Dieta lui Nicolae Ceauşescu: ce nu lipsea niciodată din meniul dictatorului

Deşi avea acces la abundenţă alimentară şi la produse pe care marea masă a populaţiei le obţinea cu maximă dificultate, Nicolae Ceauşescu avea un regim alimentar auster.
  • Publicat:
Dieta lui Nicolae Ceauşescu: ce nu lipsea niciodată din meniul dictatorului
Dieta lui Nicolae Ceauşescu: ce nu lipsea niciodată din meniul dictatorului

Nicolae Ceauşescu a fost conducătorul României din 1965 până la sângeroasa Revoluţie din 1989. A condus ţara cu mână de fier, influenţat, adesea, de soţia sa, Elena Ceauşescu, în ultimii ani înfometând populaţia şi ţinând-o în condiţii de maximă teroare. Dar nici regimul alimentar la cuplului conducător nu era cu mult diferit.
 

Ce nu lipsea niciodată din meniul lui Nicolae Ceauşescu

Deşi avea acces la abundenţă alimentară şi la produse pe care marea masă a populaţiei le obţinea cu maximă dificultate, Nicolae Ceauşescu avea un regim alimentar auster.
După moartea sa, cei care au stat în preajma dictatorului au dezvăluit că acesta nu avea prea multe pretenţii culinare.

Nicolae Ceauşescu se trezea în fiecare dimineaţă la aproximativ aceeaşi oră. La ora 8 ajungea în biroul său din Comitetul Central al PCR. Micul dejun îl servea în vila din Primăverii, alături de Elena Ceauşescu şi consta în ouă fierte, o felie de şuncă sau brânză. Nu consuma cafea, ci prefera, în fiecare dimineaţă, ceai cu lapte.

Nici după fructe nu se dădea în vânt, dar consuma zilnic suc de fructe, pe care îl bea cu paiul. Cel mai des, Nicolae Ceauşescu sorbea un suc de grapefruit, după somnul de după amiază. Dictatorul avea amenajat un spaţiu special, la birou, unde se odihnea zilnic o oră, o oră şi jumătate, începând cu ora 13.30.

Mese îmbelşugate doar la Sărbători

Nicolae Ceauşescu era mare amator de legume şi verdeţuri. Servea cu mare plăcere borş de ştevie, lobodă, piure de urzici. Adesea, bucătarii îi preparau musca de legume cu ou şi smântână, friptură sau cerea salată de roşii cu brânză proaspătă.
Cu toate că era vânător pasionat, dictatorul nu consuma prea multă carne, iar odată cu bolile de care suferea, a fost nevoit să se supună unui regim alimentar strict.

Oficial, în România condusă de Nicolae Ceauşescu nu se celebrau sărbătorile religioase,  dar cei doi conducători respectau tradiţia în familie. Astfel, celebrau Paştele şi Crăciunul, cu preparate tradiţionale precum sarmale, piftie, salata beof  – preferata lui Nicolae Ceauşescu. Deoarece suferea de diabet sever, dulciurile erau rare în meniul său şi erau preparate cu îndulcitori naturali precum siropul de arţar. În ultimii ani, institutele de cercetare au primit drept sarcină studierea şi cultivarea intensivă a steviei, o plantă care are o putere de îndulcire de 300 de ori mai mare decât zahărul, tocmai pentru a veni în sprijinul dictatorului.
Un capitol special în preferinţele culinare îl reprezentau preparatele din peşte – borş, plachie, saramură. 

Cum a apărut înfometarea populaţiei

În 1986 Nicolae Ceauşescu are prima comă diabetică. Diabetologul Iulian Mincu îi prescrie insulină şi îi concepe un regim alimentar personalizat, pe care dictatorul în va urma cu sfinţenie până la sfârşitul vieţii. De altfel, în familie, alimentele se achiziţionau foarte raţional şi înainte de declanşarea diabetului, în cantităţi mici, săptămânale. Carnea se consuma doar sâmbăta şi duminica. Există indicii conform cărora, Elena Ceauşescu, constatând cantitatea redusă de mâncare pe care Nicolae Ceauşescu avea voie să o consume, a decis că raţionalizarea alimentară se impune întregii populaţii, iar surplusul de produse agricole şi alimentare, poate fi vândut, pentru a reface balanţa economică a ţării.

Obiceiul bizar al dictatorului

În cazul tuturor şefilor de stat, protocolul prevede verificarea alimentelor şi a tuturor produselor care ajung pe masa lor. Urmărit de teama de a nu fi otrăvit, Nicolae Ceauşescu dispunea ca, în deplasările oficiale, să consume mâncarea de acasă, stârnind astfel nedumerirea oficialilor din ţările unde efectua vizitele. Acest aspect a mai fost însă pus şi pe seama faptului că dictatorul nu a apreciat niciodată preparate exotice şi că regimul diabetic îi impunea un anume tip de alimentaţie, mai ales înainte ca Elena Ceauşescu să-şi dea acordul pentru tratamentul cu insulină.

Desertul preferat al Elenei Ceauşescu

Nicolae şi Elena Ceauşescu nu şi-au negat niciodată rădăcinile, fiind amândoi fii de ţărani. De aceea, preferinţele lor culinare erau tradiţionale. Fosta menajeră a cuplului a mărturisit că a învăţat de la Elena Ceauşescu să prepare colivă, care era desertul  ei preferat. 
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”