Cum îţi protejezi organismul în vacanţă. 7 sfaturi pentru o digestie uşoară

E cald, e vacanţă, grătarele sfârâie şi poftele sunt tot mai numeroase. De aceea e esenţial ce mănânci sau felul în care combini alimentele. Iată care sunt regulile pe care trebuie să le respecţi dacă nu vrei să te alegi cu o toxiinfecţie alimentară, acum, de 1 mai!
  • Publicat:
Cum îţi protejezi organismul în vacanţă. 7 sfaturi pentru o digestie uşoară

E cald, e vacanţă, grătarele sfârâie şi poftele sunt tot mai numeroase. De aceea e esenţial ce mănânci sau felul în care combini alimentele. Iată care sunt regulile pe care trebuie să le respecţi dacă nu vrei să te alegi cu o toxiinfecţie alimentară, acum, de 1 mai!

Alege alimente din surse sigure

Odată cu temperaturile de afară, creşte şi riscul de enterocolite şi toxiinfecţii alimentare, mult mai frecvente în sezonul cald. Aceste afecţiuni se declanşează atunci când alimentele sunt contaminate cu bacterii precum campylobacter (”diareea călătorului”), salmonella sau E. coli. Simptomele includ greaţă, senzaţie de vomă sau chiar dureri abdominale.

Consumarea alimentelor procesate termic insuficient, depozitate în condiţii precare sau cu termenul de valabilitate depăşit, reprezintă un pericol pentru sănătate, acestea fiind şi cele mai frecvente cauze ale toxiinfecţiilor alimentare, conform NHS. De asemenea, igiena mâinilor este şi ea esenţială pentru a evita neplăcerile ulterioare.

Acordă o importanţă crescută caracteristicilor organoleptice (aspect exterior, miros, consistenţă, culoare şi gust) a mâncării pe care o cumperi, mai ales dacă este preparată direct pe stradă sau în cadrul târgurilor ţinute în aer liber. Dacă un preparat nu arată bine sau are un gust alterat, opreşte-te imediat din consum, şi, dacă apar simptome specifice toxiinfecţiei, nu ezita să te prezinţi la medic.

Combină inteligent categoriile de nutrienţi

Anumite combinaţii alimentare pot avea efecte negative atât asupra greutăţii corporale, cât şi asupra întregii sănătăţi a sistemului digestiv. Micii cu muştar consumaţi alături de o felie de pâine sau clasica friptură cu garnitură de cartofi sunt combinaţii alimentare deja consacrate, care însă ne pot îngreuna digestia şi afecta silueta. Încearcă să nu combini carbohidraţi cu proteine la o singură masă şi alege să însoţeşti carnea cu o salată mare din legume.

Este recomandat să mănânci fructele în cadrul gustărilor dintre mese. De asemenea, trebuie evitat consumul de fructe dulci (pere, struguri, banane) împreună cu citrice, iar asta pentru că pot fermenta în stomac şi cauza balonare.

Include enzime digestive în meniu

Enzimele digestive au un rol esenţial în susţinerea sănătăţii tractului digestiv şi te pot ajuta să treci cu bine peste perioadele în care consumi alimente grele, cu sosuri elaborate sau combinaţii alimentare nepotrivite. Ele sunt responsabile de procesul de descompunere şi absorbţie a nutrienţilor din alimente. Balonarea, senzaţia de „prea plin” sau durerile abdominale sunt simptomele care indică o digestie incompletă şi un deficit de enzime.

Integrează în meniul de 1 Mai o salată de sfeclă roşie sau o felie de ananas ca desert (conţine bromelaină, cu rol în descompunerea proteinelor), vegetale care conţin enzime în mod natural. Poţi apela şi la suplimentele alimentare bazate pe plante.

Respectă orele de masă

Chiar şi la ocazii festive, organismul uman are nevoie de repaus alimentar pentru a completa ciclul complet al digestiei. Acidul clorhidric din stomac activează enzimele, pregăteşte mediul pentru digestie şi evacuează bolul alimentar. Procesul poate fi afectat dacă „ronţăim” în continuu, fără să luăm o pauză între mese.

Consumă alimente cu aport de bacterii benefice

Pentru reglarea tranzitului intestinal, apelează la bacterii benefice, microorganisme vii cu rol benefic pentru sănătatea tractului digestiv, care se regăsesc deja în organismul uman. În perioadele de dezechilibru intestinal, include în alimentaţie iaurt, murături sau ciocolată neagră.

Atenţie la zahărul din băuturile carbogazoase

Temperaturile din următoarea perioadă pot depăşi 25 de grade, iar un pahar de suc rece pare alegerea perfectă dacă îţi doreşti să te răcoreşti. Totuşi, atenţie la conţinutul de zahăr: un singur pahar poate conţine chiar şi 35 de grame de zahăr. O altă băutură populară de 1 Mai, cu consecinţe asupra siluetei, este berea blondă la draft. Aceasta are un indice glicemic mare, stimulează producţia de insulină şi contribuie la depunerea de ţesut adipos, aşadar limitează consumul la un pahar.

Cât timp mâncarea este digerată în stomac, nu este recomandat să consumăm şi alcool. Acesta intră peste alimentele în curs de digestie şi le stagnează în acest loc, prelungind procesul. Astfel, apare balonarea din cauza procesului de fermentaţie.

Nici băuturile reci nu sunt prietenoase cu organismul. Acestea pot să slăbească capacitatea de apărare a corpului în zona cervicală, ceea ce poate însemna o vulnerabilitate la nivel ORL.

Include mişcarea în programul tău

La 45 de minute după o masă copioasă, este recomandat să ieşi în aer liber şi să faci puţină mişcare. Astfel, vei susţine procesul de digestie şi vei ajuta la ameliorarea manifestărilor sindromului colonului iritabil, constipaţia, durerile abdominale sau balonarea. În plus, prin transpiraţia ce apare în timpul efortului fizic se elimină şi o bună parte din toxine.

Indiferent unde alegi să îţi petreci ziua de 1 Mai, nu uita că sănătatea digestivă înseamnă confort şi stare de bine. Consumul de alimente cu moderaţie şi asocierile bine realizate sunt regulile care te pot ajuta să ai o vacanţă liniştită, fără surprize neplăcute.

Sursa materialului: SECOM

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”