Cele mai bune decizii, luate pe stomacul plin

  • Publicat:
Cele mai bune decizii, luate pe stomacul plin
Cele mai bune decizii, luate pe stomacul plin

Săritul peste mese contribuie la scăderea nivelului de serotonină, un neurotransmiţător care favorizează comportamentul neglijent şi impulsiv şi, implicit, luarea deciziilor greşite, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în revista Science.

Serotonina, unul dintre principalii neurotransmiţători ai sistemului nervos central, numită şi "hormonul fericirii", joacă un rol cheie în controlarea emoţiilor, precum agresivitatea, în interacţiunile sociale, informează dailymail.co.uk.

Psihiatrii şi neurologii au stabilit în urmă cu mai mult timp o legătură între serotonină şi comportamentul social, însă rolul precis jucat de această moleculă în agresivitatea impulsivă constituie un subiect de controverse.

Noul studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge, este unul dintre primele care demonstrează o relaţie între scăderea nivelului de serotonină în organism şi impulsivitate.

Cercetătorii au demonstrat de ce oamenii devin mai combativi şi agresivi când au stomacul gol.

Triptofanul, un aminoacid necesar organismului pentru a produce serotonină, nu poate proveni decât din hrana absorbită. Din acest motiv, nivelul de serotonină scade în mod natural dacă se sare peste o masă, un efect pe care autorii studiului l-au exploatat în experimentele lor.

20 de voluntari au participat la un joc, pe perechi, în care unul dintre membri trebuia să-i ofere celuilalt o anumită parte dintr-o sumă de bani. Dacă oferta era acceptată, ambii jucători erau recompensaţi, dar dacă oferta era refuzată, niciunul dintre ei nu primea nimic.

Pe stomacul plin, resentimentul provocat de o ofertă prea mică a făcut ca 33% dintre voluntari să respingă suma de bani oferită de coleg, deşi acest lucru însemna ca ambii să rămână cu mâna goală.

Însă, după ce nivelul de serotonină a scăzut, în urma micşorării aportului alimentar, numărul ofertelor respinse a crescut la 80%, iar agresivitatea participanţilor la studiu a crescut, de asemenea.

Cercetătorul Molly Crockett a indicat: "Studiul sugerează că serotonina joacă un rol critic în luarea deciziilor sociale, favorizând răspunsurile agresive. (…) Schimbările în dieta alimentară şi stresul provoacă fluctuaţii ale nivelului de eserotonină, deci este important să înţelegem cum afectează acest fenomen luarea deciziilor cotidiene".

Sursele cele mai mari de triptofan sunt carnea roşie, produsele lactate, nucile, seminţele, bananele, tonul, scoicile şi produsele din soia.

Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge aduce noi informaţii despre tulburările clinice precum depresia, comportamentele obsesive şi anxietate, care se caracterizează prin nivelul scăzut de serotonină din organism.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân