Cel mai periculos aliment pentru siluetă. Te îngrașă și te lasă fără energie

Cel mai periculos aliment pe care îl poți consuma și care-ți poate afecta metabolismul este pâinea albă, pentru că ea conține zahăr simplu.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cel mai periculos aliment pentru siluetă. Te îngrașă și te lasă fără energie

Mulți dintre noi avem acel prieten care poate mânca tot ce-și dorește fără ca silueta să-i fie afectată. Pizza, paste, tort de ciocolată, toate acestea sunt bucurii ale papilelor gustative, iar pentru unii sunt un privilegiu mai ales în momentul în care nu pun niciun kilogram în plus. Aceste persoane se bucură de o rată metabolică mai mare, care este afectată în general de activitatea fizică zilnică și de termogeneză, adică modul în care caloriile sunt folosite pentru digerarea alimentelor și transformarea lor în energie.

O cercetare publicată în 2021 arată că rata metabolică rămâne constată între 20 și 60 de ani, iar mai apoi începe să încetinească. Deși este constantă, temporar îți poate impacta efectul termic în funcție de alimentele pe care le consumi pentru că unele necesită mai multe calorii pentru a putea fi transformate în energie. Alimentele bogate în proteine sunt mai greu de digerat, de exemplu. Iar cel mai periculos aliment pe care îl poți consuma și care-ți poate afecta metabolismul este pâinea albă, pentru că ea conține zahăr simplu.

Cum afectează metabolismul pâinea albă și alimentele care conțin zahăr simplu

Cele mai bune alimente pentru accelerarea metabolismului sunt cele care se digeră mai greu și care îți oferă senzația de sațietate pe termen lung, în timp ce alimentele deloc prietenoase cu metabolismul sunt cele care se transformă rapid în glucoză. Indicele glicemic este cea mai bună ustensilă prin care poți măsura cât îi ia unui aliment care conține carbohidrați să se digere. De exemplu, un aliment cu indice glicemic mare se digeră mai repede și crește nivelul glucozei în sânge. Aceștia sunt carbohidrații simpli precum dulciuri, bomboane, sucuri, care oferă o senzație de letargie și foame. Din cauza lor ajungi să mănânci în exces, motiv pentru care sunt asociați creșterii în greutate. Carbohidrații complecși, în schimb, contribuie la procesul de slăbire pentru că se digeră mai greu, iar pentru acest pas au nevoie să ardă mai multe calorii.

Un studiu din 2010 publicat în jurnalul Food & Nutrition Research ilustrează diferența dintre alimentele procesate și cele integrale. Mai exact, diferența dintre un sandwich cu brânză și pâine albă și un sandwich cu brânză și pâine cu multi-cereale. Astfel, cercetătorii au descoperit că subiecților le-a trebuit mai multă energie pentru a digera sandwich-ul cu pâine din cereale comparativ cu cel din pâine procesată, iar asta pentru că făina albă reduce metabolismul cu 50%.

Un alt studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition arată că în urma consumului unei diete cu indice glicemic mare cresc atât masa corporală, cât și grăsimea corporală și circumferința taliei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân