Cum alegi un nutriţionist bun?

Un specialist în nutriţie nu va promova anumite produse ori branduri ca fiind absolut necesare pentru a slăbi, ci te va încuraja să consumi alimente naturale.
  • Publicat:
Cum alegi un nutriţionist bun?
Cum alegi un nutriţionist bun? foto PR

Să scazi în greutate astăzi pare cel mai uşor lucru din lume, dar şi cel mai greu totodată. Pe deoparte internetul abundă de informaţii despre slăbire şi de cure minune, pe de altă parte puţini au persoane reuşesc să ducă să ducă la bun planul de a scădea în greutate. Şi mai puţini, apelează la ajutorulul unui medic nutritionist autorizat. Doctorul Şerban Damian, specialist în nutriţie sportivă vorbeşte despre cum trebuie să alegi nutriţionistul pentru  avea succes în atingerea greutăţii ideale.

“Internetul abundă în diete atrăgătoare, care îţi promit slăbire drastică sau creştere semnificativă în masa musculară. Sfatul meu este să apelezi la un nutriţionist avizat care să te ajute cu un program alimentar individualizat. O abordare personalizată este cea mai bună alegere pentru sănătate.”, recomandă doctorul Şerban Damian, specialist în nutriţie sportivă.
Cum ştim că am făcut alegerea cea mai bună? Iată câteva sfaturi care te pot ajuta în alegerea nutriţionistului potrivit.

Stabileşte-i obiectivele!

Pentru început este foarte important să îţi setezi  obiectivele. Câte kilograme vrei să slăbeşti, vrei să creşti şi în masă musculară, vrei să înveţi să faci alegeri alimentare mai bune, ai anumite probleme de sănătate care te împiedică să faci sport, te confrunţi cu tulburări alimentare, etc. “Caută un nutriţionist cu experienţa pentru ceea ce ai tu nevoie, nu pentru ce ai auzit de la alţii. Obiectivele tale nu sunt şi obiectivele altora, chiar dacă vorbim despre slăbit. Fiecare om este unic şi ceea ce i se potriveşte unei persoane din punct de vedere alimentar, unei alte persoane poate să nu i se potrivească. În plus, fiecare avem stiluri de viaţă diferite (unii mai şi trebuie să luăm în calcul toţi factorii din viaţa noastră atunci când începem un proces de slăbire.”, explică medicul specialist.

Alege să lucrezi cu specialişti care să aibă calificarea necesară

La fel ca şi în cazul dietelor există extrem de multe persoane care activează şi dau sfaturi în acest domeniu. Indiferent de titulatura aleasă (Nutriţionist, dietetician, health coach, tehnician nutriţionist, etc) prima şi cea mai importantă regulă este verificarea studiilor şi experienţa în domeniu. Evident că este recomandat să aibă studii în domeniul medical.
“În România, în cadrul universităţilor de Medicină şi Farmacie există specializări ca „Nutriţie şi dietetică” şi “Diabet, nutriţie şi boli metabolice”, precum şi diferite naştere pe nutriţie. Aceştia sunt specialiştii în nutriţie la care ar trebuie să apeleze pacienţii”, continuă doctorul Şerban Damian.

Informează-te despre parcursul activităţii sale profesionale

În ziua de azi este foarte uşor să verifici activitatea unui specialist mai ales cu ajutorul reţelelor sociale. Desigur, profesionalismul unui doctor nutriţionist nu constă în ce postările pe social media, mai ales că de cele mai multe ori acesta nu are timpul necesar pentru astfel de lucruri, însă cu siguranţă găseşti intervenţii pe subiect astfel încât să îţi poţi face o idee despre principiile sale. Află cât mai multe informaţii despre studiile şi practica să şi vezi dacă ai putea rezona cu persoana respective.
Pentru că vorbim de un proces de lungă durată, un alt lucru extrem de important este şi atitudinea şi “chimia” pe care o ai cu persoana respectivă. Dacă ai cunoştinte care au fost la nutriţionistul respectiv, le poţi cere impresii.

Descoperă dacă abordarea nutriţionistului şi se potriveşte

Înainte de prima întâlniri cu medicul respectiv, poţi solicită informaţii despre cum se desfăşoară consultăţiile de nutriţie şi ce alte servicii mai sunt disponibile. Doctorul Şerban Damian ne oferă câteva aspecte cărora merită să le acorzi atenţie, înainte de întâlnirea cu specialistul.
“Nutriţionistul trebuie să profeseze într-un cadru organizat, acreditat şi avizat de autorităţi. Ne referim aici la o clinică de nutriţie, cabinet de nutriţie sau un centru medical. Un specialist în nutriţie serios îţi va recomandă să faci analize de sânge şi alte investigaţii medicale înainte să-ţi recomande un plan alimentar, pentru a identifica eventuale carenţe sau probleme de sănătate. Recomandarea mea este să evitaţi persoanele care promovează înfometarea ca mijloc de slăbire şi propun diete cu deficit caloric exagerat, sub rata metabolismului bazal. Un nutriţionist profesionist va păstra un anumit grad de flexibilitate, un echilibru între “alegerile optime” şi plăcerile culinare şi va Îţi să adapteze regimul alimentar la stilul tău de viaţă, îţi va răspunde cu răbdare la Întrebări şi te va învăţa să faci alegeri alimentare mai bune, concentrându-se pe rezultatele pe termen lung, adică nu doar pe slăbitul propriu-zis, ci şi pe menţinere. Un specialist în nutriţie nu va promova anumite produse ori branduri ca fiind absolut necesare pentru a slăbi, ci te va încuraja să te “împrieteneşti” cu mâncarea, cu alimentele obişnuite, naturale. Şi nu în ultimul rând nu îţi va recomanda vreuna dintre „dietele” la modă, aşa cum sunt: dieta keto, dieta Cambridge, dieta disociată, dieta Dukan sau alte diete care presupun slăbire rapidă.”, explică Dr. Şerban Damian, specialist în nutriţie sportive.

Apelează la servicii integrate – antrenor de sport şi psihoterapeut

Multe persoane se confruntă cu tulburări alimentare (mâncat compulsiv, bulimie etc.) şi îşi găsesc greu  motivaţia pentru schimbare. Consilierea unui  psihoterapeut,  care va completa partea de nutriţie, te va ajuta să depăşeşti mai uşor acest blocaj mental. Pe lângă un stil de viaţă sănătos, sportul joacă un rol esenţial în procesul de slăbire. Dacă îmbini cele două elemente rezultatele se vor vedea inclusiv la nivel estetic. Poţi preveni sau ameliora aspectul neplăcut al pielii, mai ales dupa slăbire şi poţi face mişcare îndrumat de specialişti, pentru a nu risca accidentări. “La debutul procesului de slăbire este bine să luăm în calcul efectuarea unor analize speciale precum: adipometria, analiza corporală 3D şi analiza compoziţiei corporale prin bioimpedanţă care îţi vor arăta de unde porneşti şi cum evoluezi, fiind o sursă suplimentară de motivaţie.”, încheie nutriţionistul Şerban Damian.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân