Haine bio
Un singur regret am apropo de aceasta saptamana. Am uitat cu desavarsire sa port cele doua tricouri bio pe care le am (unul din Austria si altul din SUA) si sosetele bio (pe care le-am cumparat din Franta). Timid, dar si la noi au inceput sa apara haine din bumbac bio. De ce le-am alege?
Pentru ca bumbacul nu este tratat chimic si nu provoaca alergii. Insa recunosc, nu as accepta un experiment de genul „O saptamana doar cu haine bio care se gasesc in Bucuresti“.
Un shopping de milioane
Iata cateva dintre alimentele bio disponibile in magazinele de profil. Pofta buna!
Bomboane cocos: 18 lei; Pulpa fructe mar si piersici 2 lei; Pasta masline (170 g): 10,62 lei; Paine eco: 3,47 lei; Supa crema rosii: 23,41 lei; Mazare si morcovi: 13,22 lei; Ciocolata neagra: 12,85 lei
Pretul este un indicator clar pentru alimentele bio. Teoretic toate alimentele bio au pe eticheta fie insemnul BIO sau AE (dovada ca provin din agricultura biologica). Acestea sunt mult mai perisabile, asa ca aprovizionarea trebuie facuta la maximum 2 zile.
Atentie! Nu va lasati pacalite de alimentele care au firme de genul ECO, este posibil ca aceasta sa fie o „pura” intamplare. Deci studiati cu atentie eticheta.
Citeste si Citeste etichetele pentru a alege sanatos!
Health news
Foto: VICTOR CIUPULIGA
Locatie: Pukka Food
Provizii
Joi. Aflu ca stilista Clara Rotescu lanseaza o colectie de haine, transmitand mesaje eco, iar 10 vedete au primit cu aceasta ocazie biciclete. Deci, miscarea eco incepe sa ia amploare.
Intre cele 5 drumuri pe care le am de facut pentru revista ajung si in Dorobanti, la magazinul Leacul (Str. Hatmanul Arbore nr. 11) de unde trebuie sa-mi fac provizii pentru urmatoarele 3 zile in care voi fi plecata la o prezentare de moda la Cluj Napoca. (Duminica aceste magazine sunt inchise.)
Aleg paine neagra, mazare, pasta de masline, branza framantata, mere, portocale, ardei, rosii, castraveti, ciocolata neagra si supa crema de rosii. Platesc 110 lei si consider ca ma voi descurca. Gresit!
Saptamana mea bio s-a incheiat prematur, dar sanatatea si starea de bine primeaza. Concluzia? In Bucuresti inca nu se poate manca exclusiv bio, insa putem adauga in cosul de cumparaturi cate un aliment, doua, treptat.
Aceasta este experienta pe care am trait-o eu, in conditiile in care ritmul meu de viata este alert, implica deplasari, stresul este un prieten bun, iar timpul pe care pot sa-l aloc cumparaturilor de alimente este limitat, mai ales ca este o activitate de care ma ocup in exclusivitate.
Nu am gasit nici un fel de carne bio, aliment mai mult decat necesar pentru o alimentatie echilibrata. In momentul de fata, bio nu inseamna si light sau fara zahar. Cum gama de produse bio este redusa este aproape imposibil sa gasesti si alimente care iti plac, dar si fara grasimi si fara zahar adaugat. O dieta exclusiv bio mai are de asteptat.
La fel ca Gwyneth
Vineri, ma trezesc la 5.00, imi pregatesc 3 sandvisuri cu branza si imi iau la pachet cele 4 felii de paine, 2 castraveti si un ardei ramase (o rosie din cele 3 cumparate s-a prapadit pe drum), ciocolata neagra (85% cacao) pentru ziua de sambata si plec spre aeroport (supa este pentru duminica).
Am avut emotii sa nu mi se piarda bagajul la aeroport! In avion, am refuzat stuardeza care mi-a oferit un sandvis si am ales doar apa fierbinte pentru a-mi prepara singura ceaiul. M-am simtit ca actrita Gwyneth Paltrow care, obsedata fiind de sanatate, nu consuma decat alimente bio preparate de bucatarul ei, pe care le primeste la caserole oriunde s-ar afla.
