Cum să consumăm sarea într-o dietă sănătoasă

Trebuie să învățăm cum să consumăm sarea într-o dietă sănătoasă. La bază, sarea este atât un mineral, cât și un electrolit.
  • Publicat:
Cum să consumăm sarea într-o dietă sănătoasă
Foto: shutterstock

De-a lungul timpului sarea a avut o reputație foarte proasta și, într-adevăr, în cazul anumitor afecțiuni ideal ar fi să o evităm. Cu toate astea trebuie să învățăm cum să consumăm sarea într-o dietă sănătoasă. La bază, sarea este atât un mineral, cât și un electrolit, scrie Universitatea din Michigan, care este necesară pentru organism.

Pentru început, sarea ajută la implusurile nervoase sau, cu alte cuvinte, ajută sistemul să transmită mesaje către și dintre creier. Menționam mai devreme că acest mineral este esențial pentru organism, în special în rândul persoanelor active pentru că joacă un rol crucial în contractarea și relaxarea mușchilor, scrie Harvard T.H. Chan School of Public Health. Ce înseamnă asta? Că de multe ori ajută la prevenirea crampelor musculare. De multe ori, ajută organismul să rețină apă, iar astfel rămâi hidratat. Însă în continuare trebuie să existe un echilibru în dietă.

Cum să consumăm sarea sănătos

Vezi dacă ai o transpirație sărată

După un antrenament intens în care ai transpirat, lasă-ți tricoul la uscat și observă dacă pe el apar reziduuri albe. Dacă acestea sunt vizibile, înseamnă că ai nevoie de mai multă sare. Începătorii, de exemplu, tind să piardă mai multă sare atunci când transpiră, iar în timp organismul se adaptează și elimină mai puțină. După antrenament poți avea o gustare care conține sare- covrigei, brânză cottage sau să adaugi sare peste legume sau orez.

Verifică-ți tensiunea arterială

Tensiunea arterială tinde să crească treptat odată cu înaintarea în vârstă, motiv pentru care trebuie să înveți să o controlezi. Dacă ești trecut de 40 de ani sau sub risc de a te confrunta cu hipertensiune, atunci ar trebui să-ți testezi nivelul tensiunii măcar o dată pe an. De cele mai multe ori, hipertensiunea nu prezintă semne alarmante. Tocmai de aceea poartă și numele de ucigaș tăcut.

Consumă alimente integrale

Dacă deja te-ai hotărât să renunți la alimentele procesate automat reduci consumul de sare. Dacă tensiunea arterială este ușor crescută, poți începe să compari produse din aceeași categorie pentru a vedea care este cantitatea de sare și care îți fac bine. O simplă schimbare poate ajuta la scăderea tensiunii.

Ia în calcul istoricul medical al familiei

Există o componentă genetică atunci când vine vorba de hipertensiune, așadar persoanele sănătoase și fit se pot confrunta cu hipertensiune moștenită.

Consumă mai mult potasiu

Acest mineral este esențial, iar o dietă bogată în potasiu poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Astfel, reduci riscul de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral, scrie CDC. Nu doar bananele sunt bogate în potasiu, ci și cartoful dulce, edamamele și lintea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân