De ce trebuie să consumăm fructele şi legumele cu coajă

Curăţarea fructelor şi legumelor de coajă este o greşeală frecvent întâlnită. De multe ori le arunci la gunoi, însă aceste părţi ale fructelor şi legumelor sunt mai sănătoase decât ai putea crede.
  • Publicat:
De ce trebuie să consumăm fructele şi legumele cu coajă

Curăţarea fructelor şi legumelor de coajă este o greşeală frecvent întâlnită. De multe ori le arunci la gunoi, însă aceste părţi ale fructelor şi legumelor sunt mai sănătoase decât ai putea crede.  

Secretul unei alimentaţii sănătoase constă în consumul unei game cât mai largi de fructe şi legume, pentru că fiecare fruct sau legumă are beneficiile sale unice. Un lucru mai puţin cunoscut este faptul că numeroase fructe au coaja mult mai hrănitoare decât fructul în sine, aceasta conţinând mai mulţi antioxidanţi, vitamine şi fibre vegetale.

Kiwi, banana sau cartoful – acestea sunt doar câteva dintre fructele şi legumele pe care le consumăm fără coajă.

Ideal este ca legumele şi fructele să fie crescute organic pentru a  ne bucura de toate vitaminele şi substanţele nutritive. În cazul în care fructele şi legumele sunt cumpărate, sunt câteva lucruri pe care le poţi face pentru a te asigura că înlături reziduurile de pământ sau pesticide:

  • Amestecă o lingură de sare de mare cu o cană de apă, ţine legumele sau fructele timp de 5- 10 minute în această soluţie apoi spală-le sub un jet de apă. 
  • Spală bine fructele sau legumele cu coajă dură pentru a elimina orice murdărie de pe ele, apoi presară bicarbonat de sodiu şi freacă-le bine. După care le pui sub un jet de apă.
  • Amestecă într-o jumătate de cană cu apă o lingură de oţet peste care pui încetul cu încetul o lingură de bicarbonat de sodiu. 
  • Pune o lingură de suc de lămâie peste 2 linguri de bicarbonat de sodiu, dizolvă aceste ingrediente într-o cană cu apă. Se lasă să acţioneze de la 5-10 minute, apoi se clăteşte bine fructul sau leguma.

Pe lângă deja cunoscutele fructe: mere, pere, gutui sau struguri pe care le mănânci cu tot coajă, încearca şi următoarele:

Kiwi

S-ar putea să ţi se pară neobişnuită recomandarea de a consuma inclusive coaja fructelor de kiwi. Dar coaja de de kiwi are proprietăţi antiiflamatorii, antialergice şi anticancerigene. Studiile au arătat că această coajă de kiwi, deşi foarte subţire, poate să conţină de trei ori mai mulţi antioxidanţi decât aromata pulpă a fructului. De asemenea, ajută inclusiv în lupta cu stafilococii şi bacteria E-coli. Cea mai bună variantă prin care puteţi consuma coaja de kiwi este să introduceţi fructul întreg într-un blender.

Citrice

Coaja de portocale, lămâi sau mandarine conţine mai multă vitamina C decat pulpa fructului. În coajă se găsesc antioxidanţi, care sunt de peste 20 de ori mai puternici decât cei ce se regăsesc în pulpă. Potrivit experţilor în nutriţie, în coaja mandarinelor şi portocalelor se găseşte o mare cantitate de flavonoide. Acestea au capacitatea de a reduce nivelul colesterolului rău, neintervenind însă asupra celui bun.
 
Nu-ţi face griji, nu trebuie să mesteci coaja. Este suficient să o razi şi să o foloseşti în reţetele tale preferate. Ai grijă însă ca fructul să provină dintr-o sursă sigură, preferabil agricultura ecologică, tradiţională.

Banane

Coaja (nu coaja propriu-zisa, ci stratul alb) de banană conţine serotonina care mai este cunoscuta si sub denumirea de hormon al fericirii si este ideală pentru ameliorarea depresiei. Aceeaşi coajă se dovedeşte excelentă pentru ochi, deoarece abundă în luteină, o substanţă care protejează ochii de acţiunea nocivă a ultravioletelor şi de îmbolnăvirea de cataractă. 
Pentru a beneficia de calităţile cojilor de banană, fierbeţi coaja de la două banane, pe care le spălaţi în prealabil. Lichidul rezultat se bea cu înghiţituri mici. Dacă nu vreţi să fierbeţi coaja, puteţi să beţi lichidul rezultat după ce aţi introdus învelişul fructului la storcător.
Spălaţi foarte bine fructele înainte de a le trece prin storcător pentru a obţine un suc delicios.

Sfecla

Coaja sfeclei roşie are un gust puţin neobişnuit, însă conţine o cantitate impresionată de minerale şi vitamine. Sfecla roşie ajută în lupta împotriva ridurilor şi altor afecţiuni ale pielii. Consumul acestei rădăcinoase ajută corpul în lupta împotriva anemiei, deoarece conţine, pe lângă o gamă variată de vitamine, fier şi acid folic care contribuie la creşterea globulelor roşii. Întăreşte imunitatea şi este un puternic antiinflamator, detoxifiant şi energizant. Coaja de sfeclă roşie conţine tot complexul de vitamina B, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina A, magneziu, fosfor, iod, calciu, sulf, antioxidanţi şi fier.

Cartofi

Coaja de cartofi şi, în special, coaja de cartofi dulci, este este plină de nutrienţi, conţinând, printre altele, fibre solubile, potasiu, fier, fosfor, zinc şi chiar vitamina C (mai mult decât citricele!). Cea mai bună metodă prin care puteţi consuma coaja de cartofi este să fierbeţi leguma necurăţată şi apoi să o pasaţi.Aşa că, data viitoare când vrei sa fierbi cartofii pentru piure, doar spală-i! Coaja de cartofi va da un gust usor sărat mâncării şi în acelaşi timp organismul tău se va bucura de toate proprietăţile acestei legume.

Morcovul

În mod uimitor, majoritatea nutrienţilor şi vitaminelor morcovului se află în coaja care, de cele mai multe ori, este înlăturată, în special la gătit. Morcovii au un conţinut foarte mare de caroten care protejează vederea şi dă pielii un aspect sănătos. Trebuie să ţineţi cont de faptul că unele dintre cele mai importante vitamine, carotenul şi mineralele – potasiu, iod, fosfor, fier – sunt conţinute în morcovi în cantităţi mari, chiar sub coaja subţire.

Păstârnacul 

Păstârnacul nu are colesteron şi este bogat în fibre, vitamine şi minerale, fiind un aliment sănătos pentru întreaga familie. Conţine cantităţi importante de potasiu, dar şi cupru, vitamina K, vitamina E, vitamina B3 şi vitamina C. Deşi în cantitaţi mici, păstârnacul conţine calciu, fier, mangan, seleniu şi zinc. Pastârnacul este un aliment care se digeră uşor şi nu prezintă risc de alergii. Consumat cu tot cu coajă păstârnacul stimulează rinichii şi activitatea vezicii urinare, stimulează activitatea glandelor digestive şi ameliorează valorile glicemiei. 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân