Dr. Bilic explică metoda prin care poți să mănânci pâine fără să te balonezi

Dr. Bilic explică metoda prin care poți să mănânci pâine fără să te balonezi

Te ferești să consumi pâine pentru că balonează? Nicio grijă! Îți poți face pofta fără să stai cu teama că te vei umfla ca un balon.

Chiar dacă îngrașă la fel, pâinea balonează diferit, spune dr. Mihaela Bilic pe pagina sa de Instagram.

Pâine proaspătă sau prăjită – ce alegem dacă vrem să evităm balonarea? Iată recomandarea medicului nutriționist.

O felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 de calorii

Când vine vorba de pâine trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe.

Ce este diferit între sortimente?

Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci doar ajută la digestie/tranzit intestinal.

Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale.

Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii. De la aproximativ 240 de calorii per 100 de grame, ajunge la 340 de calorii prin prăjire.

Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 de calorii, spune dr. Bilic.

Pâinea prăjită e mai ușor de digerat și nu balonează

Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează.

Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat.

Dr. Mihaela Bilic face o ultimă recomandare: „Când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare. Tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic!”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Bilic - Medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice
Mihaela Bilic este unul dintre cei mai apreciați și căutați nutriționiști din țară. De profesie medic, ea a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în anul 1996. Și-a efectuat rezidenţiatul în Secţia de Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân