Fructul exotic cu gust de carne: poate fi consumat copt, crud sau gătit

  • Publicat:
Fructul exotic cu gust de carne: poate fi consumat copt, crud sau gătit
Sursa foto: shutterstock

Cum ar fi să existe un fruct care să aibă gust de carne? Ei bine, chiar există! Și se numește jackfruit! Acesta este foarte bogat din punct de vedere nutrițional și poate fi consumat atât crud, cât și copt sau gătit! 

Jackfruit: ce este, cum se mănâncă și ce beneficii are

Jackfruit-ul este un fruct exotic cultivat în regiunile tropicale ale lumii, el provenind din India de Sud de fapt. Are o coajă exterioară țepoasă și este de culoare galbenă sau verde. Pulpa sa de culoare galbenă conține sute de semințe mici, de culoare maronie.

Arborele de jackfruit poate atinge înălțimi asemănătoare chiar și cu ale unui stejar, iar fructul său are dimensiuni neobișnuit de mari, putând ajunge până la 35 de kilograme în greutate.

Este singurul fruct care poate fi consumat atât în stare crudă, cât și copt sau gătit. Sutele de semințe din interior sunt hrănitoare și au un conținut ridicat de fier, potasiu, calciu și proteine, iar pulpa, un conținut sporit de vitamina C.

Însă performanțele sale nu se opresc aici! Nutriționiștii spun că fructul de jackfruit poate înlocui cu succes carnea, și chiar are același gust, dacă este gătit corespunzător.

Consumat în stare crudă, are un gust ce variază între ananas și pară. Gătit, în schimb, are textura asemănătoare cu cea a fripturii de porc.

Pentru a-l prepara, mai întâi trebuie să îl tăiați pe jumătate și să scoateți păstăile și semințele galbene de pe piele și din miez.

Este important de reținut faptul că pulpa sa albă, fibroasă din interiorul fructului este extrem de lipicioasă, deci ar fi util să aveți mănuși la îndemână în timpul procesului de separare.

Poate fi folosit în feluri de mâncare dulci și sărate deopotrivă, inclusiv în deserturi sau curry. 

O rețeta delicioasă, chiar aici: curry de jackfruit cu ananas și cocos

Beneficiile fructul de Jackfruit

Fructul de jackfruit întărește sistemul imunitar, sprijină tranzitul intestinal, previne constipația, protejează mucoasa colonului și scade/reglează tensiunea arterială, conform specialiștilor.

  • Este puternic bogat în fibre, având și un efect laxativ important
  • Fructele sale proaspete au un conținut bogat în vitamina A, dar și-n pigmenți flavonoizi, precum betacarotenul
  • Este o sursă bună de antioxidanți din categoria vitaminei C
  • Previne anemia și menține sănătatea oaselor grație mineralelor pe care le conține
  • Menține și protejează buna funcționare a sistemului nervos și a creierului
  • Este extrem de benefic în curele de slăbire, încât conține puține calorii

Cum îl putem include în preparate?

Un singur fruct de jackfruit poate ține locul unei mese pentru o familie întreagă.

În Asia, localnicii obișnuiesc să prepare chipsuri din acest fruct, dar și suc, curry sau să îl facă la grătar. 

Pentru a-l păstra pentru o perioadă cât mai îndelungată fără a se strica, este indicat să îl țineți depozitat în cutii închise ermetic.

Surse: Business Insider, HealthLine, Real Simple

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”