Dieta de echilibru

articol
  • Publicat:
Dieta de echilibru
Dieta de echilibru

Este prefrabil sa vorbim despre dieta echilibrata, si nu despre dieta ideala, din simplul motiv ca aceasta din urma nu exista. Alimentatia trebuie adaptata in functie de caracteristile fiziologice ale fiecarei persoane, precum si in functie de sanatatea individuala. O dieta echilibrata trebuie sa contina toate tipurile de alimente, precum si cantitatile corespunzatoare de nutrienti pentru ca organismul sa functioneze coerent, sa-si indeplineasca toate functiile (regulatorii, plastice si energetice). Consumul nu trebuie sa fie excesiv deorece se poate ajunge la dezechilibre precum un nivel crescut de colesterol sau hipertensiune.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a stabilit urmatoarele proportii:

– carbohidratii trebuie sa reprezinte cel putin 55-60% din aportul caloric total
– grasimile nu au voie sa depaseasca mai mult de 30% din caloriile consumate
– proteinele sunt cele care acopera restul de 15% din fondul total al dietei. Desi pare un tel usor de atins, exista multe societati nedezvoltate care nu acopera aceste nevoi elementare ale dietei.

Pentru a stii daca dieta pe care o urmam este adecvata cu nevoile noastre zilnice, este bine sa consultam un medic nutritionist, care stie exact ce necesitati specifice exista in tara respectiva si ce carente de alimentatie trebuie acoperite. Comisia de Nutritie a Senatului UE dispune cateva recomandari generale. Acestea sunt:

– urmati procentajele descrise mai sus, fara a consuma mai mult de 10% dulciuri pe baza de zahar. Aceste dulciuri trebuie excluse treptat, si inlocuite cu fructe si produse naturale dulci.
– consumul de grasimi nu trebuie sa depaseasca cele 30 de procente recomandate anterior, dar nici sa fie mai mare de 10% atunci cand vine vorba despre grasimi saturate. De aceea, sunt indicate grasimile monosaturate.
– aportul de proteine trebuie asigurat din carnea de pui si de peste, si nu din carne rosie, iar cantitatea optima recomandata este de 0,8gr/zi.
– fibrele vegetale necesare pentru o zi, sunt in cantitate de 22 de grame. 50% sunt acoperite de fibre.
– se recomanda 40 de kilocalorii pe zi, pentru ca trupul sa-si desfasoare procesele metabolice si energetice la cote maxime.
– evitati consumul de sare in exces, alimentele conservate si semipreparate. Aportul zilnic de sare nu are voie sa depaseasca 3 grame pe zi.
– bauturile alcoolice dauneaza sanatatii, ceea ce inseamna ca se recomanda consumul moderat al acestora.

Articol exclusiv online

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Slăbeste cu dietele vedetelor!
Slăbeste cu dietele vedetelor!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân