Ce se întâmplă cu organismul tău când nu mănânci sau sari peste mese

Atunci când sari peste mese sau alegi să nu mănânci întreaga zi, în organism apar modificări care-ţi pot afecta silueta şi sănătatea.
  • Publicat:
Ce se întâmplă cu organismul tău când nu mănânci sau sari peste mese
FOTO: profimediaimages.ro / Ce se întâmplă cu organismul tău când nu mănânci sau sari peste mese

Cu siguranţă ţi s-a întâmplat să sari peste mese sau pur şi simplu să nu apuci să mănânci nimic toată ziua şi, cel mai probabil, te întrebi ce se întâmplă în corpul tău în asemenea situaţii.

Fie că ai rămas blocat în lista de ”to do”, nu ai vrut să mănânci nimic în mod intenţionat pentru că te gândeşti să încerci postul intermitent sau chiar ai pierdut noţiunea timpul şi ai uitat că este ora mesei, indiferent care este motivul real este foarte important să ştii cum funcţionează organismul în astfel de situaţii. În mod normal, pentru multe dintre persoane pot apărea efecte semnificative atât la nivelul organismului, cât şi al creierului. Încă se strâng dovezi în privinţa cercetărilor făcute asupra postului intermitent şi a efectelor pe care le are în faţa greutăţii şi sănătăţii, pe termen lung, precum boli cardiovasculare şi diabet.

Scad glicemia şi energia din corp

Mâncarea ne alimentează organismul, iar când trecem peste o zi în care corpul nu a primit deloc alimentele necesare, rămânem fără resurse. Tocmai din acest motiv, experţii recomandă să guşti câte ceva la fiecare câteva ore. Dacă mănânci în mod regulat pe parcursul zilei previ ca organismul să rămână fără energie, iar astfel rămâi concentrat pe parcursul zilei. Dacă nu mănânci absolut nimic, primul lucru pe care-l vei observa este glicemia scăzută. Principala sursă pentru creier este glucoza pe care o asimilăm din alimente, predominant cele bogate în carbohidraţi. În acest sens, ideali sunt carbohidraţii complecşi care se regăsesc în fructe, legume şi cereale integrale.

Când sari peste una dintre mese, corpul începe să consume glucoza din organism, iar o glicemie scăzută te lasă fără energie şi te face să te simţi slăbită. În plus, îţi poate fi dificil să te concentrezi, deoarece creierul are nevoie de ”combustibilul” necesar pentru a gândi limpede. Printre simptomele glicemiei scăzute reamintim iritabilitate, tremur şi transpiraţia palmelor. Mai târziu, apare senzaţia de foame pentru că hormoni precum grelina, care este un hormon peptidic care stimulează apetitul şi leptina, care este reglează rezervele de ţesut adipos din organism, se schimbă şi îţi semnalează senzaţia de foame. Astfel, în acel moment îţi va fi dificil să te gândeşi la altceva în afară de mâncare pentru că atât creierul, cât şi organismul tânjesc după energie.

Când sari peste mese, alegerile sănătoase sunt mai dificil de făcut

Dacă nu mănânci pentru o perioadă extinsă de timp, aceast aspect poate avea un impact major în alegerile alimentare în momentul în care te aşezi la masă. Când eşti înfometat eşti tentat să dai buzna în dulciuri şi carbohidraţi, deoarece aceştia ajută la creşterea glicemiei. Cel mai probabilte vei simţi mai bine în scurt timp, însă problema majoră este că energia pe care o capeţi este temporară. Fără grăsimi, proteine şi fibre care să ajute la temperarea creşterii glucozei, iar astfel cazi într-un cerc vicios, pentru că cel mai probabil senzaţia de foame reapare. De asemenea, trebuie să reamintim că dacă sari peste mese îţi sabotezi activitatea fizică. Deşi există persoane care preferă să se antreneze pe stomacul gol, mulţi dintre ei aleg să aibă o gustare înainte de antrenament.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”