Ce să faci de Sărbători dacă ai un colesterol mare

Menținerea colesterolului la un nivel optim poate fi o sarcină dificilă atunci când ai în față mâncărurile preferate de la masa de Sărbători.
  • Publicat:
Ce să faci de Sărbători dacă ai un colesterol mare
Cum să-ți petreci sărbătorile de iarnă atunci când te confrunți cu un nivel ridicat de colesterol Sursa foto: Shutterstock

Este imposibil să-ți imaginezi Crăciunul fără mâncărurile și băuturile tale preferate pe masă. Când nu ai multe restricții alimentare, este ușor să te bucuri de aceste alimente de Sărbători. Cu toate acestea, persoanele cu colesterol ridicat se pot îngrijora știind că trebuie să fie atente când sunt în fața unei mese îmbelșugate.

Netratat, colesterolul ridicat poate crește riscul de apariție a bolilor de inimă și accident vascular cerebral. Deoarece această condiție poate provoca îngrijorări serioase, este important să intri în sezonul Sărbătorilor cu un plan alimentar bine pus la punct pentru a gestiona nivelul de colesterol.

Descoperă câteva sfaturi utile despre ceea ce ar trebui să mănânci și să bei în această perioadă a anului în cazul în care te confrunți cu un nivel ridicat de colesterol.

  1. Consumă alcool în cantități moderate

Nu există nimic mai plăcut decât un pahar de vin roșu la o petrecere de Crăciun, pentru a te încălzi după o zi rece de iarnă. Cu toate acestea, dacă ai colesterolul ridicat, limitele în privința alcoolului sunt esențiale.

Cantitățile mult prea mari de alcool pot crește colesterolul din sânge și pot contribui la acumularea de grăsimi nedorite în zona abdomenului. Dacă ai în plan să consumi alcool la masa de Crăciun, limitează-te la cantități moderate. O băutură pe seară pentru femei și două pentru bărbați.

  1. Limitează consumul de brânză

Un sfat util, mai ales pentru mesele de Crăciun și adunările festive, este să eviți farfuria cu brânzeturi. Brânza este bogată în grăsimi saturate,care pot ridica nivelul colesterolului. Este, de asemenea, bogată în calorii și poate duce cu ușurință la creșterea în greutate dacă mănânci prea multă. Brânzeturile precum parmezanul, brânza brie și cheddarul au un conținut mai mare de grăsimi saturate, așa că poate fi util să limitezi consumul acestora.

  1. Consumă nuci pe parcursul petrecerii

S-a demonstrat că nucile ajută la reducerea nivelului de colesterol, așa că acestea pot fi o gustare grozavă de luat în calcul la o petrecere. Cercetările au evidențiat că nucile pot reduce colesterolul, precum și trigliceridele, greutatea corporală sau tensiunea arterială.

Dacă ești îngrijorat de cantitatea de mâncare pe care ai putea să o consumi la masa de Crăciun, încearcă mănânci în prealabil niște nuci pentru a diminua senzația de foame.

  1. Consumă legume la masa de Crăciun

Un alt mod în care îți poți gestiona nivelul de colesterol în timpul sărbătorilor de iarnă este să mănânci mai multe crudități. Acest lucru te poate ajuta să obții mai repede sațietate și să consumi mai puține grăsimi animale. De asemenea, legumele oferă doze mari de nutrienți necesari.

Legumele sunt bogate în fibre și antioxidanți și pot ajuta la reducerea colesterolului. În plus, sunt destul de sărace în calorii și te poți bucura de o porție generoasă fără să-ți faci griji cu privire la creșterea în greutate. Gestionarea greutății este o modalitate utilă de a scădea nivelul colesterolului.

Surse: eatthis.com, webmd.com, healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”