Iaurtul probiotic şi cerealele integrale

Ce poate fi mai bun la micul dejun decât mixul sănătos dintre iaurtul probiotic şi cerealele integrale? Vei afla imediat care sunt beneficiile acestuia pentru sănătatea ta.
  • Publicat:
Iaurtul probiotic şi cerealele integrale

Ce poate fi mai bun la micul dejun decât mixul sănătos dintre iaurtul probiotic şi cerealele integrale? Vei afla imediat care sunt beneficiile acestuia pentru sănătatea ta.

Iaurtul îmbogăţit cu probiotice este un superaliment pentru organismul tău, datorită multiplelor beneficii pentru flora intestinală şi, implicit, pentru sănătatea sistemului tău digestiv. Iar cerealelele integrale sunt un „must” al celor care au grijă de sănătatea şi silueta lor. Alăturarea dintre cele două este una dintre cele mai sănătoase combinaţii cu putinţă, mai ales pentru un mic dejun sau o gustare care să te încarce cu energie. Află şi tu de ce acest mix sănătos este benefic pentru organismul tău.

 

Flora intestinală şi iaurtul probiotic

Intestinul găzduieşte peste 70% din sistemul nostru imunitar şi peste 100 de milioane de neuroni ( mai multi decat in maduva spinarii) şi secretă 95% din cantitatea de serotonină („hormonul fericirii”). El nu e o simplă membrană, ci un univers complex, populat cu o sută de mii de miliarde de locuitori, din cca 500 de specii – bacteriile din flora intestinală.

Flora intestinală contribuie la eliminarea resturilor alimentare, sinteza unor vitamine şi, în plus, apără organismul de bacteriile patogene. Atunci când flora intestinală suferă dezechilibre, apar tulburări de tranzit intestinal, balonare, disconfort sau chiar „breşe” în sistemul de apărare împotriva agenţilor patogeni.

“În funcţionarea sistemului digestiv, flora intestinală are un rol important. Datorită conţinutului de bacterii lactice active, iaurtul, mai ales cel probiotic, ajută la menţinerea sau refacerea florei intestinale, pentru ca sistemul digestiv să funcţioneze corect. Consumul zilnic de iaurturi probiotice este esenţial, nu doar ca sursă de bacterii vii, dar şi pentru alţi nutrienţi importanţi” spune prof. dr. Dan L. Dumitraşcu, Preşedintele Societatăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie.

Dar ce sunt probioticele?

Definiţia pubicata de Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că probioticele sunt microorganisme vii (bacterii), care, consumate în mod sistematic şi în cantităţi semnificative, sunt benefice pentru sănătate. Lactatele fermentate (iaurtul, kefirul) sunt cele mai cunoscute surse de probiotice.

Există, mai ales în cultura asiatică, şi alte surse de probiotice: pasta Miso, ciuperca Kombucha, legumele murate fără oţet, alimente fermentate, în general. Lactatele fermentate contin un număr mare de bacteriiprobiotice, atât de importante pentru flora intestinală şi, implicit, pentru întregul organism. Din astfel de lactate preparate artizanal au fost selecţionate tulpinile probiotice folosite acum şi în fabrici. Activia, cel mai consumat iaurt probiotic din lume (şi din România), a fost lansat de Danone în 1987. Fiecare pahar de Activia conţine 10 miliarde de bacterii probiotice din tulpina Bifidobacterium animalis, subspecia lactis (cunoscute sub denumirea comercială Bifidus Actiregularis), în plus faţă de cele 10 miliarde de bacterii lactice obişnuite din iaurt (Streptococcus termophilus şi Lactobacillus bulgaricus). Bacteriile probiotice nu colonizeaza intestinul, de aceea trebuie sa consumam regulat iaurturi pentru a ne bucura de beneficiile lor.

Beneficiile cerealelor

Cerealele furnizează multe vitamine şi minerale, având un conţinut ridicat de fibre şi de nutrienţi şi unul scăzut de grăsimi. Specialiştii în nutriţie recomandă consumul de cerealele integrale, cele cărora nu le-au fost eliminate substanţele nutritive prin decorticare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân