Cum poţi slăbi cu ajutorul nutriţiei ortomoleculare

Ai încercat zeci de metode prin care să renunţi la greutatea în exces, dar rezultatele se lasă aşteptate? Ai vrea să începi anul nou cu un plan bine stabilit dar care sa îţi aducă rezultate sigure? Este momentul să aflii mai multe despre nutriţia ortomoleculară!
  • Publicat:
Cum poţi slăbi cu ajutorul nutriţiei ortomoleculare

Ai încercat zeci de metode prin care să renunţi la greutatea în exces, dar rezultatele se lasă aşteptate?

Ai vrea să începi anul nou cu un plan bine stabilit dar care sa îţi aducă rezultate sigure? Este momentul să afli mai multe despre nutriţia ortomoleculară!

Ce însemnă nutriţie ortomoleculară?

Care sunt principiile pe care se bazează aceasta: oricare celulă, ţesut sau sistem tisular are nevoie de hrană, de anumite concentraţii de micronutrienţi specifici.

Pentru ca organismul să funcţioneze la cote optime, acest aport micronutriţional trebuie să fie cât mai apropiat de “cel proiectat”. Celulele, atunci când nu beneficiază de hrană în concentraţiile indicate, consumă energie aberant, produc în exces şi nu neutralizează radicalii liberi, nu mai elimină reziduurile, îmbătrânesc şi mor mai repede, cerând să fie înlocuite  mai rapid.
Astfel, această structură bine echilibrată din punct de vedere micronutriţional va avea o viaţă mai lungă şi mai bună, va conduce către o funcţionalitate corectă şi un raspuns mult mai eficient la tratamentele medicale convenţionale.

O dietă bazată pe Nutriţia Ortomoleculară ia în calcul mai mulţi parametri, cum ar fi: obiceiurile alimentare ale pacientului şi ale familiei, încărcătura ereditară, stilul de viaţă (stresul atât fizic cât şi psihic şi impactul pe care îl are asupra comportamentului alimentar) şi mai ales istoricul si simptomele apărute până în acel moment.

Un regim alimentar de Nutriţie Ortomoleculară are două componente mari:

  • regimul alimentar selectiv (cu alimentele împărtiţe în trei mari categorii: strict interzise, obligatorii şi de completare) 
  • suplimentarea micronutriţională ortomoleculară – ce se face specific, pentru fiecare ţesut care trebuie susţinut şi fără de care nu mai putem vorbi de Nutriţie Ortomoleculară.

„Atunci când este vorba de scădere în greutate, trebuie în primul rând stabilit dacă excesul ponderal a apărut doar în urma unei alimentaţii excesive sau este rezultatul unor anumite afecţiuni (metabolice, endocrine, psihiatrice etc.). Odată stabilite aceste aspecte, prin dietă, alimentaţie funcţională şi aport de micronutrienţi, se încearcă corectarea fiziologiei ţesuturilor incriminate.
Astfel, pentru pacienţii la care greutatea acumulată se datorează unui dezechilibru între aportul alimentar şi consumul energetic, lucrurile sunt simple, şi rezultatele sunt spectaculoase.” spune Dr. Albu Horaţiu, specialist în nutriţia ortomoleculară în cadrul Columna Medical Center.

Astfel, în cazul în care nu trebuie lucrat decât la nivelul dietei, se va folosi o succesiune de săptămâni cu dietă de dezintoxicare şi de regim imuno-dietetic, normocaloric sau uşor hipocaloric dar întotdeauna cu excluderea glutenului şi proteinelor de lapte. La atingerea greutăţii ţintă se vor stabili de asemenea nişte reguli simple de alimentaţie, pentru a nu mai da frâu liber creşterii în greutate.

Lucrurile se complică în cazul pacienţilor DISMETABOLICI. În cazul lor nu există întotdeauna o proporţionalitate directă între cantitatea alimentelor pe care le consuma şi creşterea în greutate.

„Peste două treimi dintre pacienţii mei supraponderali se încadrează – din punctul de vedere al Nutriţiei Ortomoleculare – în categoria DISMETABOLICILOR. Ei se află într-o stare premorbidă de Diabet Zaharat II sau de Rezistenţă la Insulină.
În domeniul meu aceştia se numesc generic pacienţi cu Sindrom Metabolic Latent – termen inexistent în medicina alopată! În cazul acestora echilibrarea micronutriţională trebuie să aibă în vedere ţesutul adipos, pancreasul şi aparatul cardiovascular iar dieta şi aportul micronutriţional ortomolecular se vor construi în acest sens.

Cu ajutorul unui astfel de program, aceştia vor slăbi frumos şi mai ales fără niciun risc pentru sănătatea lor şi aşa pusă la încercare! În cazul acestor DISMETABOLICI, scăderea în greutate nu reprezintă scopul în sine al terapiei, ci este un mijloc pentru a le reduce enormul risc cardiovascular, care – dacă nu sunt luate măsurile necesare de modificare a stilului de viaţă – probabil că le va curma mult prea curând viaţa.” completează Dr. Albu Horaţiu.

Ce presupune acest regim în cazul persoanelor dismetabolice?

Acestea vor avea interdicţie clară pentru anumite alimente (în special cele care uzează excesiv pancreasul şi aparatul cardio-vascular), obligativitatea de a consuma zilnic alimentele anti-aging şi o listă vastă de alimente de completare (în general cu Index Glicemic Scăzut).

În astfel de situaţii se adaugă de obicei micronutrienţi, precum următorii compuşi: unii aminoacizi (arginină, glicină, carnitină, ornitină, cisteină, GABA) unele vitamine (B5, B6, B9, B12, C), acid α lipoic, DHA, unele extracte vegetale foarte importante (de afine sau de aronia, de lăptucă, de ceai verde, de Gingko Biloba), seleniu şi mai ales zinc.

Bineînţeles, dozarea acestora se face in functie de nevoile individuale ale fiecarui pacient. În multe cazuri simpla lor introducere în dieta zilnică poate aduce îmbunătăţiri considerabile.

Astfel, dacă până acum nici una dintre dietele încercate nu a dat roade, începe anul nou cu un nou ţel pe care de această dată să îl duci la bun sfârşit cu ajutorul Nutriţiei Ortomoleculare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”