Dieta psihobiotică, dieta care te scapă de stres și te ajută să dormi mai bine

Un nou studiu arată că dacă urmezi dieta psihobiotică nu numai că reduci nivelul stresului, dar poți avea și un somn odihnitor.
  • Publicat:
Dieta psihobiotică, dieta care te scapă de stres și te ajută să dormi mai bine
Foto: shutterstock

Cu siguranță știi deja că există anumite alimente care îți pot ruina somnul sau altele pe care este indicat să le eviți atunci când ești stresat. Un nou studiu arată că dacă urmezi dieta psihobiotică nu numai că reduci nivelul stresului, dar poți avea și un somn odihnitor.

În octombrie 2022 studiul a fost publicat în Molecular Psychiatry și au fost implicați 45 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, care în mod normal consumau o dietă redusă în fibre. Participanții au fost împărțiți în două grupe și au fost instruiți să urmeze diferite diete. Primul grup a urmat piramida alimentelor, în timp ce al doilea grup a urmat dieta psihobiotică, ce presupune consumul de alimente prebiotice și fermentate.

Mai exact, cel de-al doilea grup avea un meniu stric de urmat zilnic, care includea 2-3 porții de alimente fermentate, 5-8 porții de cereale și 6-8 porții de fructe și legume bogate în fibre prebiotice (mere, banane, varză și ceapă). De asemenea, participanții din cel de-al doilea grup consumau 3-4 porții de leguminoase pe săptămână.

Rezultatele arată că deși în ambele grupuri au fost observate îmbunătățiri privind somnul, participanții care au urmat dieta psihobiotică au redus atât nivelul de stres, cât și intensitatea acestuia.

Stresul afectează sănătatea digestivă și eficiența absorbției nutrienților necesari pentru a combate stresul, dar și alte potanțiale riscuri asociate acestuia. O persoană care are nevoie de o dietă redusă în histamine nu pot urma dieta psihobiotică, dar pot încerca dieta Mediteraneană.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân