Dieta Pritikin

Nathan Pritikin a dezvoltat programul Pritkin pentru el insusi, in incercarea de a lupta cu ceea ce doctorii au numit o afectiune a inimii incurabila. Si a functionat. Acum fiul sau, Robert Pritkin, a adaptat acest program pentru o problema de sanatate ca
  • Publicat:
Dieta Pritikin
Dieta Pritikin

Regimul care promoveaza consumul redus de grasimi si exercitiile fizice intense nu a suferit mari schimbari in timp, dar Robert Pritikin propune o abordare putin diferita de cea pe care tatal sau a dezvoltat-o in anii ‘50. Robert Pritikin nu apeleaza la intelect pentru a declansa schimbarile in dieta si in stilul de viata, dar promoveaza ceea ce promova si tatal sau si anume importanta sanatatii inimii.

Principiile de baza
In mod natural, oamenii isi doresc sa manance alimente grase. Foamea declanseaza un instinct care ne determina sa mancam alimente grase si satioase. Si zaharul sau produsele zaharoase ne pot determina sa mancam mai mult decat este nevoie. Pentru a te feri de aceste instincte, trebuie sa faci cinci pasi importanti in schimbarea modului in care mananci si a stilului de viata:

1. include exercitiile fizice in stilul tau de viata
2. alege carbohidratii benefici
3. mananca mai putine grasimi
4. mananca des
5. pastreaza un plan constant de a manca.

Trebuie sa urmezi fiecare pas pentru ca programul de slabit sa functioneze.

Cum functioneaza?
Exercitiile fizice efectuate in fiecare zi sunt esentiale. Acestea declanseaza pofta pentru carbohidrati. Trebuie sa mananci de cinci ori pe zi si sa alegi carbohidratii “buni” – cereale integrale, fructe, legume – care iti potolesc foamea. Programul original al lui Nathan Pritikin era bazat pe un consum de 75% carbohidrati, 15% proteine si 10% grasimi.
 
Ce poti manca?
Uita de calorii. Pritikin imparte alimentele in trei categorii diferite: alimente bune, foarte bune si cele mai bune. Celor care urmeaza dieta li se recomanda sa aleaga alimentele din ultima categorie, in care sunt incluse portii mici de carne slaba si produse lactate degresate. Legumele si fructele pot fi consumate in orice cantitate. Este incurajat si consumul de cereale integrale.

Mancatul in oras
Destul de dificil. Nu multe restaurante au in meniurile lor alimente atat de slabe pe cat ai tu voie sa consumi.

Cofeina
Nu este restrictionat consumul de cofeina. Dar se mentioneaza despre consumul de zahar, care trebuie sa fie cat mai mic. Prin urmare nu ai voie sa bei cafea, ceai sau bauturi racoritoare cu un continut ridicat de zahar.

Alcoolul
Consumul de alcool este interzis. Potrivit lui Pritikin, alcoolul declanseaza instinctul care ne determina sa mancam cat mai multe grasimi.

Durata
Este un regim alimentar pentru intreaga viata.

Articol exclusiv online

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Te poate ajuta ceaiul verde sa slabesti?
Te poate ajuta ceaiul verde sa slabesti?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân