Jurnalul unei pofticioase mereu la dieta: feriti-va de promotiile nesanatoase!

Sa ma lumineze cineva, va rog: suntem vai de burtile noastre pline, tara dupa tara din lumea asta raporteaza cresteri de cetateni supraponderali si obezi, doctorii sunt negri la fata de suparare si ingrijorare cand ne vorbesc despre boli de nutritie si derivatele lor, dar cum este 80-90% din marfa de pe rafturile de pretutindeni?
Jurnalul unei pofticioase mereu la dieta: feriti-va de promotiile nesanatoase!
Jurnalul unei pofticioase mereu la dieta: feriti-va de promotiile nesanatoase!

Sa ma lumineze cineva, va
rog: suntem vai de burtile noastre pline, tara dupa tara din lumea
asta raporteaza cresteri de cetateni supraponderali si obezi,
doctorii sunt negri la fata de suparare si ingrijorare cand ne
vorbesc despre boli de nutritie si derivatele lor, dar cum este
80-90% din marfa de pe rafturile de pretutindeni? Cu zahar, E-uri
si grasimi. Si care sunt localurile care apar ca ciupericile
otravitoare dupa ploaie? Cele cu produse tip fast
food.

O sa-mi vorbiti probabil despre productia pe banda rulanta cu
costuri minime si profit maxim, c-asa cere secolul XXI in care sunt
atatea si atatea guri de hranit si papile gustative de cucerit. Dar
tot n-am sa inteleg de ce alegem sa ne facem singuri rau. Este
exact ca-ntr-o poveste al carei nume nu mi-l amintesc cu tot
pestele la gratar mancat, si-n care un curcan intelept le spunea pe
rand altor personaje „nu va duceti glup-glup-glup/ca-n padure e un
lup”.

Nu doar ca s-au dus unul cate unul, dar cu ultimul dintre grupuri
intra insusi curcanul precaut. Si moare. Adica daca noi stim ca
obezitatea
este o imeeensa problema si ne inchidem in laboratoare ca sa o
biruim si sa obtinem Nobelul, de ce ii lasam totusi pe consumatori
inconjurati de toate relele, alimente nu tocmai indicate, ambalate
unul mai stralucitor decat altul. Ne bazam pe puterea oamenilor de
a alege? Sa fim seriosi.

Din cand in cand, mai spune un cercetator pentru cine are urechi de
auzit ca de la un anumit punct incolo mancarea functioneaza pentru
organismul nostru intocmai unui drog – sa ne gandim la hormonii
eliberati. Iar unele produse chiar creeaza dependenta la fel ca
tutunul. Numai ca persoanele care mananca mult nu isi au ispita
izolata pe niste raftulete suspendate la casele de marcat si atat.
Se plimba metri si metri patrati printre produse pe care
nutritionistii le blameaza cat ii tin plamanii.

„Surpriza” din Noua Zeelanda

Neo-zeelandezii au facut un studiu care pe mine m-a facut sa
zambesc amar: adica la noi (si nu doar la noi) se intampla asta zi
de zi de zi, iar ei transforma situatia in subiect de cercetare si
se si alarmeaza. Va citez concluzia „cumparatorii din marile
magazine ar putea fi incurajati in promotii sa cumpere produse
nesanatoase, pline de zaharuri si calorii”. Ce m-a
distrat-ingrijorat si mai tare in studiul acesta al lor atat de
serios incat l-au publicat in revista „Nutrition&Dietetics”
este ca ei sareau ca arsi in principal din cauza bauturilor.

Citeste mai multe in editia tiparita a revistei Ce se
intampla, Doctore?

Citeste si: Jurnalul unei pofticioase mereu la dieta:
mancatul emotional

Andra Nastase
Andra Nastase

Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa ... citește mai mult

Cum te alimentezi in sezonul rece?
Cum te alimentezi in sezonul rece?
Cel mai nou articol Video:
Ce este atașamentul și cum îți influențează viața