Guta este o formă dureroasă a artritei care apare atunci când acidul ureic din sânge este la un nivel ridicat şi produce cristale care se formează şi acumulează în şi în jurul articulaţiilor. Acidul uric este produs de organism pentru a distruge substanţele chimice numite purine. Purinele apar natural în organism însă, totodată, se regăsesc şi în anumite alimente. Acidul ureic este eliminat din corp prin urină.
Dieta pentru grută poate ajuta la scăderea nivelului acidului ureic din sânge, însă nu poate vindeca această afecţiune.
Pentru că scopul acestei diete este acela de a scădera nivelul acidului ureic din organism sunt necesare patru măsuri de urmat:
Splina şi ficatul sunt deosebit de bogate în purine, urmate de leguminoase şi muşchi. În schimb, printre alimentele sărace în purine se numără cartofii, cerealele şi fructele, iar laptele, uleiurile şi zahărul sunt lipsite de celule, adică şi de purine. Pacientul bolnav de gută trebuie să urmeze un plan alimentar sărac în purine (până la 2000mg purine/ săptămână), în funcţie de gravitatea bolii.
Carbohidraţi complecşi. Este nevoie să consumi multe fructe, legume şi cereale integrale, care oferă carbohidraţi complecşi. Evită pe cât de mult posobil alimentele şi băuturile cu sirop de porumb şi limitează consumul de sucuri dulci de fructe.
Apă. Pacientul care suferă de gută trebuie să consume multe lichide, în special apă, în primul rând pentru hidratare, iar mai apoi pentru a elimina acidul ureic.
Grăsimi. Renunţă la grăsimile saturate din carnea roşie şi produsele lactate grase.
Proteine. Concentrează-te pe alimentele bogate în proteine precum produse lactate scăzute în grăsimi sau linte.
Carnea roşie. Limitează porţiile de carne de vită, miel şi porc.
Fructe de mare. Anumite tipuri de fructe de mare precum sardine, ton, anşoa, crustacee sunt bogate în purine spre deosebire de alte tipuri însă porţiile moderate de peşte pot face parte din dietă.
Legume bogate în purine. Studiile arată că legumele bogate în purine precum sparanghelul şi spanacul nu cresc riscul de gută.
Alcoolul. Berea şi băuturile distilate sunt asociate cu riscul crescut de gută.
Alimentele şi băuturile care conţin zahăr. Limitează sau evită alimentele îndulcite precum cereale şi alte dulciuri. Limitează consumul de sucuri din fructe naturale.
Vitamina C. Vitamina C poate ajuta la scăderea nivelului de acid ureic.
Cafea. Unele cercetări sugerează că în urma consumului moderat de cafea se reduce riscul de apariţie a gutei.
Cireşe. Studiile arată că în urma consumului de cireşe se reduce riscul de apariţie a gutei.