Cele mai importante alimente pe care să le mănânci zilnic

Odată ce hrănești bacteriile din tractul gastrointestinal, acesta se menține sănătos și fericit, iar printre cele mai importante alimente pe care să le mănânci zilnic sunt vegetalele.
  • Publicat:
Cele mai importante alimente pe care să le mănânci zilnic
Foto: shutterstock

Este surprinzător cât de mult sănătatea noastră este conectată cu tractul gastrointestinal. Microbiomul tractului gastrointestinal, adică bacteriile care îl alcătuiesc, au fost asociate îmbunătățirii sănătății cognitive, sistemului imunitar și chiar a sănătății mentale. Odată ce hrănești aceste bacterii cu alimentele potrivite, tractul gastrointestinal se menține sănătos și fericit, iar printre cele mai importante alimente pe care să le mănânci zilnic sunt vegetalele.

Cele mai importante alimente pe care să le mănânci zilnic

Nu ne putem referi la un singur aliment, dar există o varietate de vegetale care fac o diferență uriașă pentru sănătatea microbiomului tractului intestinal. Participanții unui studiu, care au consumat mai mult de 30 de vegetale diferite e săptămână, aveau un tract înfloritor comparativ cu cel al participanților care consumau 10 tipuri de vegetale sau mai puțin. Potrivit Microorganisms, o reducere a varietăților bacteriilor din tractul gastrointestinal a fost asociată cu riscul crescut al bolilor intestinale, metabolice și neurologice.

Vegetalele nu sunt doar legumele, ci și fructele, nucile, semințele, leguminoasele și cerealele integrale. Current Developments in Nutrition arată că vegetalele bogate în fibre prebiotice sunt cunoscute pentru menținerea sănătății bacteriilor din tractul gastrointestinal.

Alimentele prebiotice sunt cunoscute și pentru hrănirea bacteriilor deja existente în tractul gastrointestinal și menținerea sănătății microbiomului, iar printre acestea se numătă spanacul, ovăzul, afinele, dar și iaurtul grecesc, varza murată, kefirul și murăturile, care sunt vitale în dietă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”