Dr. Șerban Damian: Ce să mănânci pentru a susține sistemul imunitar

Cele mai bune alimente pentru stimularea sistemului imunitar sunt accesibile în România și au prețuri decente.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Șerban Damian: Ce să mănânci pentru a susține sistemul imunitar
foto: Shutterstock

De când pandemia de coronavirus s-a instaurat, aproape zilnic vorbim despre sistemul imunintar. De asemenea, aducem vorba despre vitamine, alimente și stil de viață sănătos.  Sistemul imunitar este prima linie de apărare a organismului împotriva bolilor. Dr. Șerban Damian, medic nutriționist sportiv vine cu exemple de alimente ce susțin sistemul imunitar, numai bune de pus în meniu.

Sistemul nostru imunitar folosește un sistem de celule și substanțe din corp pentru a lupta împotriva virusurilor, bacteriilor dăunătoare și paraziților. Un sistem imunitar mai puternic înseamnă mai puține șanse de a ne îmbolnăvi.

Designul sistemului nostru imunitar este foarte complex și dependent de echilibrul multor factori, nu doar alimentația, cu atât mai puțin un aliment sau nutrient specific. Cu toate acestea o dietă echilibrată, combinată cu alți factori ai unui stil de viață sănătos, cum ar fi somnul  adecvat și exerciițile fizice, stimulează cel mai eficient organismul să lupte împortiva infecțiilor și bolilor. Fiecare etapă a răspunsului imun al organismului se bazează pe prezența multor micronutrienți.  Anumiți nutrienți precum vitamina C, vitamina D, zinc, seleniu, fier și proteine au fost identificați ca fiind critici pentru creșterea și funcționarea celulelor sistemului imunitar. Alimentația joacă un rol important în a determina ce tipuri de microbi trăiesc în intestinele noastre. O dietă bogată în fibre, cu multe legume, fructe, cereale integrale și leguminoase susține dezoltarea acestor microorganisme benefice.”, explică medicul Șerban Damian.

Alimente excelente pentru imunitate

Știați că există modalități prin care vă puteți întări sistemul imunitar pentru a-și maximiza efectele? Pentru că da, sistemul imunitar este ceva care ar trebui hrănit. S-a demonstrat că abordarea unor diete specifice pot întări răspunsul imunitar al unei persoane. Medicul Șerban Damian, nutriționist  ne dezvăluie care sunt  alimentele pe care ar trebui să le introducem în stilul nostru de viață, astfel încât să ajutăm la stimularea imunității, dar și alte sfaturi importante pe care să le introducem în rutina zilnică.

O dietă corectă include alimente probiotice și prebiotice. Alimentele probiotice conțin bacterii vii utile, iar alimentele prebiotice conțin fibre și oligozaharide care hrănesc și mențin coloniile sănătoase formate de aceste bacterii. Alimentele probiotice sunt chefirul, iaurtul cu culturi active vii, legumele fermentate, varza murată, tempeh, ceai kombucha, kimchi și miso. Pe lista alimentelor prebiotice se află: usturoiul, ceapa, praz, sparaghel, anghinare, banana și alge marine”, continuă medicul specialist.

Dr Serban Damian
Dr Serban Damian, foto arhivă personală
Urmărește CSID.ro pe Google News
Damian Șerban - Medic specialist în nutriţie sportivă
Şerban Damian este specialist în nutriţie sportivă și și-a făcut specializarea în acest domeniu într-un program internaţional organizat de către Comitetul Olimpic Internaţional, dedicat medicilor, şi condus de către specialişti în nutriţie din cele mai mari universităţi ale lumii. ...
citește mai mult
Redactia CSID - Medic specialist în nutriţie sportivă
Cum ne ajută murăturile imunitatea
Cum ne ajută murăturile imunitatea
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân