Laptele, sursa de hrana si de controverse

Unii nutritionisti considera ca daca bem in fiecare zi o cana de lapte evitam osteoporoza, altii din contra, sustin contrariul.
Laptele, sursa de hrana si de controverse
Laptele, sursa de hrana si de controverse

Nu exista aliment care sa nu starneasca controverse aprinse. Ne-am oprit astazi la lapte, insa nu efectul imediat ii face pe oamenii de stiinta sa se aplece asupra acestui aliment ci posibilitatea sumbra de a face osteoporoza. Unii zic ca daca bem in fiecare zi o cana de lapte, evitam boala. Exista insa voci care sustin exact contrariul – chiar consumul de lactate ar genera cumplita boala! Departe de a elucida acum problema, in asteptarea verdictului lumii medicale, mentionam cateva probleme lansate de nutritionisti cu privire la consumul de lapte.

Referindu-se la lactate, pe baza unor studii de caz, taberele sunt impartite. Unii oamenii de stiinta sustin ca lactatele aduc proteine de calitate in alimentatie si reprezinta o sursa importanta de calciu, vitamina D, B2 si B12. Altii cred ca, din contra, omul nu are nevoie de lapte si branzeturi si ca lipsa consumului acestui aliment nu ar genera osteoporoza. Sunt insa voci care afirma ca produsele lactate pasteurizate in general pot provoca pana si osteoporoza sau aparitia cariilor. Cu alte cuvinte, omenirea a uitat cat de benefica a fost aceasta procedura de sterilizare a laptelui si acum potentiala vina este indreptata asupra ei.

Laptele neprocesat e solutia?
Tot stiintific s-a dat un verdict favorabil in ceea ce priveste consumarea laptelui nefiert, daca vorbim de o sursa sigura sau fierberea laptelui la 62 grade C, jumatate de ora sau 15 minute la 72 grade C. Pe de alta parte, laptele direct de la vaca, bivolita sau capra, neprocesat mecanic si nefiert, este considerat de anumiti oameni de stiinta ca un sprijin al dezvoltarii anticorpilor naturali.

Categoric, numai in conditiile in care acesta a fost muls si manevrat conform normelor de igiena, iar animalul vaccinat si controlat. Bacteriile din laptele crud ar detoxifia organismul. In plus, el calmeaza si ajuta persoanele subnutrite. De asemenea, unele persoane cu probleme de sanatate s-au simtit mai bine dupa ce au inceput sa consume lapte crud, in defavoarea celui pasteurizat.

In acelasi timp, US Food & Drug Administration specifica in mod clar ca, oricat de curat a fost recoltat laptele crud, el nu ofera siguranta. De mentionat ca nu exista studii care sa arate ca bacteriile regasite in componenta laptelui crud sunt benefice ori periculoase pentru sanatate.

Intoleranta la lactoza
Principalele probleme de sanatate pot aparea in conditiile intolerantei la lactoza, fie genetic, fie dobandita dupa 40-50 de ani sau in anumite perioade – dupa o viroza intestinala, diverse afectiuni gastrointestinale etc. Din fericire, exista alternative – laptele fara lactoza, care este disponibil de ceva timp si la noi pe piata.

Un argument in favoarea dietei vegetariene lansat chiar de renumitul Dr. Spock a fost cel care viza carentele de calciu, asociate in mod eronat tuturor dietelor si regimurilor alimentare care reduc sau exclud consumul de produse lactate. Potrivit acestuia, ar exista multe alte surse de calciu in afara laptelui, incepand cu legumele cu frunze verzi si fasolea si continuand cu cerealele integrale.

Acestea, spunea Spok, contin o forma de calciu care se absoarbe la fel de bine (daca nu mai bine) ca si cea din lapte. Unii nutritionisti ii sustin parerea, recomandand lactatele degresate si un consum redus in general de lapte si lactate.

In ceea ce priveste copiii, o crestere sanatoasa presupune un regim care sa contina toate principiile alimentare, nu numai calciu, iar acest lucru este posibil doar printr-o alimentatie echilibrata, care sa includa fructe, legume, dar si proteine de calitate, iar principalele surse raman carnea si produsele lactate.

Obiectii exista insa cu privire la excipientii, conservantii, aromele adaugate si evident cantitatea de zahar ce pot tripla continutul caloric al produsului lactat de baza.

Citeste si Beneficiile iaurtului
                  Suplimentele nutritive la copii

Foto: HEPTA, SHUTTERSTOCK

Cel mai nou articol Video: