Legume crude sau legume gătite – care îşi păstrează mai bine vitaminele?

Crude sau gătite: cum e mai sănătos să mănânci legumele?
  • Publicat:
Legume crude sau legume gătite – care îşi păstrează mai bine vitaminele?

Pentru a beneficia din plin de proprietățile lor, trebuie să ştim cum să le consumăm. Legume crude sau gătite? Află răspunsul!

Regimul alimentar care include legume proaspete este esenţial pentru o sănătate de fier, ferită de boli. Însă, pentru a beneficia la maximum de proprietăţile energizante ale acestor alimente, trebuie să ştim cum să le consumăm. Unele legume sunt mai sănătoase atunci când sunt gătite, altele trebuie mâncate în stare proaspătă pentru a profita de toate substanţele nutritive.

Legume crude sau gătite? Să învăţăm cum se consumă corect!

Usturoiul – întotdeauna crud

Usturoiul se mănâncă întotdeauna crud. Acesta conţine substanţe cu rol de relaxare a vaselor de sânge, ajutând astfel la prevenirea bolilor de inimă. Atunci când usturoiul este gătit, indiferent de temperatură sau modul de preparare, aceste substanţe dispar, iar noi nu mai beneficiem de efectele lor pozitive asupra organismului.

Pentru o aromă mai intensă, striveşte un căţel de usturoi în dressingul pentru salată, adaugă-l la final în sosul de roşii sau pur şi simplu amestecă-l cu un strop de ulei de măsline şi întinde-l pe o felie de pâine integrală.

Este delicios, dar ne şi stimulează în mod natural producţia de anticorpi a organismului, protejându-ne de răceli, are proprietăţi de reglare a tensiunii arteriale, ferindu-ne astfel de infarct şi accident vascular cerebral.

În plus, este util persoanelor care suferă de probleme digestive şi ne ajută să slăbim datorită faptului că ajută la reducerea nivelului de colesterol şi la eliminarea toxinelor din corp.

Morcovii, mai buni când sunt gătiți

Morcovii – sunt delicioşi atunci când sunt ronţăiţi în stare crudă, însă atunci când sunt gătiţi eliberează şi mai multă cantitate de betacaroten. Acesta este un precursor al vitaminei A, cu rol de menţinere a integrităţii celulelor şi ţesuturilor şi de blocare a proceselor oxidative dăunătoare din organism.

Sparanghelul crud își păstrează vitaminele

Sparanghelul în stare proaspătă îşi păstrează cel mai bine proprietăţile. Este o legumă bogată în antioxidanţi cu efect protector asupra celulelor organismului. Prin neutralizarea efectului nociv al radicalilor liberi, menţin un nivel optim de acid folic, cunoscută şi sub denumirea de vitamina B esenţială care contribuie la sănătatea creierului.

Este supranumită şi „planta care vindecă 100 de boli” şi nu se dezice de acest titlu. Printre efectele sale benefice putem enumera: creşterea fertilităţii feminine şi masculine, echilibrarea nivelului hormonal, reglarea hiperacidităţii gastrice, proprietăţi antiinflamatoare, afrodiziace, laxative, diuretice, anticancerigene etc.

Este ideal pentru ronţăială, în locul chipsurilor sau crănţănelelor pline de sare şi grăsimi. Spală-l, taie-i capetele şi… start la ronţăit sănătate!

Broccoli, tot crud e mai bun

Broccoli se recomandă a fi consumat în stare crudă deoarece astfel pot fi absorbite mai eficient în corp elementele cu proprietăţi antitumorale din legumă. Compusul fitochimic cu rol de prevenire a tumorilor canceroase poartă denumirea de sulforafan şi are acţiune directă asupra bacteriei Helicobacter pylori, care cauzează diverse afecţiuni gastrice.

De asemenea, broccoli consumat în stare crudă contribuie la eliminarea toxinelor din ficat şi are efect detoxifiant, fiind un aliat de nădejde al persoanelor aflate la dietă: la 100 de grame, broccoli are aproximativ 24 de calorii.

Pentru cei care nu vor sau nu pot să consume broccoli în stare crudă şi vor să beneficieze totuşi de vitaminele şi nutrienţii din această legumă, este indicată fierberea timp de 5-10 minute în apă clocotită.

Ardeiul gras crud e bogat în vitamina C

Ardeiul gras roşu este cel mai sănătos în stare crudă. Este o legumă bogată în vitamina C, care este un nutrient esenţial vieţii, solubil în apă.

Prin călirea ardeilor, toate vitaminele sunt pierdute. Dacă îi adăugi în ciorbe este perfect, pentru că nutrienţii vor fi transferaţi în apă, însă la tocăniţe sau alte preparate, toate aceste beneficii se duc pe apa sâmbetei, în niciun caz în corpul nostru.

Spanacul, mai sănătos când e gătit

Spanacul – trebuie călit, fiert sau făcut la abur pentru că astfel este uşurată absorbţia de calciu, mineral conţinut din belşug de această legumă, care ajută la menţinerea unui sistem osos puternic.

Ceapa nu e bună crudă

Ceapa – ceapa prăjită, sotată sau fiartă este mult mai sănătoasă decât ceapa în starea ei proaspătă deoarece flavonoidele din ea cresc odată cu temperatura la care este gătită. Ceapa conţine quercitină, compus cu proprietăţi antiinflamatorii, iar sortimentele de ceapă roşie şi galbenă sunt cele mai bogate în aceste substanţe.

Ai grijă să nu arzi ceapa, maximum 5 minute sunt suficiente pentru călirea acesteia, altfel îşi pierde de tot efectele benefice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”