Copil cu probleme de greutate? Vezi cum trebuie să procedezi ca părinte

Obezitatea la copii are efecte nefaste atât pe plan emoţional, cât şi fizic. Află cum poţi, ca părinte, să abordezi această problemă.
  • Publicat:
Copil cu probleme de greutate? Vezi cum trebuie să procedezi ca părinte


Kilogramele în plus afectează toate categoriile de vârstă şi aici intră într-o mare măsură copiii şi adolescenţii.

La o simplă căutare pe Google putem afla că obezitatea şi supraponderabilitatea sunt termeni care definesc cifra de pe cântar a multor copii şi adolescenţi, iar un număr îngrijorător de mare se atinge şi în ţara noastră.


Efectele unei greutăţi nepotrivite la vârste fragede se văd atât în plan emoţional, prin depresii, anxietăţi sau adicţii, cât şi în plan fizic, prin debuturile timpurii ale unor afecţiuni precum diabetul, steatozele şi multe alte patologii care merg mână în mână cu kilogramele în plus.

Cu lipsuri mari în educaţia pentru sănătate şi alimentaţie atât în şcoli, cât şi în alte medii comunitare, rezolvarea acestei probleme se lasă mult aşteptată. Ca părinte, e greu de acceptat ideea că ai un copil cu probleme de greutate, dar e şi mai dificilă abordarea situaţiei.

Ne ajută cu sfaturi Liana Conţiu, nutriţionist dietetician specializat în Nutriţie Clinică şi Comunitară!

Când ştiu că am un copil cu o greutate nepotrivită?

Obezitatea copilului nu apare peste noapte, doar că la început tindem să credem că generaţiile de azi sunt mai dezvoltate fizic şi emoţional decât cele din trecut, iar greutatea copilului se va rezolva pe măsură ce creşte în înălţime.

Dar creşterea în înălţime este direct proporţională cu creşterea în greutate şi un copil care are o greutate mare se mişcă mai greu, de cele mai multe ori abandonând sportul.

Ce e de făcut?

Gestionarea problemei în sine este mult mai complicată decât efectiv procesul de slăbire. Ca părinte trebuie să-i explici copilului cum îl poate ajuta un stil de viaţă sănătos şi în niciun caz nu trebuie să te rezumi la „nu ai voie să mănânci” sau, mai rău, făcând remarci nepotrivite în ceea ce priveşte aspectul fizic.

Felul cum abordăm situaţia face diferenţa între reuşită şi eşec.

Şi totuşi ce mănâncă un copil ca să slăbească?

Extremele trebuie evitate. Dacă în meniul unui copil s-au găsit chipsuri, prăjeli, fast-food din abundenţă şi puţine legume, fructe sau alte alimente integrale, e foarte greu să faci o schimbare radicală de pe o zi pe alta.

Integrarea unui stil de viaţă sănătos se face treptat, introducerea alimentelor sănătoase se face cu răbdare, cu acordul copilului, nu forţat. Partea bună e că vârstele fragede sunt uşor „de modelat” şi îl vei putea aduce pe direcţia bună mai repede decât crezi.

Aici este esenţială contribuţia unui specialist în nutriţie medic care practică nutriţia sau dietetician).

Evitaţi să aplicaţi pe sănătatea copiilor voştri diete celebre sau sfaturile altor persoane neacreditate. Chiar dacă intenţiile sunt bune, lipsa de experienţă poate pune în pericol sănătatea copilului.

Puterea exemplului

Când vorbim de stil de viaţă, includem atât alimentaţia, cât şi toate celelalte activităţi în care e nevoie de implicarea totală familiei. Absolut toţi cei din casă trebuie să îşi schimbe abordarea asupra stilului de viaţă, altfel cel mic fie nu va lua în serios noul program, fie se va simţi marginalizat.

Formarea unei echipe în familie este foarte importantă în lupta cu kilogramele în plus.

Sentimentul de vinovăţie este des întâlnit la părinţii cu copii suprapoderali sau obezi. Este în zadar căutarea vinovaţilor, ci e necesară conştientizarea situaţiei şi luarea unor măsuri pe termen nelimitat.

Mâncatul sănătos, exerciţiul fizic regulat, orarul de somn specific vârstei trebuie să fie elemente care fac parte zilnic din orar nu doar până se ajunge la greutatea dorită.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân