De ce nu e bine să cumperi parmezan sau cașcaval ras

Viața are alt gust cu o bucățică de brânză! Cum o alegem și cum o consumăm ca să ne bucurăm la maxim de calitățile ei?
De ce nu e bine să cumperi parmezan sau cașcaval ras
Foto: Shutterstock

Nu cumpărați parmezan, mozzarella sau cașcaval gata rase, brânza se oxidează în contact cu aerul. Dacă vreți să presărați brânză peste un preparat, dați-le pe răzătoare chiar în momentul gătitului!

Brânza nu se păstrează în pungă sau în folie de plastic, umiditatea crescută determină apariția unui mucegai alb la suprafață care strică gustul și aspectul brânzei. Folosiți hârtie cerată sau folie de aluminiu astfel încât brânza să poată „respira”.

Păstrați brânza în frigider în tăvița pentru legume – este o zonă în care există un pic de umiditate și evitați ca brânza să se usuce.

Dacă brânza a mucegăit, nu înseamnă că este stricată! Brânza este un aliment viu, iar coloniile de lactobacili sunt într-un permanent proces de fermentație, fapt care duce la apariția mucegaiului „nobil” și la maturarea gustului.

Brânza se consumă la temperatura camerei, nu direct din frigider și nici ținută la o temperatură mai mare de 20°C. Intervalul 14-18°C este ideal, consistența va fi moale iar aroma și gustul la intensitate maximă.

„Coaja” sau crusta de la brânzeturi și cașcaval este comestibilă, cu excepția situației în care este făcută din ceară sau din plastic. Ba mai mult, în cazul brânzeturilor cu mucegai, crusta are un gust intens.

Brânza poate fi consumată și de cei care au intoleranță la lactoză! Lactoza este prezentă mai ales în laptele proaspăt, iar concentrația ei scade pe măsură ce laptele este fermentat. Avem mai puțină lactoză în iaurt și brânză proaspătă și doar urme de lactoză în brânzeturile fermentate și în cașcaval.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Bilic - Medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice
Mihaela Bilic este unul dintre cei mai apreciați și căutați nutriționiști din țară. De profesie medic, ea a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în anul 1996. Și-a efectuat rezidenţiatul în Secţia de Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului ...
citește mai mult
Recomandare video
Boala de reflux gastroesofagian: ce presupune diagnosticul?