Ce cheltuieri lunare implică menţinerea în formă?

Zi de zi, cel puţin o dată vorbim (sau gândim) despre siluetă. În cele mai multe cazuri nu suntem mulţumiţi. Vinovaţi: lipsa timpului pentru sport, genetica, lipsa banilor. Am invitat 3 prieteni CSÎD aflaţi în formă fizică maximă să ne dezvăluie cheltuielile lunare şi alegerile de succes.
  • Publicat:
Ce cheltuieri lunare implică menţinerea în formă?

Zi de zi, cel puţin o dată vorbim (sau gândim) despre siluetă. În cele mai multe cazuri nu suntem mulţumiţi. Vinovaţi: lipsa timpului pentru sport, genetica, lipsa banilor. Am invitat 3 prieteni CSÎD aflaţi în formă fizică maximă să ne dezvăluie cheltuielile lunare şi alegerile de succes.

A fi sau a nu fii suplă/u? Până într-un punct, până la un moment dat, până la o anumită vârstă putem să-i spunem: noroc. Altfel, este doar o chestiune de alegere. Îţi doreşti cu adevărat asta??? Alţii cum reuşesc? Sperăm ca poveştile următoare să fie mobilizatoare.

Carmen Ungureanu (foto alăturat), 27 de ani, este model şi lucrează ca investment specialist într-una dintre cele mai mari companii de real estate investment din New York City. Am cunoscut-o la o şedinţă foto pentru CSÎD acum câţiva ani. Atunci locuia în Milano. Iată ce experienţe are referitor la preţul menţinerii siluetei pe cele două continente: “Cred cu tărie că suntem ceea ce mâncăm, suntem ceea ce bem, de aceea trebuie să avem tot timpul grijă de alimentaţie. Evident, una dintre cele mai mari griji ale unei femei şi în special ale unui model este dieta. Mie nu îmi place să cred că sunt la dietă, consider că am un stil de viaţă echilibrat pe care încerc să mi-l păstrez”.

Putem trăi sănătos cu puţini bani indiferent unde ne-am afla? “Oriunde am fi, Milano, New York, Bucureşti, noi alegem cum trăim, noi alegem ce mâncăm. Să mănânci sănătos înseamnă în acelaşi timp să mănânci mai puţin, deci consumând mai puţin, cheltuim mai puţin. Ciocolată versus un fruct, un burger versus o salată… Este evident că ajungem la acelaşi preţ uneori poate chiar mai ieftin”, crede Carmen. Iată meniul ei: La micul dejun, alege în 5 zile din 7 un smoothie, o combinaţie din 4 fructe proaspete mixate la blender, în care adaugă seminţe de in. Înainte de micul dejun bea o lămâie, stoarsă într-un pahar cu apă rece. Preţul micului meu dejun în NY? 3 dolari! În Milano, plătea 2 euro pe un mic dejun.

“După o oră de când mi-am luat micul dejun îmi încep antrenamentul. Între o oră şi o oră jumătate de workout mă face să mă simt bine toată ziua. În zilele însorite aleg tot timpul Central Park, o oră de alergat în parc nu costă nimic şi-ţi garantează o condiţie fizică şi silueta pe care toţi ne-o dorim.” În zilele friguroase modelul alege yoga sau înot. Un card de membru la una dintre cele mai bune săli de gym din NY costă 180 $/lună.

“Dacă stăm să ne gândim la beneficiile pe care ni le aduce antrenamentul la o sală bună consider că nu există preţ. Pentru a trata o boală cu siguranţă o să ne coste mai mult”, consideră ea. În Milano, avea o reducere la abonament şi plătea 50 euro/lună pentru sala de sport. Pentru un prânz în New York City, unul foarte sănătos, salată, peşte, pui poţi plăti mai mult sau mai puţin de 10 $. “Găseşti foarte des locuri cu salat bar, unde îţi prepari salata aşa cum vrei, adaugi doar ce doreşti. O cină modestă ajunge în jur de 10, 15 $. Dacă stăm sa comparăm salariile de aici, cei 30 de dolari pe zi, sunt mai mult decât decent, ne asigură o viaţă sănătoasă şi economă”, continuă modelul.

Oana Andra, 42 ani, mezzo-soprană la Opera Română, artistă apreciată internaţional, mamă, are o talie şi o piele de invidiat. Care sunt secretele? Surpriză, mezzo-soprana nu frecventează cabinetele de estetică sau sălile de sport scumpe. Reuşeşte să fie propriul antrenor, bucătar şi chiar cosmetician.

“Eu sunt o pofticioasă însă, beneficiez nativ de o limită, nu pot să ştiu dacă e chiar fizică sau doar psihică. De-a lungul vieţii mele, nu am depăşit o greutate considerată normală.” Ce face pentru asta? Nu mănâncă mult odată şi nici repezit, mestecă bine, alege alimente diverse, dar ţine cont de combinaţiile alimentare corecte.

De câteva luni, alege la micul dejun doar fructe. “După unele excese, mănânc cu multă poftă salate cu ulei de măsline şi lămâie, condimentate cu piper sau ardei iute (alimentele iuţi şi puternic condimentate provoacă arderi mai intense), peşte, orez sălbatic, hummus (făcut tot de mine, din boabe de năut bio, într-un proces care durează o noapte şi jumătate de zi), mâncăruri indiene doar din legume.”

La capitolul sport, 
mezzo-soprana ne-a mărturisit că pe lângă drumeţii în natură, joaca cu fiul ei şi înot, are sala cu ea şi face sport oriunde: acasă, într-o cameră de hotel situată oriunde în lume sau în sălile de repeţii ale marilor teatre lirice.

