Dilema femeilor: cum să slăbeşti după 40 de ani?

Odată cu înaintarea în vârstă, multe dintre femei se confruntă cu dificultatea de a scăpa de kilogramele în plus.
  • Publicat:
Dilema femeilor: cum să slăbeşti după 40 de ani?
FOTO: profimediaimages.ro / Dilema femeilor: cum să slăbeşti după 40 de ani?

Draga mea, ai fi surprinsă să auzi că vârsta de 40 de ani vine cu numeroase beneficii, printre care putem reaminti înţelepciunea, grija pentru propria persoană şi, cel mai important, încrederea în sine dusă la cote maxime. Într-adevăr, odată cu înaintarea în vârstă apar schimbări fizice, iar una dintre principalele probleme este strâns legată de metabolism, care ne păcăleşte în privinţa menţinerii greutăţii, devenind astfel o provocare. Să slăbeşti după vârsta de 40 de ani nu este imposibil, deşi pare destul de dificil.

Micşorează porţiile, dar nu renunţa la carbohidraţi

Carbohidraţii ţin la distanţă pofta de mâncare, iar alimentele potrivite precum fructele proaspete, cerealele integrale şi cartofii sunt bogate în vitamine, minerale, fibre şi antioxidanţi. Dacă renunţi la carbohidraţi, organismul va fi deprivat de nutrienţii necesari, iar astfel pot apărea constipaţia, oboseala şi iritabilitatea. După vârsta de 40 de ani, necesarul zilnic de carbohidraţi se modifică, ceea ce face dificil procesul de slăbire. Cel mai bine este să se optimizeze calitatea carbohidraţilor pe care îi consumi şi să optezi pentru porţii mai mici, astfel încât să nu devină elementul central în farfurie.

Consumă multe legume

Începe prin a consuma legume proaspete care să nu lipsească de la nicio masă (mic dejun, prânz şi cină). De exemplu, aproximativ 800g de legume consumate într-o zi asigură nutrienţii necesari organismului şi protejează împotriva apariţiei anumitor boli. Totodată, legumele cresc senzaţia de saţietate, oferă volum meselor, ajută la reglarea glicemiei şi nivelului de insulină şi asigură sănătatea digestivă. Toate acestea sunt ideale pentru managementul greutăţii. Din păcate, studiile arată că doar 9% dintre adulţi consumă cantitatea minimă recomandată de legume, pe zi. Pentru micul dejun poţi opta pentru un smoothie de legume, omletă cu legume, în timp ce la prânz poţi alege să mănânci un sandwich cu legume, un wrap sau o salată alături de leguminoase. Pentru cină, grătarul cu legume este o variantă suficient de sănătoasă. Mesele trebuie întotdeauna sa fie compuse din legume, o sursă de proteină, grăsimi sănătoase şi o porţie mică de carbohidraţi.

Atenţie la consumul de alcool

Multe dintre femeile trecute de 40 de ani renunţă definitiv la alcool sau pentru o perioadă scurtă de timp. Este destul de tricky şi capitolul ”alcool”, deoarece consumat cu moderaţie ne poate ajuta în managementul greutăţii, iar asta nu o spunem noi, ci studiile. În schimb, femeile care consumă alcool în exces riscă să se confrunte cu obezitatea. Traducerea liberă a consumului moderat de alcool înseamnă, de fapt, unul sau două pahare pe zi. Însă, cantităţile diferă în funcţie de tipul de alcool.

Nu ţine dietă

Atunci când ne lovim de kilogramele în plus suntem tentate să ne îndreptăm atenţia către alegerea unei diete care să se potrivească stilului nostru de viaţă şi, mai ales, stilului alimentar. Ideal este să nu impunem restricţii, ci să renunţăm la produsele procesate, adică cele care conţin chimicale artificiale, scăzute în calorii, carbohidraţi, zahăr sau grăsimi. Dietele severe pot dezechilibra bacteriile sănătoase care se regăsesc în tractul gastrointestinal, care se află în strânsă legătură cu managementul greutăţii şi, totodată, pot afecta sistemul imunitar. Cercetările arată că trecerea de la alimentele procesate la cele integrale creşte arderea caloriilor, ceea ce înseamnă că ajută în procesul de slăbire fără să fie nevoie să reduci numărul de calorii.

Consumă zilnic ciocolată neagră

Cercetările arată că ciocolata neagră ajută la reducerea poftei de dulce sau de alimente sărate. Totodată, reduce stresul, acesta fiind un declanşator principal al obiceiului care ne face să ne confruntăm cu kilogramele în plus: mâncatul. Cinci cubuleţe de ciocolată neagră cu 70% cacao au 250 de calorii, care asigură antioxidanţi, fibre şi magneziu, un mineral aflat în strânsă legătură cu relaxarea, îmbunătăţirea somnului şi a bunei dispoziţii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Cele mai scumpe alimente din lume
Cele mai scumpe alimente din lume
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân