De ce nu se indică medicamentele antidiareice în toxiinfecţiile alimentare?

Vacanţele de vară sunt un prilej şi pentru toxiinfecţii alimentare. Cum se tratează şi ce regim alimentar e permis? Explică dr. Ruxandra Constantina, generalist

Toxiinfecţiile alimentare sunt afecţiuni digestive acute, cu frecvenţă crescută vara, alterarea alimentelor fiind favorizată de temperaturile crescute. Dr. Ruxandra Constantina - medic specialist medicină de familie, medicină generală, apifitoterapie vine cu explicaţii despre prevenţia toxiinfecţiilor alimentare şi tratamentul acestor afecţiuni digestive acute des diagnosticate vara.

CSÎD: Cum putem preveni toxiinfecţiile alimentare?
Dr. Ruxandra Constantina:
Trebuie respectate câteva reguli simple de igienă:

  • spălarea mâinilor înainte de fiecare masă
  • spălarea energică a fructelor şi legumelor
  • păstrarea alimentelor uşor alterabile (lactate, ouă, mezeluri, etc) în condiţii corespunzătoare (frigider, lăzi frigorifice)

Reechilibrarea hidroelectrolitică şi acidobazică – parte din tratamentul toxiinfecţiilor alimentare

CSÎD: Dacă avem semne şi simptome de toxiinfecţie alimentară sau dacă diagnosticul a fost deja pus în urma unui consult medical, ce e de făcut?
Dr. Ruxandra Constantina:
În funcţie de severitatea simptomelor, se face reechilibrarea hidroelectrolitică şi acidobazică, pe cale orală (hidratare, administrare de soluţii pentru rehidratare orală) sau intravenos.
CSÎD: Este nevoie şi de un regim alimentar special?
Dr. Ruxandra Constantina:
În paralel se instituie un regim alimentar: se consumă zeamă de orez şi supă de legume, ulterior piure de legume (morcov şi cartofi) şi orez fiert, pâine prăjită, apoi se introduc treptat fructele (afine, banane, mere coapte)

Medicamentele antidiareice pot împidieca organismul să elimine bacteriile care au provocat toxinfecţia

CSÎD: Multe persoane au tendinţa de a administra imediat un antidiareic. Este o procedură corectă?
Dr. Ruxandra Constantina:
În momentul declanşării simptomelor este indicat să NU se folosească medicamente care încetinesc tranzitul intestinal, pentru a permite organismului să elimine toate toxinele şi bacteriile care au provocat intoxicaţia.

Puneţi în bagaj şi mentă, echinaceea, busuioc

CSÎD: În ce mai constă tratamentul toxiinfecţiilor alimentare?
Dr. Ruxandra Constantina:
În formele uşoare, alături de un regim alimentar, putem utiliza cu succes terapiile naturale cu plante şi produse ale stupului care au acţiune antiseptică, antibiotică, antivirală, cresc imunitatea organismului, diminuează simptomatologia şi combat deshidratarea şi diareea.
CSÎD: Ce plante sunt de folos pentru a prepara infuzii ce ajută la tratarea unei toxiinfecţii alimentare?
Dr. Ruxandra Constantina:
Echinaceea, menta, sunătoarea, coada-şoricelului, cimbrul, busuiocul.

Dr. Ruxandra Constantina - medic specialist medicină de familie, medicină generală, apifitoterapie

Dr. Ruxandra Constantina

Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi

Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy.

Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru care lucrau atât din punct ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Dr. Cristina Tănase Damian: despre prezența tatălui la naștere