Dieta bolnavului de diabet: ce să mănânci, ce să eviţi şi cum să arate meniul pe o zi

Iată ce trebuie să consume bolnavul de diabet şi ce să evite.
16.07.2020 | Alexandra Necsoiu
Dieta bolnavului de diabet: ce să mănânci, ce să eviţi şi cum să arate meniul pe o zi
FOTO: shutterstock / Dieta bolnavului de diabet: ce să mănânci, ce să eviţi şi cum să arate meniul pe o zi

Diabetul este o boală cronică care afectează un număr mare de persoane la nivel global. În prezent, în lume există peste 400 de milioane de persoane care suferă de diabet şi, deşi această afecţiune este una dificilă, menţinerea glicemiei poate reduce riscurile de complicaţii.

Una dintre modalităţile prin care se poate ajunge la un nivel glicemic optim este prin urmarea unei diete scăzută în carbohidraţi.

Ce rol joacă alimentaţia în diabet?

Pacienţii care suferă de diabet nu pot procesa eficient carbohidraţii. În mod normal, atunci când mănânci carbohidraţi, aceştia sunt divizaţi în mici unităţi de glucoză care se transformă în glicemie. Când nivelul glicemic creşte în sânge, pancreasul răspunde prin producerea hormonului insulină, care  permite zahărului din sânge să pătrundă în celule. În cazul pacienţilor care suferă de diabet, lucrurile nu funcţionează aşa, iar asta este cea mai mare problemă pentru că pot apărea complicaţii. Există diferite tipuri de diabet, dar două cele mai comune sunt diabetul de tip 1 şi diabet de tip 2, iar ambele pot apărea la orice vârstă.

Alimente pe care să le consumi dacă suferi de diabet

Este foarte important să urmezi o dietă scăzută în carbohidraţi şi bogată în nutrienţi.

  • carne de pui şi fructe de mare
  • ouă
  • brânză
  • avocado
  • măsline
  • ulei de măsline
  • ulei de cocos
  • unt
  • smântână
  • cremă de brâză

Alimente pe care să le consumi cu moderaţie

Poţi consuma aceste alimente în cantităţi mici, în funcţie şi se toleranţa pe care o ai la carbohidraţi.

  • Fructe de pădure: 100g
  • Iaurt grecesc: 285g
  • Brânză cottage: 81g
  • Nuci şi alune: 30g-60g
  • Seminţe de chia sau in: 2 linguriţe
  • Ciocolată neagră (cu cel puţin 85% cacao): 30g sau mai puţin
  • Vin sec roşu sau alb- 120g
  • Leguminoasele precum mazărea, lintea şi fasolea sunt şi ele surse ideale de proteine care conţin carbohidraţi.

Alimente pe care să le eviţi dacă ai diabet

Aceste alimente sunt bogate în carbohidraţi şi pot creşte semnificativ nivelul glicemiei în sânge.

  • pâine, paste, cereale, porumb şi alte cereale
  • rădăcinoase precum cartof, cartoful dulce
  • lapte
  • alte fructe în afară de cele de pădure
  • sucurile naturale, carbogazoase sau ceaiurile îndulcite
  • berea
  • deserturile, produsele de patiserie, dulciurile şi îngheţata.

Meniul pentru o zi pentru pacientul care suferă de diabet

Mic dejun: ouă şi spanac

  • 3 ouă gătite în unt (1.5g de carbohidraţi)
  • spanac sote (3g de carbohidraţi)

Mai poţi consuma:

  • mure (6g de carbohidraţi)
  • cană de cafea

Total carbohidraţi digestibili: 10.5g

Prânz: salată

  • 90g carne de pui
  • 30g brânză Roquefort
  • 1 felie de bacon
  • 1/2 avocado mediu (2g de carbohidraţi)
  • roşii (5g carbohidraţi)
  • salată verde (1g carbohidraţi)
  • ulei de măsline şi oţet

Mai poţi consuma:

  • 20g de ciocolată neagră (adică 2 cubuleţe)
  • 1 pahar de ceai rece

Total carbohidraţi digestibili: 12.5g

Cină: somon cu legume

  • somon la grătar
  • dovlecel sote (3g carbohidraţi)
  • ciuperci sote (2g carboidraţi)

Mai poţi consuma:

  • 120g vin roşu (3g carbohidraţi
  • căpşuni cu frişcă
  • nuci (6g carbohidraţi)

Total carbohidraţi digestibili: 37g