Din ce cauze se instalează foamea pe fond de stres?

Andreea Teodor, coach și nutriționist: ”Cauzele pentru care mâncăm necontrolat sunt de obicei de natură emoțională”
  • Publicat:
Din ce cauze se instalează foamea pe fond de stres?
Andreea Teodor, coach și nutriționist, foto: arhivă

”Astfel de episoade de mâncat peste măsură pot începe în copilărie sau adolescență când părinții alină copilul cu ceva bun, îl recompensează tot cu mâncare când face ceva bine sau dacă singurele momente fericite în familie au legătură cu mâncarea. De astfel, copiii învață rapid ca atunci când sunt triști sau suferă din orice alt motiv, se simt un pic mai bine mâncând. Mulți dintre noi în copilărie și adolescență începem să găsim refugiu în mâncare.” explică Andreea Teodor, coach și nutriționist. Am aprofundat subiectul foame emoțională.

 

CSÎD: La adulți ce se întâmplă cu mâncatul emoțional?

Andreea Teodor: Foamea emoțională poate să apară și în viața adultă atunci când nu avem alte mecanisme de a ne simți mai bine, când nu ne luăm plăcere din nimic sau când ne epuizăm resursele fizice și emoționale prin multă muncă, relații nefericite șamd. Mâncăm ca să ne simțim mai bine, ca să ne recompensăm, mâncăm pentru că este singura noastră plăcere sau singurul lucru care ne mai îndulcește viața – la propriu.

Toleranța scăzută la frustrare poate duce la foame emoțională

CSÎD: E greu să simțim emoții inconfortabile…

Andreea Teodor: Foamea emoțională apare pentru că avem o toleranță scăzută la disconfort și frustrare. Nu mai știm să stăm cu emoțiile noastre. Și într-o societate în care mereu ni s-a spus că nu e ok să simțim emoții negative (tristețe, furie, durere) noi am învățat să ne disociem de ele. Și ce alt mecanism mai bun de a fugi de emoțiile noastre decât a mânca ceva ce ne place?

Dietele de slăbire repetate pot duce la mâncat emoțional

CSÎD: Și dietele de slăbire pot duce la episoade de mâncat compulsiv?

Andreea Teodor: O altă cauză este legată de tentativa de diete. Majoritatea persoanelor care vor să slăbească și încep diete restrictive, fără să analizeze obiectiv dacă le pot urma, ajung să mănânce compulsiv o dată la câteva zile. Se întâmplă următorul ciclu: o persoană își propune să mănânce sănătos sau curat și face asta câteva zile, spre exemplu de luni până vineri. Pentru că este deprivată, se instalează și o foame fizică, dar și multe pofte, așa că în weekend cedează. Apoi își spune că dacă tot și-a stricat dieta, măcar să își facă toate poftele și de luni va începe curat. Problema este că acest ciclu se repetă iar și iar și iar. Cât timp nu învățăm să renunțăm la diete și să ne schimbăm stilul de viață va fi foarte dificil să eliminăm mâncatul pe fond emoțional.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân