Cât trebuie urmată o dietă pentru a-ţi menţine greutatea şi după ce ai slăbit

Consecvenţa pare a fi secretul când vine vorba de slăbit, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga.
  • Publicat:
Cât trebuie urmată o dietă pentru a-ţi menţine greutatea şi după ce ai slăbit

Consecvenţa pare a fi secretul când vine vorba de slăbit, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga.

Studiul arată că trebuie să ţinem dietă pe termen lung, respectiv un an, astfel încât în organism să se producă schimbările necesare şi să nu punem la loc imediat kilogramele pierdute. Asta dacă vrei să te asiguri că îţi menţii greutatea pe termen lung.

Organismul reacţionează la diete eliberând mai mulţi hormonicare dau senzaţia de foame, în timp ce celulele stochează, sub formă de grăsime, mai multe calori decât până atunci.

Studiul a arătat că, după o perioadă de dietă strictă, organismul subiecţilor a produs mai puţină grelină (hormonul care induce foamea) şi mai mult GLP-1, hormon care „taie” apetitul.

Organismul uman a evoluat în timp pentru a rezista la pierderea în greutate, pentru a face faţă perioadelor în care nu avea acces la mâncare. Acum, însă, alimentele sunt la dispoziţia noastră, iar acest mecanism nu este în favoarea noastră.

„E o metodă naturală perfectă de a întreţine viaţa – dacă nu mâncăm, atunci murim. De aceea şi senzaţia de foame este atât de puternică”, explică Signe Sorensen Torekov, unul dintre oamenii de ştiinţă implicati în studiu.

Studiul realizat de Universitatea din Copenhaga a ajuns la concluzia că mecanismul nostru de supravieţuire, ce poate fi învinuit pentru faptul că nu putem slăbi cât de repede am vrea, poate fi „păcălit” abia o perioadă de în care eşti atent la dieta ta, relatează The Independent.

„Mai multe studii arată faptul că atunci când începi să slăbeşti, corpul luptă cu toate armele împotriva acestui lucru. Însă am descoperit faptul că dacă urmezi dieta pe o perioadă mai îndelungată, atunci organismul se va adapta la noua condiţie şi se va stabiliza la acest punct”, a declarat Signe Sorensen Torekov, profesor la catedra bio-medicală de la Universitatea  Copenhagen, potrivit independent.co.uk.

Se pare că numai după o perioadă îndelungată organismul este pregătit să se adapteze noii greutaţi, a mai explicat omul de ştiinţă..

Multe dintre persoanele care reuşesc  să piardă din kilogramele în plus cu ajutorul dietelor se plâng că nu reuşesc să-şi menţină greutatea după ce slăbesc.  Motivul? Senzaţia de foame este mai accentuată în perioada regimului de slăbit, iar celulele transformă cea mai mare parte a caloriilor în grăsime!

Persoanele supraponderale care au reuşit să slăbească în timpul studiului şi care au urmat regimul de slăbit timp de un an au observat o diminuare majoră a apetitului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”