Dieta Leului – ce rezultate spectaculoase promite și ce obții de fapt

  • Publicat:
Dieta Leului - ce rezultate spectaculoase promite și ce obții de fapt
Foto: Shutterstock

Dieta Leului revine în forță, datorită (sau mai degrabă din cauza) internetului, care e o resursă inepuizabilă de diete restrictive și periculoase. Făcută celebră de o bloggeriță rusoaică pe nume Mikhaila Peterson, Dieta Leului promite multe beneficii, dar omite în aceeași măsură aspectele negative ale acestui regim strict.

Femeia a urmat această dietă în urmă cu câțiva ani și susține că și-a îmbunătățit semnificat stilul de viață. Timp de 6 săptămâni, ea nu a mâncat decât carne cu sare de mare și a băut apă plată. Potrivit spuselor ei, în urma regimului a scăpat de depresie și de durerile articulare cauzate de artrita reumatoidă juvenilă, boală cu care a fost diagnosticată la vârsta de 7 ani. De atunci și până azi, cel puțin așa susține ea, femeia continuă să țină Dieta Leului.

Cei care i-au urmat sfatul și care s-au transformat ulterior în adepți ai acestei diete susțin că au avut parte și de alte beneficii, în afară de scăderea în greutate, cum ar fi reducerea inflamațiilor din corp, ameliorarea durerilor de cap, a insomniei și a alergiilor, precum și îmbunătățirea stării de spirit.

Adevărul despre Dieta Leului

Pe cât de ridicată în slăvi este de unii, pe atât de blamată este Dieta Leului de medici, care se declară complet împotriva acestui regim extrem de restrictiv. Acest plan alimentar este nesustenabil, nesănătos și ineficient, în opinia lor.

Spre deosebire de dieta carnivoră, care presupune consumul de carne roșie, carne de pasăre și de pește, Dieta Leului se limitează doar la carnea provenită de la animale rumegătoare, adică vită, oaie, capră, miel, bivol, căprioară, elan.

Potrivit susținătorilor, această dietă trebuie urmată până când simptomele care te deranjează se îmbunătățesc și, ulterior, să reintroduci treptat celelalte grupe alimentare, astfel încât să observi ce îți face bine și ce nu.

Deși inițial nu a fost gândită pentru scăderea în greutate, previzibil, Dieta Leului poate ajuta în acest sens, mai ales că sunt eliminate alimente bogate în calorii, precum dulciurile, snacksurile sau mezelurile procesate.

Totuși, nu este sustenabil și nici sănătos să elimini complet întregi grupe alimentare precum legumele, fructele, lactatele, cerealele integrale, semințele ori nucile. Acestea au rolul lor important pentru buna funcționare a organismului și, eliminându-le complet, nu faci decât să te privezi de vitamine și minerale, aspect care îți poate agrava simptomele sau declanșa anumite afecțiuni.

De asemenea, nu este o dietă care poate fi ținută pe termen lung deoarece vei resimți permanent foamea din cauza lipsei carbohidraților. Mai mult, dacă nu atingi necesarul zilnic de calorii din consumul exclusiv de carne (lucru foarte probabil), există riscul ca metabolismul să încetinească și nivelurile hormonilor care reglează sațietatea să scadă, ceea ce duce, implicit, la creștere în greutate imediat ce nu mai urmezi dieta strictă. Ba chiar poți să acumulezi dublul kilogramelor pierdute.

Durerile de stomac, diareea, constipația, balonarea, transpirația abundentă și urât mirositoare, oboseala sunt, de asemenea, posibile reacții adverse ce pot apărea în urma consumului excesiv de carne.

Dieta eliminatorie pentru depistarea alergenului

Spre deosebire de Dieta Leului, dieta eliminatorie are un scop clar: să se identifice alimentul care declanșează o alergie.

Se presupune că există 8 alimente răspunzătoare pentru peste 90% din totalul alergiilor alimentare. Printre acestea se numără: ouăle, laptele, grâul, arahidele, soia, nucile, crustaceele şi peştele.

O dietă eliminatorie este singura cale de combatere a acestor alergii. Principiul de bază al acestui regim alimentar este acela că afecţiunea provocată de alimentaţie va fi remediată dacă mâncarea dăunătoare este scoată din dietă. Dietele eliminatorii, urmate de reintroducerea în dietă a alimentelor suspectate, ar trebui aplicate doar în situaţiile în care simptomele alergice nu pun viaţa în pericol.

Trebuie să ai grijă ca alimentele suspecte să nu fie ingerate din neatenţie ca parte a altor alimente. Persoanele cu alergii au nevoie de consiliere nutriţională pentru a afla ce trebuie urmărit pe etichetele alimentelor.

Evitarea alimentelor care provoacă reacţii adverse nu este atât de simplă precum pare. De exemplu, proteina din ou poate fi găsită pe eticheta unui aliment sub denumirea albumină, albuş, gălbenuş, globulină, ovalbumină, ovamucină, ovovitelină, simplesse, livetină sau lecitină. Chiar şi substituenţii oului conţin deseori proteine din ou.

Acest regim este potrivit persoanelor diagnosticate cu anumite alergii alimentare şi celor cu probleme gastrointestinale care doresc să descopere alimentele care provoacă aceste simptome.

Dieta poate fi însă foarte restrictivă, astfel că va trebui acţionat cu prudenţă în vederea eliminării doar a alimentelor care provoacă reacţii adverse. Din acest motiv se recomandă întotdeauna ca dieta eliminatorie să fie inițiată și monitorizată periodic de un medic cu competențe în alergologie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”