Cum să mănânci ca atleții: sfaturi și trucuri esențiale de nutriție

Atleții sunt conștienți de alimentele pe care le consumă, pentru că acestea contribuie la antrenamentul și sănătatea lor.
  • Publicat:
Cum să mănânci ca atleții: sfaturi și trucuri esențiale de nutriție
Cum să mănânci ca atleții: sfaturi și trucuri esențiale de nutriție

Atunci când te antrenezi intens, pentru o perioadă lungă de timp, trebuie să iei în calcul și nutriția, pentru că organismul are nevoie să-și ia energie de undeva. Așadar, fie că joci baschet, fie că mergi pe bicicletă sau înoți, arderea caloriilor presupune consumul de energie, ceea ce înseamnă că organismul trebuie să se recupereze. Atleții sunt conștienți de alimentele pe care le consumă, pentru că acestea contribuie la antrenamentul și sănătatea lor. Iată ce înseamnă să mănânci ca un atlet.

Echilibrul dintre cei trei macronutrienți

Există trei macronutrienți responsabili pentru doza principală de energie: carbohidrații, proteinele și grăsimile. Toate acestea sunt compuși cruciali pentru obținerea unor rezultate. Carbohidrații sunt cea mai importantă sursă de energie, deoarece aceștia lucrează perfect cu creierul și mușchii. Proteinele contribuie la creșterea masei musculare, iar grăsimile conțin acizi grași esențiali care trebuie consumați doar în cantități foarte mici datorită densității mari de energie. În funcție de sportul pe care-l practici, dacă mănânci acești nutrienți esențiali te bucuri de energia de care ai nevoie pentru antrenament. În plus, fiecare corp este diferit și fiecare sport necesită o anumită rezistență, masă musculară etc.

Contează mult când mănânci

Atleții sunt foarte atenți cum își programează mesele, în special în zilele în care au competiții. Dacă mănânci prea mult și amesteci greșit nutrienții înainte de concus, de exemplu, riști să te confrunți cu o stare de oboseală și letargie. Nu mânca nici imediat după concurs sau antrenament, pentru că mușchii au nevoie să se refacă, iar astfel te poți confrunta cu o senzație de suprasolicitare.

Atleții pun foarte mult accentul pe hidratare

Corpul uman este peste 70% apă, iar fără lichide, organismul nu poate folosi corespunzător nutrienții pe care îi consumi- indiferent de cât de sănătos mănânci. Asigură-te că bei cel puțin 2L de apă pe zi pentru a evita crampele musculare și senzația de oboseală. În momentul în care corpul îți semnalează setea, acesta este primul semn al deshidratării.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân