Despre fibrele alimentare, cu dragoste

Vă plac legumele, fructele şi cerealele? Dacă răspunsul e afirmativ, nu vă imaginaţi reţete anoste cu aceste ingrediente. Vă arătăm mai jos că deliciile se prepară uşor doar cu vegetale şi distrugem mitul conform căruia legumele şi fructele sunt sănătoase, dar nu savuroase.
  • Publicat:
Despre fibrele alimentare, cu dragoste

Vă plac legumele, fructele şi cerealele? Dacă răspunsul e afirmativ, nu vă imaginaţi reţete anoste cu aceste ingrediente. Vă arătăm mai jos că deliciile se prepară uşor doar cu vegetale şi distrugem mitul conform căruia legumele şi fructele sunt sănătoase, dar nu savuroase.

40% din hrana zilnică ar trebui să fie constituită din fibre alimentare. Din păcate, dacă mâncaţi hrană industrializată nu reuşiţi să consumaţi în fiecare zi mai mult de 5% fibre.

Este o problemă? Da. În primul rând, fibrele solubile şi insolubile din fructe, legume şi cereale integrale vin la pachet cu zahărul care se absoarbe lent. Acest zahăr constituie unica hrană pentru creier. De asemenea, zahărul cu absorbţie lentă nu forţează pancreasul şi nici nu face depuneri în ficat, aşa cum se întâmplă cu făina albă, zahărul alb şi alţi îndulcitori.

Pe de altă parte, dacă aveţi în mesele zilnice grăsimi saturate din carne şi lactate şi în meniuri se regăsesc de asemenea fibre, atunci grăsimile în exces se vor lipi de acestea şi vor fi eliminate. Cu alte cuvinte, fibrele vor absorbi grăsimea din alimente şi vor elimina excesul astfel încât organismul să nu aibă de suferit. Datorită acestui proces, în sânge nu mai ajung grăsimi în exces, deci veţi fi protejaţi de bolile cardiovasculare.

De asemenea, substanţele active din fructe, legume şi cereale vin cu antioxidanţi extrem de puternici care nu permit ca pe vasele de sânge să se depună colesterol. Şi a treia mare nevoie a organismului uman pentru fibre priveşte protecţia colonului. Se ştie că alimentele digerate rămân în colon până la 20 de ore, în timp ce în stomac nu staţionează mai mult de 2 ore.

Cu alte cuvinte, toate substanţe chimice nocive pe care le ingeraţi odată cu alimentele vor fi în contact cu mucoasa colonului un timp lung şi astfel pot determina mutaţii cancerigene. De asemenea, dacă luaţi mese încărcate cu grăsime, va creşte producţia sucurilor biliare.

Este dovedit faptul că acestea, în contact cu mucoasa colonului, determină cancer. Însă dacă în alimentaţia voastră zilnică se regăsesc fibre, atunci tranzitul intestinal va fi rapid, ceea ce înseamnă că toate aceste substanţe nu se vor afla în contact prelungit cu mucoasa intestinului gros. În al doilea rând, fibrele elimină sărurile biliare şi nu le lasă să provoace dezastre la nivelul colonului.

Specialiştii recomandă un consum mediu de 20 – 35 grame pe zi, însă oamenii consumă de regulă în jur de 9 – 12 grame zilnic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”