Cum poti taia ceapa fara sa plangi?

Sa tii ceapa in apa sau sa o tai sub un jet de apa te va ajuta mult.
  • Publicat:
Cum poti taia ceapa fara sa plangi?
Cum poti taia ceapa fara sa plagi?

Putem spune ca ceapa este o farmacie ambulanta – nu doar ca are o actiune tonifianta si antibacteriana cunoscuta inca din perioada antichitatii, dar este si adaptata in mod particular pe reducerea riscurilor cardio-vasculare: fluidizeaza sangele, stopeaza cresterea nivelului de zahar din sange, lupta impotriva colesterolului, faciliteaza digestia.

Si totusi, de fiecare data cand vrem sa o consumam, se opune vehement, facandu-ne sa plangem. Din ce motiv?

Raspunsul este urmatorul: de vina sunt celulele ei, care adapostesc o substanta chimica pe baza de sulf care irita atat ochii cat si nasul. Cand taiem ceapa, aceasta este eliberata si, o data ce intra in contact cu aerul si cu apa produsa de glandele lacrimale, determina o reactie chimica.

Ce rezulta din aceasta ecuatie? Un acid sulfuros si multa durere. Cu cat lacrimam mai mult, cu atat ne doare mai tare si cu cat ne doare mai tare, cu atat lacrimam mai mult. Asa ca… repede, ce e de facut ?

Un produs miraculos nu exista. Sunt insa niste masuri simple pe care poti sa le iei:

– Mai intai de toate, daca armele banalei cepe te-au atins deja, las-o din mana! Ia o gura de aer proaspat si asteapta pana iti trece iritatia de la ochi. Data viitoare, nu o mai curata sub nasul tau, ci cat mai departe posibil.

– Sa tii ceapa curatata de coaja in apa rece inainte de a o taia se spune c-ar reduce mult din lacrimile varsate.

– Sa racesti ceapa cu aproximativ o ora inainte de a te apuca sa o cureti poate fi de folos, intrucat sulfatilor le va fi mult mai greu sa se evapore.

– Respira cu gura atunci cand cureti ceapa. Iti vei scuti nasul si ochii de o mare cantitate de gaz.

– Majoritatea oamenilor incep sa se frece la ochi cand lacrimeaza din cauza cepei. N-o face si tu! Vei inrautati lucrurile, intrucat mainile iti sunt acoperite si ele de sucul cepei.

– Metoda mecanica: pune-ti niste ochelari pe ochi care vor actiona ca un scut pentru ochii tai. Ultimul trend in materie: ochelarii de inot! Stim, e amuzant, se pare insa ca unele femei fac orice pentru a se proteja de furia cepei!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”