Ce faci cu dieta de slabire la restaurant? Iata cum iti mentii silueta

A lua masa în oraş este parte din viaţa noastră şi trebuie să te poţi bucura e o noapte în oraş cu prietenii sau cu persoana iubită fără să uiţi nici măcar o clipă de dieta ta.
  • Publicat:
Ce faci cu dieta de slabire la restaurant? Iata cum iti mentii silueta

A lua masa în oraş este parte din viaţa noastră şi trebuie să te poţi bucura e o noapte în oraş cu prietenii sau cu persoana iubită fără să uiţi nici măcar o clipă de dieta ta.

Din fericire, multe restaurante oferă în meniul lor selecţii de mâncăruri sănătoase. Altele, din nefericire, nu oferă aşa ceva.

Cel mai des, cheia succesului se află în locaţia unde mergi şi ceea ce comanzi. Iată câteva sfaturi despre cum să-ţi păstrezi silueta şi atunci când iei masa în oraş!

În primul rând, gândeşte „internaţional”. În ţările mediteraneene, Asia şi Africa, dieta tradiţională este bazată pe cereale, legume, leguminoase şi fructe. Nu este surprinzător faptul că de-a lungul timpului, rata îmbolnăvirilor de diabet sau alte boli grave a fost mai scăzută în aceste ţări decât în Europa de Vest.

Când alegi din ceea ce îţi pot oferi mai bun aceste bucătării tradiţionale, cina în oraş poate fi atât sănătoasă, cât şi delicioasă!

Restaurantele cu specific italian sunt peste tot, iar acestea vor fi încântate să te servească cu spaghete marinate, minestrone, pasta e fagiole (paste tradiţionale cu supă de fasole), salate sănătoase, amestec de legume şi pizza cu tomate, broccoli la grătar şi spanac gătit la aburi. Pastele se servesc „al dente”, cu un pic de sos şi legume, ulei de masline sau sos de roşii, şi mereu în porţii mici.

Deoarece mâncărurile acestor restaurante sunt adesea făcute la comandă, bucătarului îi este uşor să reducă uleiul din compoziţia acestora, să nu adauge multă brânză sau alte bombe calorice.

Printre „secretele” bucătăriei italiene se află şi unul dintre duşmanii principali ai dietei – pâinea. Faimoasele baghete cu usturoi sau unt specifice italieneşti sunt delicioase, într-adevăr, dar pot să interfereze serios cu ambiţia ta de a slăbi. Pentru a nu cădea pradă tentaţiei, încearcă să comanzi feluri de mâncare care să nu poată fi mâncate cu pâine sau, dacă nu te poţi abţine nicidecum de la pâine, ai alternativa de a comanda unele preparate din pâine mai sănătoase, cum ar fi bruschetele cu roşii, usturoi sau ulei de măsline şi pâinea italienească fără unt.

De asemenea, şi atunci când vine vorba de brânzeturi, italienii tind să exagereze porţiile, dar având în vedere că la majoritatea felurilor de mâncare specifice italieneşti brânza se adaugă abia la final, poţi cere să ţi se servească doar o jumătate de porţie din brânza „promisă”.

Restaurantele chinezeşti. În aceste restaurante poţi începe cu rulouri de primăvare din legume sau cu o cană de găluşte din legume şi diverse supe sănătoase. De preferat sunt mâncărurile gătite la aburi, nu cele prăjite. Evită felurile de mâncare din carne şi orientează-te către o listă lungă de mâncăruri făcute din legume savuroase şi tofu, fasole verde, broccoli, spanac şi alte ingrediente sănătoase.

Ceea ce este periculos în restaurantele chinezeşti este folosirea excesivă a uleiului, a sosurilor realizate cu amidon sau îndulcite cu zahăr. Cere ca mâncarea ta să fie pregătită cu cât mai puţin ulei posibil, ocoleşte mâncărurile cu mult sos şi serveşte împreună cu felul principal mult orez, de preferat orez brun.

De asemenea atenţie la porţiile de găluşte, dim sum şi alte tipuri de „pacheţele” deoarece atunci când comanzi mai multe feluri (pentru a gusta din toate) cantitatea de alimente pe care o vei consuma în final poate spulbera rapid limita acceptabilă a caloriilor unei mese sănătoase.

Multe restaurante chinezeşti sunt specializate în peşte, acesta fiind un lucru bun, căci peştele este, în general, o alegere mai sănătoasă decat carnea de pasăre şi, atunci când este gătit cu ingredientele specifice chinezeşti,  poate avea arome puternice, delicioase.

Restaurantele japoneze sunt dintre cele mai bune alegeri când vine vorba de o masă sănătoasă. Specialiştii în sushi şi sashimi sunt încântaţi să transforme morcovii, castraveţii, ridichile şi alte ingrediente simple în mâncăruri delicioase. Serveşte-le împreună cu supă miso, salate, alge marine şi diverse aperitive.

Cu toate acestea, există câteva capcane calorice pe care le găsim în aceste restaurante. Fereşte-te de gyoza (găluşte) sau tofu agedashi deoarece acestea sunt de cele mai multe ori prajite în ulei.

Cele mai multe feluri principale japoneze sunt realizate la grătar, fierte în apă sau abur, cum ar fi carnea de pui teriyaki sau somonul cu o salată şi o cantitate mică de orez. Felurile de mâncare de tip tempura însă, deşi delicioase, nu sunt recomandate pentru o siluetă subţire, deoarece conţin făină (de la învelişul tip pane) şi sunt prăjite. Carnea de pui sau de porc Katsu sunt şi ele feluri de mâncare similar preparate, deci de evitat.

