Cum trebuie să arate dieta după 50 de ani

După vârsta de 50 de ani, anumite afecțiuni sunt tot mai comune. Așadar, iată cum ar trebui să arate dieta după 50 de ani.
  • Publicat:
Cum trebuie să arate dieta după 50 de ani
Foto: shutterstock / Cum trebuie să arate dieta după 50 de ani

În fiecare etapă a vieții trebuie să ne concentrăm pe consumul anumitor nutrienți, mai ales atunci când odată cu înaintarea în vârstă începem să ne confruntăm cu anumite probleme de sănătate. De exemplu, după vârsta de 50 de ani, anumite afecțiuni sunt tot mai comune precum osteoporoza, bolile cardiovasculare, pierderea musculară și diverticuloza. Așadar, iată cum ar trebui să arate dieta după 50 de ani.

În timp ce factorii genetici pot influența aceste afecțiuni, stilul de viață și alegerile alimentare și fizice merg și ele mână-n mână pentru a proteja împotriva apariției altor probleme de sănătate. Când vine vorba de sănătatea inimii, obiceiurile alimentare au o influență majoră.

Dieta după 50 de ani

Limitează consumul de zahăr

Zahărul rafinat care se regăsește în sucuri carbogazoase, dulciuri, cereale și alte alimente procesate are un impact negativ asupra sănătății și contribuie la apariția inflamațiilor, obezității, diabetului și bolilor cardiovasculare. Un articol publicat de Harvard arată că o dietă bogată în zahăr este asociată cu un risc crescut de deces produs de bolile de inimă.

Asociația Americană a Inimii recomandă femeilor să nu consume mai mult de șase lingurițe de zahăr pe zi, echivalentul a 100 de calorii, în timp ce bărbații ar trebui să nu consume mai mult de nouă lingurițe de zahăr, echivalentul a 150 de calorii pe zi.

Pentru a reduce zahărul adăugat înlocuiește zahărul alb cu alternativele de zero calorii precum stevia, deserturile trebuie să le reduci la jumătate, iar sucurile carbogazoase le înlocuiești cu ceai neîndulcit și apă minerală.

Evită să consumi prea multă grăsime animală

Carnea este o sursă excelentă de proteină care oferă aminoacizi esențiali, vitamine, minerale, dar vine la pachet și cu cantități mari de grăsimi saturate și colesterol. Potrivit Asociației Americane a Inimii, consumul în exces a grăsimilor saturate crește nivelul colesterolului LDL, iar astfel crește și riscul de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral.

Pentru a reduce consumul de grăsimi saturate înlocuiește carnea de vită și porc cu opțiuni mai slabe ca pește sau pui.

Consumă alimente care conțin fibre

Fibrele sunt nutrienți care se regăsesc în fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe și leguminoase. Ele sunt excelente pentru sănătatea digestivă, dar sunt ideale și pentru îmbunătățirea sațietății și ajută la reducerea colesterolului. Fibrele solubile, care se regăsesc în ovăz, fructe de pădure și fasole, ajută la reducerea colesterolului prin reducerea cantității absorbite în sânge. Se recomandă consumul de 5-10 grame de fibre solubile zilnic pentru a reduce colesterolul LDL.

Dieta după 50 de ani: Evită preparatele de tip fast-food

Oricât ar părea de apetisante, aceste preparate conțin cantăți mari de sare, grăsimi și calorii. Persoanele care se confruntă cu hipertensiune, consumul de sare poate fi dăunător. Mai mult, uleiurile vegetale folosite în procesul de prăjire are mai puține beneficii comparativ cu uleiurile sănătoase pe care le folosim acasă, precum uleiul de măsline și avocado. Un conținut caloric prea mare duce la o creștere a greutății, iar astfel sunt afectate inima și alte organe vitale.

Dacă totuși ajungi să mănânci la fastfood, optează pentru variante mai ușoare, mai sănătoase, cu piept de pui la grătar, multe legume proaspete și fără sosuri.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân