Importanţa consumului zilnic de iaurt pentru sănătate

Iaurtul are numeroase beneficii pentru sănătate: conţine calciu, proteine, bacterii bune pentru imunitate, şi poate fi consumat în orice moment al zilei.
  • Publicat:
Importanţa consumului zilnic de iaurt pentru sănătate

Sfatul tuturor specialiştilor în nutriţie este să includem iaurtul în alimentaţia zilnică. Iaurtul este o sursă excelentă de calciu, proteine şi probiotice, iar consumul regulat este asociat cu o bună funcţionare a sistemului digestiv şi reducerea inflamaţiilor. Trecem în revistă motivele pentru care iaurtul contribuie la menţinerea sănătăţii.

Este o sursă excelentă de calciu

Calciul este o sursă esenţială pentru dezvoltarea şi menţinerea sănătăţii oaselor şi dinţilor. De asemenea, este important pentru coagularea sângelui, vindecarea rănilor şi menţinerea unei tensiuni normale. Institutul Naţional de Sănătate recomandă bărbaţilor cu vârste cuprinse între 51 şi 71 de ani să consume 1.000 mg de calciu în fiecare zi, în timp ce femeilor li se recomandă 1.200 mg/zi. De exemplu, 170 g de iaurt conţin 300 mg de calciu, aproximativ un sfert din necesarul zilnic recomandat.

Conţine bacterii bune

Iaurtul este probiotic, ceea ce înseamnă că înglobează bacterii bune care asigură funcţionarea sistemului imunitar, dar şi o digestie optimă. Unul dintre cei mai eficienţi fermenţi cunoscuţi, care stă la baza iaurturilor Activia, este Bifidus ActiRegularis, fiecare iaurt conţinând miliarde de astfel de fermenţi care, ajunşi în flora intestinală, contribuie la echilibrul organismului.

Este o sursă de proteină de calitate

Iaurtul conţine cantităţi optime de proteine -12g de proteină la 200g de iaurt, elemente vitale într-o nutriţie corectă. Acestea asigură funcţionarea optimă a metabolismului, reglează apetitul şi implicit, asigură menţinerea greutăţii normale.

Poate fi consumat în orice moment al zilei

Iaurtul este un aliment versatil şi poate constitui un mic dejun sănătos, o gustare uşoară sau o cină light. Iaurturile au puţine calorii faţă de alte alimente şi contribuie la menţinerea greutăţii optime, alături de legume, fructe, peşte, carne slabă, seminţe şi cereale.

Este benefic pentru digestie

Iaurturile conţin culturi de bacterii vii sau probiotice, benefice pentru un tranzit intestinal optim. În ultimii ani, numeroase studii au oferit date în privinţa efectelor benefice asupra sănătăţii ale iaurtului şi culturilor bacteriene folosite în producţia de iaurt.

Întăreşte sistemul imunitar şi reduce inflamaţia

Consumul zilnic de iaurt, în special al celui care conţine probiotice, întăreşte sistemul imunitar şi reduce riscul apariţiei multor boli. Probioticele reduc inflamaţia, care se află în strânsă legătură cu numeroase afecţiuni, iar cercetările arată că în unele situaţii, probioticele ajută la reducerea incidenţei, duratei şi severităţii răcelilor.

Protejează împotriva osteoporozei

Iaurtul conţine nutrienţi importanţi pentru menţinerea sănătăţii oaselor, precum calciul, proteinele, potasiul, fosforul şi, uneori, vitamina D. Toate acestea contribuie la prevenirea osteoporozei, o afecţiune care implică pierderea masei osoase odată cu înaintarea în vârstă. Persoanele care suferă de osteoporoză au o densitate mai mică a oaselor şi riscă să se confrunte cu fracturi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”