Restaurantele thailandeze şi vietnameze oferă multe feluri de mâncare cu legume ce includ orezul, tăiţei moi, legume şi tofu, împreună cu sosuri delicioase.

În bucătăria vietnameză când vine vorba de aperitive, alege pacheţelele de primăvară din hârtie de orez mai degrabă decât cele clasice din aluat prăjite sau alte aperitive prăjite. Rulourile în hârtie de orez sunt pline de legume si ierburi, astfel încât aveţi o mulţime de arome, fără grăsime şi ulei. Limitaţi-vă la sosurile care sunt uşoare şi subţiri pentru a evita sosuri mai groase, care sunt, de obicei, făcute din pastă de arahide şi ulei de nucă de cocos.

Lapte de cocos aromat şi cremos este un ingredient cheie în multe supe thailandeze, curry-uri şi deserturi. Dar din moment ce o jumătate de cană de lapte de cocos conţine peste 200 de calorii şi mai mult decât maximul zilnic de grăsimi saturate, este uşor să-ţi dai seama de ce o supă pe bază de cocos nu e tocmai o alegere recomandată.

Sosul de peşte, pasta de creveţi şi pasta de curry ocupă, de asemenea, un loc important în bucătăria thailandeză, fiind bogate în sodiu (sare), ceea ce face aproape imposibil de menţinut consumul de moderat de sare. Dacă alegi să serveşti aceste alimente, fii atentă la consumul de sodiu pentru tot restul zilei!

Restaurantele indiene sunt mixte. Deşi dietele vegetariene sunt tradiţionale şi destul de mult respectate de către cei mai mulţi indieni, folosirea uleiului şi a produselor lactate le clasează pe acestea deseori în zona mâncărurilor nu tocmai sănătoase. Cele mai bune alegeri sunt supele, felurile de mâncare cu orez şi curry de legume preparat cu puţin ulei.
Evitaţi felurile prajite, cum ar fi aperitivele samosas (prăjite în baie de ulei încins), precum şi acele mâncăruri tip curry făcute cu multă smântână şi unt.

Restaurantele etiopiene sunt mai rar întâlnite, dar dacă ai şansa să iei cina într-unul dintre aceste restaurante, nu pierde ocazia! Doarece unele grupări religioase din Etiopia urmează o dietă vegetariană în anumite perioade ale anului, restaurantele oferă multe feluri de mâncare din năut, mazăre, linte, fasole verde, ardei şi condimente minunate. Aceste restaurante vor fi încântate să îţi ofere toate sortimentele lor vegetariene servite pe o tavă mare pentru o cină minunată.

Restaurantele libaneze sunt întâlnite în majoritatea oraşelor mari, mâncărurile cu legume proaspete, fructe, produse lactate, peşte, nuci şi seminţe sunt la baza preparatelor din bucătăria libaneză. Cel mai frecvent tip de carne este mielul si carnea de pui, iar cele mai frecvente condimente includ mentă, pătrunjel, oregano, usturoi, nucşoară şi scorţisoară. Lipia sau pita este mâncată la aproape fiecare masă.

Năutul bogat în fibre şi sărac în grăsimi este ingredientul principal în două de feluri de mâncare larg consumate în bucătăria libaneză, respectiv humusul şi falafelul. Humusul este o combinaţie de pastă de seminţe de susan, năut piure şi suc de lămâie cu condimente, care apare pe mai multe mese de prânz sau cină şi este o alegere sănătoasă. Falafelul reprezintă bile de năut cu ceapă şi condimente prăjite în ulei, servite cu sos cremos şi, chiar dacă majoritatea persoanelor îl consideră o alegere vegetariană sănătoasă, trebuie să fii atentă la numărul de calorii pe care îl conţine. O „bilă de falafel” are cam 50-60 de calorii, astfel că o porţie de falafel ce include şi pită şi sos poate ajunge la aproximativ 550 de calorii.

Baba ganoush este un aperitiv des întâlnit şi o alegere bună. Este similar cu humusul, în ceea ce priveşte compoziţia, dar utilizează vinetele ca bază, în loc de năut.
Shish kebab, shish taouk, samke harra sunt alegeri sănătoase şi scăzute în calorii. Shish kebab combină legume cu bucăţi din carne marinată de miel la grătar, servit cu salată sau legume. Shish taouk este făcut similar, dar cu carne albă marinată de pui. Samkeh Harra este un fel de mâncare de peşte cu sos tahini picant şi alte mirodenii.

Restaurantele specializate în friptură de vită (steakhouse) şi gastropuburile sunt locuri unde este complicat să găseşti mâncăruri vegetariene; cu toate acestea, majoritatea oferă un bar de salate sau salate în meniu şi o mulţime de legume. Pastele reprezintă, de asemenea, o alegere bună în astfel de restaurante.

În al doilea rând, pune întrebări legate de ceea ce doreşti să comanzi. Dacă vei căuta în meniul unui restaurant şi nu găseşti ceea ce ai nevoie, nu îţi fie frică să pui întrebări. Majoritatea restaurantelor vor fi de acord să modifice mâncărurile din meniu, astfel încât să satisfacă cererile speciale.

Restaurantele de tip fast-food sunt arareori o alegere de top când vine vorba de mâncăruri sănătoase. Pe de altă parte, aceste lanţuri sunt afaceri de proporţii ce înţeleg nevoia crescândă de a fi consumate mâncăruri sănătoase. Tot mai mult şi mai des, găseşti aceste tip de mâncăruri sănătoase în meniul acestora. De exemplu, se oferă burgeri vegetali, care au un conţinut mult mai scăzut în grăsimi decât alte sandvişuri. O altă alegere bună o reprezintă sandvişurile pe bază de vegetale oferite de acest tip de restaurante.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân