Cum te alimentezi in sezonul rece?

O alimentatie echilibrata trebuie sa cuprinda 55% carbohidrati, 15% proteine si 30% grasimi. Mare atentie insa la calitatea grasimilor consumate!
Cum te alimentezi in sezonul rece?
Cum te alimentezi in sezonul rece?

Oboseala si stresul sunt
doar doua dintre problemele cotidiene ale omului modern. Pe langa
acestea insa, mai exista multe altele. Spre exemplu, schimbarile
climatice solicita foarte mult organismul nostru. Tocmai de aceea
este important sa ne hranim corespunzator astfel incat sa oferim
organismului nutrientii necesari mentinerii starii de sanatate si
capacitatii de aparare impotriva agresiunilor de tot
felul.

Specialistii atrag atentia ca o alimentatie echilibrata trebuie sa
cuprinda 55% carbohidrati, 15% proteine si 30% grasimi. Mare
atentie insa la calitatea grasimilor consumate! Acestea au un rol
esential in buna functionare a organismului, insa la fel de
important este sa alegem grasimi de buna calitate, adica acele
grasimi nesaturate care sunt benefice pentru organism. Pe acestea
le gasim in alimente de origine vegetala, dar si in preparate din
peste.

„O categorie importanta de grasimi nesaturate o reprezinta
grasimile esentiale Omega 3 si Omega
6
, care nu pot fi produse de organism si de aceea este
important sa le luam din alimentatie. Surse de grasimi esentiale
sunt uleiurile vegetale (de in, de rapita, de floarea soarelui),
margarinele de noua generatie, fructele oleaginoase (nuci, alune si
fistic) si preparatele din peste”, ne explica Serban Damian, medic
nutritionist sportiv.

O alta categorie de grasimi este reprezentata de cele
saturate (preponderent de origine animala), numite
popular si grasimi „rele” si grasimi
trans
al caror aport nutritional este scazut si in plus
cresc nivelul colesterolului „rau” din sange. Grasimile
saturate
le gasim in lactate grase (unt, smantana), carne
grasa de vita, carne de porc, slanina, iar grasimile trans le gasim
in produsele de tip fast food, in produsele de patiserie, dulciuri
rafinate. Specialistii in nutritie recomanda sa reducem consumul de
grasimi rele si, pe cat posibil, sa le inlocuim cu grasimi
„bune”.

Ce implica o dieta echilibrata

Si fiindca o alimentatie echilibrata este foarte importanta pentru
sanatatea noastra, trebuie sa fim atenti ca dieta sa cuprinda de
asemenea carbohidrati, proteine, dar si vitamine si minerale. Surse
importante de nutrienti sunt legumele (mazarea, cartofii,
dovleceii, fasolea, lintea) si fructele (merele, perele, strugurii,
dar si oleaginosele, adica nucile, alunele si migdalele),
atentioneaza medicul Serban Damian.

De asemenea cerealele integrale (in special, orz sau ovaz) sunt
foarte hranitoare. Pe cat posibil, fructele si legumele trebuie
consumate in stare cruda sau aproape cruda. Iar daca nu gasim
legume proaspete putem folosi legume congelate si zarzavat, decat
sa le excludem din alimentatie. Zacusca si
muraturile
ar putea, de asemenea, sa se regaseasca in
meniu.

Hidratare in anotimpul rece

Hidratarea este la fel de importanta in anotimpul rece, cum este si
in anotimpul cald. Tocmai de aceea lichidele trebuie sa fie
nelipsite din meniul zilnic: supele, ceaiurile si sucurile naturale
au un aport insemnat de nutrienti si ne hidrateaza pe timpul
anotimpului rece. Toamna si iarna nu mai consumam apa de la
frigider, ci doar de la temperatura camerei, astfel organismul este
ferit de deshidratare si in plus nu consuma energie ca sa aduca apa
la temperatura corpului.

Asadar, in anotimpul rece este cel putin la fel de important ca in
anotimpul cald sa ne hranim echilibrat si sa aducem organismului
nostru nutrientii necesari: carbohidrati, proteine, grasimi si de
asemenea sa ne hidratam corect cu supe, ceaiuri si nu in ultimul
rand, apa.

Citeste si:

Dieta in postul Craciunului: nu exagerati cu soia,
inlocuiti carnea cu ciuperci si consumati miere