Dieta nordică versus dieta mediteraneană

Dieta nordică se concentrează pe alimentele integrale, de sezon, locale, organice și din surse sustenabile care tradițional sunt consumate în regiunile nordice.
  • Publicat:
Dieta nordică versus dieta mediteraneană
Foto: shutterstock

Dieta nordică se concentrează pe alimentele integrale, de sezon, locale, organice și din surse sustenabile care tradițional sunt consumate în regiunile nordice, mai exact în Danemarca, Finlanda, Norvegia, Irlanda și Suedia. Ea a apărut în anul 2004 și a fost creată de Claus Meyer, antreprenor și chef, se arată într-un articol publicat în 2016 în Journal of Aesthetics & Culture, și are la bază bucătăria nordică, considerată una dintre cele mai sănătoase diete din lume în 2021.

Să nu uităm că în acest top se regăsește și dieta mediteraneană care, ani la rând, și-a menținut prima poziție în clasament. Dar care sunt diferențele și asemănările dintre cele două și pe care ar trebui să o alegem?

Dieta nordică versus dieta mediteraneană

De multe ori cele două stiluri alimentare sunt comparate, dar mari diferențe între ele nu există. Dieta nordică este similară dietei mediteraneane, pentru că ambeșe se concentrează pe produsele tra diționale și metodele de preparare. Similar dietei nordice, dieta mediteraneană are la bază consumul de fructe, legume, cereale integrale, nuci și leguminoase. De asemenea, ambele includ pește gras și produse lactate slabe în grăsimi, iar consumul de dulciuri, zahăr adăugat și alimente procesate este redus.

Principala diferență dintre cele două stiluri alimentare este că dieta mediteraneană favorizează uleiul de măsline, în timp ce dieta nordică pune accentul pe uleiul de  rapiță. Ambele uleiuri sunt vegetale și conțin cantități mari de acizi grași omega-3, prietenoase cu sănătatea inimii și cu proprietăți antiinflamatorii. Pe lângă conținutul de omega-3, uleiul de rapiță are mai multe grăsimi omega-6, arată un articol din 2018.

Deși ambele diete sunt susținute de cercetări ca fiind benefice pentru sănătate, în special pentru sănătatea inimii, dieta mediteraneană rămâne în continuare cea mai bună dietă pentru inimă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân