Gabriela Szabo incurajeaza copiii sa practice atletismul

Gabriela Szabo si Federatia Romana de Atletism au lansat proiectul de selectie pentru atletism a copiilor din centrele de plasament - "Acasa, pe podium". Lansarea s-a realizat prin intermediul unei conferinte de presa, urmata chiar de prima etapa a select
  • Publicat:
Gabriela Szabo incurajeaza copiii sa practice atletismul
Gabriela Szabo incurajeaza copiii sa practice atletismul

Proiectul, ce a luat startul pe 12 iunie, se adreseaza copiilor cu varste intre 10 si 14 ani, din centrele de plasament sau aflati in cadrul programelor de protectie si asistenta sociala. Cei 75 de copii cuprinsi in prima etapa au trecut prin probele de alergare sprint 50 de metri, alergare 600 si 800 de metri, lungime fara elan si aruncarea mingii de oina. Trei copii au fost selectati ca avand aptitudini pentru atletism si fiecare a primit cate o bursa de un an, in valoare de 1.200 de euro. Copiii sunt evaluati la fiecare 3 luni, pentru a se vedea evolutia lor. Alti 4 copii au primit premii sub forma unei tabere de aventura si toti copiii au obtinut, la final, diplome si rucsaci cu premii. Dupa selectie, ei au putut sa se joace si sa viziteze Muzeul Taranului.

Statistici ingrijoratoare

Proiectul „Acasa, pe podium” raspunde nevoii de a forma o noua generatie de atleti de performanta. Pe masura ce populatia practica sport din ce in ce mai rar, numarul de sportivi legitimati in cluburi a scazut. Agentia Nationala pentru Sport (ANS) declara, in 1998, 225.000 de sportivi legitimati. Anul trecut, cifra scazuse cu 17%.

O alta statistica ingrijoratoare este cea a numarului de copii inscrisi in cluburi sportive. Daca in tarile nordice (Suedia, Finlanda, Norvegia) proportia copiilor de 10 -13 ani ce practica sport in mod organizat, in cluburi, este intre 50% si 80%, in Romania, numarul este infim, de aproximativ 2%.

In aceste conditii, si atletismul are de suferit. Federatia Romana de Atletism (FRA) este una dintre cele mai medaliate federatii romanesti, dar in acest moment are numai 3.000 de sportivi legitimati, ceea ce inseamna o diminuare cu 50% fata de acum 15 ani, conform statisticilor FRA. Mai mult, dintr-o generatie de juniori, se formeaza un lot olimpic de intre 10 si 30 de atleti, dintre care aproximativ 3 devin campioni olimpici.

Adultii fug de sport

Eurobarometrele europene indica faptul ca 53% dintre adulti nu practica sport deloc (media europeana). In Romania, procentul creste la 58% („Studiul obiceiuri bune, obiceiuri rele”, realizat de Ipsos Interactive Research, in 2007). De asemenea, aproximativ 70% din populatia Romaniei se confrunta cu probleme legate de greutatea corporala. In acest context, diminuarea bazei de selectie pentru sportul de performanta este un fenomen real si ingrijorator.

O sansa pentru copii defavorizati

Proiectul „Acasa, pe podium” vine sa completeze campania sociala „Sport pentru Viata”, al carui obiectiv principal este acela de a promova miscarea sportiva. „Acasa, pe podium” include atat componenta sportiva, cat si pe cea sociala, intrucat selectiile se adreseaza numai copiilor defavorizati, considerand ca, pentru ei, sportul de performanta poate reprezenta o sansa in viata.

„Acasa, pe podium” face parte din campania „Sport pentru Viata”, initiata de Gabriela Szabo in 2006. Anul acesta, campania a mai inclus si concursul de arte plastice, cu tema „Sportivul Preferat”, caravana de promovare a sportului in scoli „Sportur” si „Arenele de Joaca”.

Articol exclusiv online.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Mananca la fel ca o celebritate
Mananca la fel ca o celebritate
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”