Delicatese à la mexicana

In ierarhia celor mai apreciate bucatarii de pe glob, cea mexicana ocupa un loc de frunte. Specialitatile ei sunt o combinatie delicioasa intre ingredientele europene si cele amerindiene. Daca pana astazi tot ce stiai despre arta culinara mexicana se rezu
  • Publicat:
Delicatese à la mexicana
Delicatese à la mexicana

Poti sa slabesti chiar daca iti plac la nebunie bunatatile bucatariei mexicane? Bineinteles! La urma urmei, mancarea consumata odinioara de locuitorii Mexicului era in totalitate vegetariana si fara pic de grasime. Abia dupa ce tara a fost cucerita de spanioli au aparut aici mancarurile bogate in grasimi. Exista insa si astazi numeroase retete numai bune pentru o cura de slabire: enchiladas cu carne de pui, quesadillas, sosul tomatillo, faimoasele preparate din fructe de mare.

Dictionar culinar mexican
Fiecare regiune a Mexicului are specificul ei culinar, asa ca nu putem vorbi despre un singur fel traditional de mancare. Asadar, sa le trecem in revista pe cele mai importante. Specialitati de tortilla (lipie facuta din faina sau malai): tacos – tortilla umpluta cu fasole si carne, menudo – bucatele de intestine cu tortilla, enchiladas – tortilla cu pui, branza si sos de ceapa din belsug, quesadillas – tortilla prajita, cu branza, carne de vita si flori de Calabaza. Frijoles (fasole uscata) este o mancare de baza in Mexic si se poate consuma cu aproape orice. Urmatorul pe lista: ceviche, peste crud marinat servit drept cocktail, deseori cu ceapa taiata felii, avocado si rosii. Merita incercat si huachinango al mojo de ajo – un peste rosu cu foarte mult usturoi. Continuam lista delicateselor cu huitlacoche, specie de ciuperci negre care cresc pe porumb si se servesc drept garnitura. Nu putem uita de tamales, o specialitate preparata din frunze de bananier umplute cu porumb si bucatele de carne. Ce nu lipseste niciodata la un festin mexican? Tequilla, desigur. Este o bautura traditionala, foarte tare, care se serveste inainte de masa.

Ajutor! Imi ia gura foc!
Nu mai e un secret pentru nimeni: o fi ea colorata, bogata in proteine, vitamine si minerale, dar mancarea mexicana este in primul rand extrem de condimentata. Responsabile de bucatele picante sunt numeroasele specii de ardei iute (chili). Mexicanii consuma tot felul de sosuri, pe care le-au si inclus intr-un top al iutimii: salsa forte (pasta de chili, sare si ulei de masline), salsa in trei culori (ceapa, rosie si ardei iute), salsa normal si guacamole (avocado pasat, rosii verzi, ardei iute, ceapa, usturoi). Daca nu te impaci cu preparatele picante, dar s-a intamplat sa gusti din ele si ai simtit ca iti dau lacrimile, bucatarii mexicani iti recomanda sa consumi imediat orez, fasole sau chiar lapte.

La desert servim… cactus
Mexicanii se dau in vant dupa fructele de nopales, un cactus ale carui frunze si fructe sunt comestibile. Numite si smochine indiene, aceste fructe se folosesc la deserturi, sub forma de sosuri, dulceturi, compoturi ori salate. In plus, din frunzele cactusului se prepara mancaruri picante. Reteta e simpla: se iau frunzele de cactus, se curata tepi, se lasa un pic la abur si apoi se prajesc. Pot fi folosite ca ingrediente la salate sau pot fi consumate cu rosii, ardei iute si porumb. Gustul acestor frunze aduce cu cel de fasole verde, asparagus sau ardei.

Daca nu mergi tu in Mexic, vine Mexicul la tine…

Exista un loc in Bucuresti unde poti avea parte de rasfatul mexican. Restaurantul Don Taco iti ofera bucate preparate ca la mexicani acasa. Localul e decorat cu sombreros (palarii) si panchos (paturi traditionale). Poti savura la Don Taco salata de avocado, dar si specialitatile bucatarului: chili con carne, carnitas buritos, flautes, chesadilla. La desert, merita sa incerci cazuela de pina. Unde mai pui ca atmosfera e intretinuta de o formatie de muzica mexicana!

Urmărește CSID.ro pe Google News
In fiecare seara, doar pepene rosu
In fiecare seara, doar pepene rosu
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”