Se inspiră din reviste, de la tv sau de pe youtube. Pe lângă câteva exerciţii însuşite de la maeştri ai mişcării, are la îndemână două aparate achiziţionate dintr-un hipermarket: thigh toner (lucrează muşchii pectorali şi muşchii din interiorul coapselor – costă circa 40 lei) şi Ab roller (arată ca o roată, lucrează muşchii abdominali şi umerii şi costă în jur de 50 lei ).

Vă recomandăm să urmăriţi pe internet câteva filmuleţe de demonstraţii. Sperăm să vă convingă. Cât o costă lunar întreţinerea fizică? “Deşi nu îmi place să arunc cu banii, când e vorba de menţinerea formei şi a sănătăţii, nu fac calcule! Nu îmi dau seama exact cât cheltuiesc, cred că cele mai scumpe sunt produsele naturiste de calitate şi alimentele bio pe care le consumăm cu precădere. Dar, reuşesc să mă încadrez în salariul de bugetar, căci suplinesc prin cunoaştere, pricepere şi un regim sănătos de viaţă multe servicii care ar putea ridica bugetul exponenţial”, a mai spus Oana Andra.


George Ionescu, 36 ani, inginer, Bucureşti – este cu siguranţă printre cei mai conştiincioşi bărbaţi din România în ceea ce priveşte dieta şi sportul. L-am întâlnit acum 1 an, într-un club şi am crezut că este model. Cu surprindere, mi-a spus că tocmai slăbise 15 kg şi a început să-mi povestească despre stilul lui de viaţă.

Nu are încredere în dietele neconvenţionale, nici în cele care fac referire la grupa de sânge, nici în cele restrictive deoarece riscul apariţiei carenţelor este ridicat. “Personal, mă ghidez după metoda rata metabolismului bazal de la 21 de ani.

Ecuaţia Harris Benedict are în vedere raportul dintre energia provenită din alimentaţie şi consumul zilnic de energie pentru a ne menţine funcţiile vitale ale organismului”, explică el.
Iată formulele pentru calcularea ratei metabolismului bazal: RMB (femei) egal 655 plus (9,5 x G kg) plus (1,8 x H cm) – (4,7 x V ani)
RMB (bărbaţi) egal 66 plus (13,7 x G kg) plus (5 x H cm)- ( 6,8 x V ani). Spre exemplu, dacă organismul are nevoie de 1.500 de kilocalorii ca să funcţioneze corect şi tu consumi zilnic 400 kcal prin sport se mai adună încă 400. Dar pentru a slăbi trebuie să ai din alimentaţie cu 300, 500 mai puţine decât consumi.

Meniul dintr-o zi? Dimineaţa, George bea un shake din 50,60 g fulgi de porumb (greutatea carbohidraţilor trebuie să fie 50, 60% din greutatea corpului), o banană, lapte degresat după gust, 30 g proteine praf (sunt disponibile cu diverse arome). Urmează o gustare: 4,5 albuşuri de ou, 1 iaurt, o felie de pâine de secară. Pentru prânz alege legume: broccoli, legume fierte fie orez şi carne (alternează: peşte, curcan, vită, pui). Desert: o salată din fructe, exclus banane şi struguri.

Sunt de preferat citricele, kiwi. Înainte de sală, mai bea un shake precum cel de dimineaţă plus o cupă de proteine. După antrenament urmează încă un shake proteic plus un complex de carbohidraţi. Niciodată nu se atinge de carbohidraţi după ora 18.00. Cina poate fi compusă din 200, 300 g carne de curcan fiartă sau la grătar, legume, albuş de ou, salată. În ce constă antrenamentul la sală? ”Nu fac performanţă, nu urmăresc rezultate deosebite ci doar să am o condiţie fizică bună şi un corp armonios.

Încep antrenamentul cu 
25-50 minute cardio (bicicletă, bandă). Ideea este să depăşeşti antrenamentul cardio primul sfert de oră, pentru a începe să arzi din depozitele de grăsime”, explică George. Acesta continuă antrenamentul cu partea de body building încă 25-30 minute. “Niciodată nu lucrez în aceeaşi zi două grupe de muşchi îndepărtate, spre exemplu umeri şi picioare. În momentul în care ajungi la greutatea ideală se renunţă uşor, uşor la cardio. Se mai face o dată de două ori pe săptămănă”, sfătuieşte inginerul.

La cât se ridică costurile lunar pentru sport şi mâncare? “Un abonament la o sală de sport începe de la 80 lei, proteinele costă 150 lei pentru o lună, pentru bărbaţi carbohidraţii costă 80 lei, aminoacizii lichizi încă 
100 lei, 410 lei plus mâncarea, al cărei preţ poate varia în funcţie de locul din care procurăm şi calitate”, a completat George Ionescu.

Reţetă de cremă facială home made
Mezzo-soprana Oana Andra ne-a dezvăluit cum se prepară una dintre cele mai eficiente creme inventată cu mulţi, mulţi ani în urmă de către o nobilă franceză curtată de cavaleri foarte tineri şi când era bunică:

“O parte osânză de pe burta porcului, două părţi ulei de migdale dulci presat la rece, o parte suc de ceapă crudă şi o parte ceară de albine. Toate acestea se topesc împreună în tigaie, apoi se strecoară şi se toarnă în borcănele mici care se păstrează la frigider. Efectul olfactiv al acestei unsori miraculoase nu este la nivelul rezultatelor perceptibile cu vederea!

Recomandarea de a adăuga un parfum, un ulei esenţial preferat sau apă de trandafiri, pentru a-i atenua mirosul straniu de ‚‚ceapă făcăluită’’, cum îl caracterizează cu eleganţă soţul meu, nu face decât să înrăutăţească lucrurile… Dar, îmbunătăţirile faciale sunt la fel de memorabile”.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân