Cum slăbești 1 kg pe zi. Rețeta doctorului Mihail Pautov

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum slăbești 1 kg pe zi. Rețeta doctorului Mihail Pautov
Foto: Shutterstock

Dr. Mihail Pautov a explicat, într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook, cum poți să slăbești 1 kg pe zi. Numai că soluția nu este cea așteptată de mulți dintre noi, pentru că aceasta… nu există!

„Nu poți să slăbești 1 kg pe zi, este imposibil. În cel mai bun caz, poți să slăbești 1 kg grăsime în minimum 10 zile, nicidecum într-o singură zi, așa cum caută oamenii pe Google”, spune dr. Pautov.

Cum să slăbești 1 kg pe zi este probabil una dintre cele mai căutate întrebări pe internet. Vrem să scăpăm rapid (peste noapte dacă se poate!) de kilogramele adunate de-a lungul anilor, dar acest lucru este, firește, irealizabil. Nici măcar cu înfometare!

Iată de ce nu putem să slăbim 1 kg pe zi, așa cum ne-am dori, potrivit dr. Mihail Pautov.

Motivul pentru care nu poți să slăbești 1 kg pe zi

„Hai să facem un pic de matematică. 1 kg de grăsime pe zi (…) înseamnă 7.700 de calorii. Or, necesarul tău zilnic de calorii este undeva între 3.000 și 3.500 de calorii pe zi, dacă ești sportiv și faci sport în fiecare zi. Asta înseamnă că dacă tu te trezești dimineața și te culci seara și faci sport și faci activitatea ta zilnică și nu mănânci nimic, corpul tău va consuma 3.000, poate 3.500 de calorii în ziua respectivă din rezervele tale”, spune medicul.

Ca să slăbim sănătos, trebuie să avem un deficit caloric zilnic de 10-20%.

„Dacă tu ai un necesar caloric zilnic de 3.000 de calorii, deficitul tău ar trebui să fie undeva între 300 și 600 de calorii, adică vei consuma 2.400 sau 2.700 de calorii, astfel încât corpul tău să ia restul de calorii din propriile tale rezerve.

Și dacă facem acest calcul și ne gândim că poți să faci un deficit caloric de maxim 600 de calorii pe zi, acele 600 de calorii pe zi reprezintă undeva la 100 de grame de grăsime pe care poți să o arzi menținând acest deficit caloric.

Cel mai bun scenariu, poți să slăbești 1 kg de grăsime într-un minim de 10 zile, nicidecum într-o singură zi, așa cum caută oamenii pe Google.

Dacă nu mănânci toată ziua, o să consumi acele 3.000 de calorii pe zi și din grăsime, dar și din glicogen, din mușchi și alte rezerve pe care nu vrei să le pierzi”, explică dr. Pautov.

Cum combatem faza de platou în procesul de slăbire

Totuși, corpul intră în faza de platou atunci când facem deficit caloric. Motiv pentru care, după o perioadă, metabolismul încetinește și e nevoie să creștem deficitul caloric pentru a menține această slăbire de 100 de grame de grăsime pe zi.

„Va trebui să reduci treptat numărul de calorii pe care le mănânci și să te aștepți că lucrurile o să fie din ce în ce mai grele. Pentru că o să ai un metabolism mai lent, corpul va încerca să te protejeze și astfel o să-ți dea mai puțină vlagă, mai puțină energie, și o să ai constant o foame din ce în ce mai mare care s-a dovedit că este foarte greu de menținut.

Așa că, da, cred că poți să începi să slăbești sănătos scăzând câte 100 de grame de grăsime pe zi, dar scăderea asta în timp se va diminua, iar tu trebuie să faci lucrurile perfect”, a adăugat dr. Pautov.

Atenție – nu trebuie să te înfometezi în ideea limitării consumului caloric!

Spre deosebire de postul negru, compensarea calorică de la masa următoare are ca efect homeostazia, în sensul că se va depune tot ce acumulăm ulterior, ca să poată oferi organelor vitale energia necesară funcţionării.

Astfel, metabolismul încetineşte, arderile de grăsime se blochează, corpul descompune proteinele din muşchi în căutarea unei noi surse de energie (în primă fază, corpul descompune proteinele, carbohidraţii şi abia apoi grăsimile) şi apare procesul de catabolism. Practic, corpul va căpăta un aspect flasc şi plat, lucru de nedorit, cu siguranţă.

Tocmai de aceea este necesar un plan alimentar bine pus la punct, astfel încât încetinirea metabolismului să nu aibă loc, ci din contră, pentru a arde grăsimile.

Aveți grijă la aportul de proteine din alimentație

De asemenea, medicul amintește de importanța proteinelor în procesul de slăbire, care au un rol esențial în dezvoltarea și menținerii masei musculare.

„Se recomandă un aport de aproximativ 2 grame de proteină per kg corp. Calculezi care este greutatea ta, înmulțești cu 2 și ăla e gramajul de proteină pe care trebuie să îl mănânci în fiecare zi ca să nu pierzi din masa musculară, ceea ce nu-ți dorești pentru că nu e sănătos.

Trebuie să mănânci sănătos, chiar dacă mănânci mai puțin. Organismul trebuie să fie super bine nutrit, cu nutrienți din legume proaspete, din fibre, din cereale integrale, din proteină de calitate, trebuie să faci mișcare constant pentru a-ți menține masa musculară și să nu te duci în sarcopenie, adică să-ți pierzi masa musculară. Și trebuie să dormi cele 8 ore în fiecare noapte.

Să slăbești 1 kg pe zi nu ai cum, doar dacă te deshidratezi și într-adevăr pierzi 1 kg pe cântar, dar kilogramul ăla va fi în mare parte apă”, concluzionează medicul.

Videoclipul integral al dr. Mihail Pautov poate fi urmărit mai jos:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”