Fără burtă la vedere, domnilor!

Raţionamentul este simplu – băuturile alcoolice sunt o sursă de carbohidraţi, care, la rândul lor, sunt cauza principală a îngrăşării. Studiile indică o asociere între creşterea consumului de alcool şi creşterea în greutate ori apariţia obezităţii abdominale. Moderaţia este secretul reuşitei!
  • Publicat:
Fără burtă la vedere, domnilor!

Raţionamentul este simplu – băuturile alcoolice sunt o sursă de carbohidraţi, care, la rândul lor, sunt cauza principală a îngrăşării. Studiile indică o asociere între creşterea consumului de alcool şi creşterea în greutate ori apariţia obezităţii abdominale. Moderaţia este secretul reuşitei!

Berea şi cidrul conţin o cantitate mai mare de glucide decât vinul, la aceeaşi cantitate de alcool – aşa se explică şi burta de la bere. Dintre vinuri, în principiu, vinul roşu conţine o cantitate mai mică de carbohidraţi decât cel alb. Prin urmare, dacă vrei să elimini eficient grăsimea corporală, consumă cât mai puţin alcool şi atunci când îţi pui un pahar de băutură limitează-te la un pahar de vin roşu la cină.

E sănătos să consum alcool cu moderaţie? Deseori, se spune că este sănătos să consumăm alcool cu moderaţie, în principal datorită faptului că acest lucru se asociază cu o scădere a riscului de a face boli de inimă. Însă pentru a judeca în mod corect efectele pe care le are alcoolul asupra sănătăţii, nu trebuie să ne concentrăm doar asupra bolilor de inimă, ci asupra riscului general de deces. Atunci când cercetătorii au analizat mortalitatea totală, s-a conturat o imagine destul de diferită de cea a şpriţului sănătos. Un studiu a arătat că, pentru bărbaţii de 34 de ani, cantitatea optimă de alcool era zero. În cadrul acestui studiu s-a descoperit că există anumite beneficii asociate consumului de alcool la o vârstă ceva mai înaintată, consumul optim fiind puţin peste 10 mililitri de alcool pe zi. Se pare că beneficiile consumului de alcool au fost supraestimate un pic, este de părere dr. John Briffa.

Metode simple de a reduce consumul de alcool

Dacă bei alcool altfel decât în cantităţi moderate, acest lucru îţi va periclita eforturile de a slăbi, aşadar este util să încercăm să moderăm pe termen lung consumul de alcool.

O tactică ce funcţionează, în general, este aceea de a bea câte un pahar cu apă pentru fiecare pahar de băutură alcoolică (de exemplu, un pahar de vin). Acest lucru te va face să bei ceva mai puţin vin şi, în plus, va dilua posibilele efecte negative ale alcoolului. Totodată, vei bea mai multă apă, ceea ce este foarte sănătos.

Evită să ajungi prea flămând sau prea însetat. Este foarte clar de ce nu trebuie să aştepţi până când ţi se face sete, dar puţini ştiu că şi foamea poate fi una dintre cauzele principale ale poftei de alcool, mai ales la începutul serii. Motivul pentru care mulţi bărbaţi beau alcool este tocmai nevoia de
a-şi potoli pofta apărută ca urmare a lipsei de zahăr, cauzată de faptul că la prânz au consumat un sendviş, iar între prânz şi cină nu au mai mâncat nimic.

Tacticile eficiente de reducere a consumului de alcool fără să te simţi frustrat sunt consumul unei cantităţi egale de apă pentru fiecare pahar de alcool şi prevenirea senzaţiilor de foame şi de sete.

Este oare vinul roşu mai bun?

Vinul roşu este băutura alcoolică promovată, în general, drept sănătoasă. Mulţi oameni de ştiinţă s-au concentrat asupra unei componente a vinului roşu, denumită resveratrol, a cărei acţiune justifică avantajele pe care se presupune că le-ar aduce organismului şi inimii consumul de vin roşu. Totuşi, după o examinare mai atentă a datelor ştiinţifice, se observă că, în general, cei care beau vin au o alimentaţie mai sănătoasă şi fumează mai puţin decât persoanele care aleg alte forme de alcool, precum berea sau băuturile tari. Aceste studi dovedesc că nu consumul de vin în sine are aceste efecte benefice aparente, ci ceilalţi factori care se asociază cu consumul de vin.  

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”