Horia Varlan – Cu arta, despre cele mai simple retete

Maestrul bucatar dezvaluie din secretele retelor sale culinare.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Horia Varlan - Cu arta, despre cele mai simple retete
no title

Horia Varlan a gatit in Statele Unite, in Anglia si in Ungaria. Acum are o firma de consultanta in domeniul alimentar. Nu ajungeam insa sa il cunoastem daca nu exista la Prima TV emisiunea „Cireasa de pe tort”, unde el comenteaza prestatiile culinare ale celor prezenti in acest show.

Horia Varlan cunoaste multe din tainele bucatariei internationale. A lucrat mai bine de 10 ani peste hotare in restaurante cu staif. „In aceste locuri, meniul are pret destul de piperat, dar la un restaurant bun totul este natural si eco.

Nu se gateste cu altceva decat cu legume, carne proaspata si condimente naturale”, povesteste el. Si daca in profesie lucrurile erau atat de roz, de ce s-a mai intors in tara? „Mi-era dor de sotie si de copii. Ei nu m-au insotit niciodata in locurile unde am avut contract. Si imi mai era dor de oamenii calzi pe care ii gasesti in Romania.

Din pacate, in Vest, oamenii sunt intr-adevar politicosi si binevoitori, dar in realitate extrem de reci”, crede maestrul bucatar. Horia Varlan a stiut dintotdeauna ca vrea sa afle secretele bucatariei. Bunica lui din Ardeal a fost cea care i-a aratat ce inseamna mancarea gustoasa.

„Imi amintesc de o prajitura senzationala cu mai multe straturi careia ii spun «prajitura Horia». Insa stiu ca aceste delicatese nu fac bine siluetei, asa ca m-am decis sa va prepar cateva salate extrem de simple si un desert usor – ca doar viata trebuie sa fie si un pic dulce. Deci, iata cum se gateste extrem de simplu pentru o silueta de vis!”

4 meniuri care iti lasa gura apa

Salata Freshness

Ingrediente:  frunze de ruccola, spanac foarte tanar, laptuci, ardei de California, rosii cherry,  sos de iaurt, seminte floarea soarelui.

Mod de preparare:
Pentru aceasta salata, cel mai important este sa gasesti frunze foarte tinere de spanac. Toate frunzele se amesteca intr-un bol. Inainte de a fi turnat, sosul de iaurt se freaca bine intr-o farfurie separata, astfel incat sa fie perfect omogen. Rosiile cherry se taie in doua, ardeii in bucati potrivite, apoi se toarna sosul peste toate ingredientele. Salata se serveste tot cu painica facuta in casa.

Salata Iceberg
Ingrediente: salata proaspata Iceberg, salata verde, ardei de California,  busuioc proaspat, painica de casa din faina integrala.

Mod de preparare:
Salata se taie in fasii mari, apoi se zdrobeste putin. Se freaca cu ulei cateva secunde si peste ea se pun rosii feliate si cubulete mari de ardei de California (cei mai mari ardei de pe piata). Se ia busuioc proaspat si de zdrobeste in mana si apoi se arunca printre frunzele mari de salata.

Aceasta combinatie este ideala langa o felie de carne slaba pe gratar, care poate sa fie atat de pui, cat si de vita sau chiar de porc .


Salata de vara cu ardei iute
Ingrediente: castravete, rosii, ardei, salata verde, cascaval, ulei, ardei iute.

Mod de preparare:
Aceasta este cea mai simpla reteta posibila si iti ofera atat minerale si vitamine, cat si o cantitate suficienta de proteine sau grasimi. Si de ele avem mare nevoie. Cascavalul se taie in cuburi generoase, la fel legumele.

Salata necesita ulei din abundenta. Ideea lui Horia Varlan este ca, langa aceasta combinatie clasica, sa folosim ardei iute, pentru ca in felul acesta gusturile se mixeaza excelent.

Gauffre cu sos de ciocolata
Ingrediente: 3-4 felii de gauffre n 3-4 felii groase de gutuie proaspata n frisca n sos de ciocolata.

Mod de preparare:
Sosul de ciocolata poate fi cumparat, la fel feliile de gauffre. Daca sosul de ciocolata are o consistenta care nu iti permite sa il torni cu usurinta, nu e o tragedie daca adaugi putina apa si apoi il omogenizezi.

Feliile de gutuie se pun sub gauffre, astfel incat mirosul lor sa se impregneze puternic. Sosul de ciocolata se toarna incet, pana cand ajunge pe fundul farfuriei. Acest desert se prepara in fix 3 minute. Singurul dezavantaj este ca gutuile nu se gasesc in orice anotimp.

TIPS-uri ca sa reusesti in bucatarie

Condimentele se pun in mancare doar cu putina vreme inainte ca aceasta sa fie luata de pe foc. Carnea pe care vrei sa o faci pe gratar devine mai frageda daca se unge cu o ora inainte de preparare cu un strop de otet si putin ulei.

Ficateii de pui devin si mai gustosi daca se pastreaza cel putin jumatate de ora in lapte. In schimb, daca se sareaza inainte de preparare, se intaresc.  Inainte de a prepara pestele la gratar, il infasori intr-un servetel de hartie. In felul acesta, se rumeneste uniform. Piureul de cartofi se face cu lapte clocotit, altfel devine cenusiu.

Ca sa isi pastreze mai multe substante nutritive, legumele se fierb in apa putina, usor sarata. Cand fierbi ciuperci, adaugi in apa putin otet. In felul acesta, nu se innegresc. Oul fiert la foc tare pastreaza galbenusul moale, iar la foc mic va avea galbenusul tare.

Sosuri si salate pentru gusturi exigente

Dupa ce a descoperit focul, aromele placute si valoarea nutritionala a carnii si legumelor, omul a inventat arta culinara. „Sosuri” este ghidul practic cu modalitati delicioase de imbunatatire a oricarui fel de mancare, mereu la indemana.

De asemenea, „Salate”, un lexicon al salatelor, constituie o introducere in lumea bogata a salatelor – de la ingredientele de baza, la tehnicile cele mai importante de gatit, prin intermediul unor retete diverse. Seria Dictionarul Dumont de Sosuri (297 pag./39,9 lei) si Salate (296 pag./39,9 lei), Editura All.

Citeste si Cat de delicioase pot fi cateva coaste de miel?
                  Fast food fun


Foto: CRISTINA NICHITUS

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ai pofta de un super-sos?
Ai pofta de un super-sos?
Recomandare video
Cancerul colorectal (colon și rect): când se face operația minim invazivă