Lactatele de capra, o optiune inspirata

Beneficiile consumului de branza si lactate sunt multiple.
Lactatele de capra, o optiune inspirata
Lactatele de capra, o optiune inspirata

Trendul produselor lactate pe baza de lapte de capra a ajuns si in Romania. Dezvoltarea ca alternativa a acestui tip de lapte si derivate a aparut de la o serie de simptome de disconfort generate de lactoza din laptele de vaca si anumite proteine. Prin urmare, nutritionistii le considera o alternativa sanatoasa, avand in primul rand mai putine grasimi si implicit, colesterol.

Beneficiile consumului de branza si lactate sunt ultracunoscute: sursa importanta de proteine si calciu si senzatie de satietate crescuta. Si pentru copii este recomandat laptele de capra, insa gustul este mai ciudat si copilul trebuie invatat de foarte mic cu acesta prin tatonari succesive.

De exemplu, iaurtul nu este foarte diferit ca gust de un iaurt obisnuit, parca are un plus de savoare, dar depinde si de perceptia fiecaruia.

Dupa gust si… afectiuni

In compozitia laptelui de capra domina anumite tipuri de proteine, iar in cea a laptelui de vaca altele. Aceste proteine fac din laptele de capra un produs indicat persoanelor care nu suporta laptele de vaca sau care au probleme de natura gastro-intestinala ori boli de inima.

De asemenea, datorita continutului bogat in potasiu (circa 500 mg la o ceasca), laptele de capra face bine celor cu afectiuni cardiovasculare. Mai precis, impiedica cresterea tensiunii arteriale si protejeaza impotriva aterosclerozei. Daca in cazul laptelui de vaca grasimea se ridica la suprafata si se imprastie, in cazul laptelui de capra acest lucru nu se intampla.

Beneficii multiple

Lactatele de capra au suscitat si interesul prestigioasei „American Journal of Clinical Nutrition”, care a studiat un grup de adolescente in crestere, carora le-a fost monitorizata densitatea osoasa in functie de consumul de lactate de capra.

In concluzie, tinerele care au consumat produsele au o densitate osoasa mai buna si oase mai puternice in comparatie cu cele care aveau drept sursa suplimentele de calciu.

Un alt studiu a scos in evidenta faptul ca o alimentatie bogata in calciu, care contine produse lactate, este asociata cu arderea grasimilor. Femeile care au luat parte la studiu si au respectat o dieta bogata in calciu au avut dupa un an de zile arderi ale grasimilor cu mult mai mari!

Femeile aflate la menopauza ar trebui sa fie si mai atente si ar putea incerca produsele derivate din laptele de capra. Mai mult, calciu asimilat in mod natural, din hrana, este considerat un sprijin impotriva riscului de cancer la san.

De asemenea, iaurtul de capra si produsele similare – lapte batut, kefir etc. sunt alimente probiotice, sustinand flora intestinala benefica. Este important
ca iaurtul sa aiba fermenti activi si un continut cat mai mic (de preferinta nul) de elemente straine (zahar, fructe, amidon, gelatina, conservanti, arome etc.).

Include in dieta lactatele de capra!

Din punct de vedere al precautiilor in cazul unei diete din care fac parte si lactatele de ca­pra se impun doar cele de ordin general – privind con­ti­nutul de sare.

Se stie ca anu­mite alimente prea bogate in sodiu trebuie sa fie consu­ma­te cu moderatie, cum ar fi me­zelurile, branzeturile (mai ales cele cu mucegai, Roquefort, de capra si parmezan), untul sarat etc.

De altfel, lactatele de capra alaturi de cele de oaie sunt recomandate si cand vine vorba de dieta anticelulitica, evident alaturi de miscare, ma­­saj, creme. Intrucat remediile anticelulita presupun o dieta fara gra­simi, aceste lactate isi gasesc perfect locul aici.

Citeste si Super sanatate cu alimente alcaline
                  Mihaela Bilic – Ce avem voie sa mancam

Foto: SHUTTERSTOCK

Jocul de-a gatitul
Jocul de-a gatitul
Cel mai nou articol Video:
Dr. Silvia Chiotoroiu: tratamentul modern pentru cataractă