Insa diferentele le sesizati singure! Spre pranz, am fost coplesita de o durere de cap foarte puternica in combinatie cu o stare de oboseala si lesin (stari pe care le-am mai avut in cadrul acestui experiment). Sambata dimineata organismul meu a spus Stop joc! si mi-a cerut sa consum doar alimente acre.
250 lei au costat cumparaturile bio pentru o saptamana Insa daca as fi putut manca 3 mese pe zi si sa-mi asigur toate elementele necesare bunei functionari a organismului, cheltuielile s-ar fi ridicat la 350 lei cu siguranta.
Vineri dimineata. Ajung in redactie. Ma intampina Beatrice, prietena mea si redactorul sef al revistei, care imi propune sa fac primul experiment marca „Ce se intampla, doctore?” – sa mananc o saptamana exclusiv alimente bio. Adica produse naturale, fara conservanti chimici, E-uri, a caror ingrediente au fost crescute in zone ecologice, solul din care provin nu a fost tratat chimic cel putin cu 2 ani inainte etc. Usor de acceptat, greu de respectat. De ce?
Duminica noaptea. Visez carduri de alimente care zboara. Ma trezesc si asociez visul cu experimentul pe care urmeaza sa-l incep. Luni dimineata. Refuz ceaiul (fara zahar) pe care mi-l ofera prietenul meu pe motiv ca nu este bio.
Acelasi raspuns il primeste si cand ma invita la un mic dejun sanatos si light. In drum spre redactie, trec pe la Mega Image sa-mi aleg alimente cu adevarat „sanatoase”. Stupoare! Foarte multe dintre cele prezente pe raftul bio contin zahar, iar numarul caloriilor este mare.
Dar experimentul este experiment! Aleg musli (12 lei – 500 g), prajiturele (6,3 lei – cutia), ceai verde (5 lei – cutia). Toate bio. Continui shoppingul la La Fourmi. A trebuit sa intreb 4 angajati ca sa aflu unde este raftul cu alimente ecologice.
Oferta este asemanatoare. Aleg lapte de orez (9 lei – un litru). Intru si la Plafar si aleg paste integrale (7,7 lei – 500 g), iar farmacista mi-a declarat ca nu exista ceva chiar bio. Sa o cred?
Jude Law nu mananca bio
Miercuri dimineata, alerg catre studioul foto, de unde voi pleca cu o echipa intreaga spre showroomul Natuzzi unde vom face un pictorial de fashion. In poseta am o sticluta cu kefir bio. Povestesc despre experimentul pe care il fac si toata lumea vrea sa stie acelasi lucru: ce gust are mancarea bio? Raspunsul? Acelasi gust!
Singura diferenta am simtit-o la mere! Spre seara, am ajuns la magazinul Pukka Food (Str. George Vraca nr. 7) de unde am facut noi provizii (mere, portocale: 19 lei kg, paine cu seminte (in sfarsit!), unt (8 lei cutia) si mini prajiturele.
Seara, ratez gustul preparatelor preferate ale actorului Jude Law (este imaginea unui parfum Dior la a carui lansare am fost invitata) pe motiv ca actorul nu mananca bio. Nu-i nimic, macar stiu ce mireasma imprastie in jurul lui!
Codul de bare imi stabileste meniul!
Marti dimineata. Imi pregatesc un castron cu lapte de orez si musli. Stomacul meu nu are de gand sa tolereze aroma laptelui de orez si renunt inainte de a termina bolul. La ora 12.30 am ajuns la un eveniment (natura meseriei!).
Sunt servita cu sampanie si gustari chiar de catre gazde, dar refuz politicos. Motivul? Il stiti deja. Ma consolez cu gandul ca peste cateva ore voi ajunge in Carrefour Feeria la standul BIO. Cumpar lactate (mozzaerella, emmenthaler, iaurt), biscuiti (pe care in mod normal ii evit) si ma bucur ca au si biscuitii dietetici (cu care aveam fantezia unui sandvis). Ghinion.
Nu mi i-au putut vinde pe motiv ca nu au codul de bare in baza de date. Nici cele 30 de minute de asteptare si explicatiile mele nu au rezolvat problema. Asta este, mananc ce am! Seara, sunt invitata la ziua unei prietene. Noroc ca apa plata este permisa!