Pericolul din conservele de carne. Aviz cardiacilor și celor cu ficat gras!

  • Publicat:
Pericolul din conservele de carne. Aviz cardiacilor și celor cu ficat gras!
Sursa foto: Shutterstock

Conservele de carne – de porc, pui, curcan sau vită – au o durată lungă de valabilitate. Și sunt excelente atunci când mergi în excursie la munte. Nu au nevoie de condiții speciale de depozitare, au multe calorii și te saturi cu ele. Dar cât de sănătoase sunt, mai ales dacă obișnuiești să le consumi frecvent?

Pe lângă carne, care se află în compoziție în proporție variabilă, în funcție de producător (de la 35% până la 90%), în conservele de carne se folosesc frecvent, dacă nu chiar întotdeauna, cantități mari de sare, zahăr, amidon din cartofi și nitrit de sodiu. Bine n-are cum să fie!

Conservele de carne – valori nutriționale pentru 100 de grame

Conservele de carne sunt bogate în grăsimi, sare și calorii, așa cum probabil te așteptai. Da, e adevărat că sunt și surse de proteine, dar nu de cea mai bună calitate. Sau de micronutrienți precum zinc, potasiu, fier, cupru, dar, din nou, nu în cantități care să ne dea pe spate.

Iată care sunt valorile nutriționale pentru 100 de grame de carne din conservă:

  • Aproximativ 350 de calorii
  • 14 grame de proteine
  • 4 grame de carbohidrați
  • 30 de grame de grăsimi (aici sunt concentrate majoritatea caloriilor, deoarece 1 gram de grăsime are 9 calorii)
  • 64% din doza zilnică recomandată (DZR) de sodiu (sare)
  • 14% din DZR de zinc
  • 8% din DZR de potasiu
  • 6% din DZR de fier
  • 6% din DZR de cupru

Conservele de carne consumate în exces pot crește riscul apariției sau agravării anumitor boli

Ce trebuie reținut însă este faptul că în conserve de acest tip se regăsește un produs alimentar hiperprocesat, afumat sau uscat. Tocmai pentru a-i crește termenul de valabilitate la raft, dar și pentru a-i îmbunătăți gustul, textura și aspectul.

Și, după cum bine știm deja, consumul de alimente intens procesate este asociat cu un risc mai crescut de a dezvolta diverse boli. Printre ele, diabet zaharat, boli de inimă, cancer de stomac sau colorectal, dar și hipertensiune arterială sau boală pulmonară obstructivă cronică.

Nitritul de sodiu din conservele de carne pare să fie de vină pentru riscul crescut de a dezvolta diverse forme de cancer (de stomac, de tiroidă sau tumori cerebrale), potrivit healthline.com.

Acest aditiv este utilizat pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și pentru a îmbunătăți gustul și aspectul cărnii. Totuși, atunci când este consumat în cantități mari și pe termen lung, acest aditiv devine extrem de periculos pentru sănătatea noastră.

Iar cantitatea mare de sare și grăsimi din astfel de conserve agravează starea de sănătate a celor care au deja probleme cu tensiunea sau cu ficatul.

Așadar, conservele de carne nu sunt o variantă grozavă de mâncare rapidă, dietetică și sănătoasă și în niciun caz nu trebuie să le consumi zilnic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”