Carnea, parte a unei diete sănătoase!

Beneficiile consumului de carne sunt legate, evident, de compoziţia sa nutriţională. Carnea contine proteine cu valoare biologică superioară şi micronutrienţi importanţi. De aceea, dietele echilibrate includ şi cantităţi moderate de carne, alături de derivate cerealiere, fructe, legume, produse lactate şi ouă.
  • Publicat:
Carnea, parte a unei diete sănătoase!

Beneficiile consumului de carne sunt legate, evident, de compoziţia sa nutriţională.  Carnea contine proteine cu valoare biologică superioară şi micronutrienţi  importanţi. De aceea, dietele echilibrate includ şi cantităţi moderate de carne, alături de derivate cerealiere, fructe, legume, produse lactate şi ouă.

Carnea reprezintă o sursă importantă de proteine cu valoare biologică ridicată, care conţine toţi aminoacizii esenţiali într-o proporţie optimă. De aceea, are rol antitoxic şi antiinfecţios, dar şi o acţiune antianemiantă, deoarece constituie cea mai bună sursa de fier şi de vitamina B12. În carne mai există şi alţi nutrienţi importanţi, cum ar fi cuprul care favorizează absorbţia fierului şi implicarea acestuia în sinteza hemoglobinei, dar şi vitamine şi aminoacizi esenţiali.

Datorită faptului că proteinele vegetale nu pot asigura toţi aminoacizii esenţiali care contribuie la creşterea şi dezvoltarea optimă a organismului, se recomandă asocierea acestora cu cele de origine animală, susţine Georgiana Potîrniche, nutriţionist şi dietetician NaturHouse (www.natur-house.ro).

Deşi numeroase studii au arătat un risc crescut pentru bolile cardiovasculare la consumatorii de carne, comparativ cu vegetarienii, deoarece ea conţine acizi graşi saturaţi consideraţi factor de risc cardiovascular, trebuie să-i recunoaştem şi beneficiile.

Carnea conţine şi factori protectori cardiovasculari, cum ar fi acizii graşi mononesaturaţi, polinesaturaţi, vitamine din grupul B, seleniu.De aceea, consumată în cantităţi indicate poate fi recomandată ca parte a unei diete sănătoase pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Desi studiile care compară non-vegetarienii cu vegetarienii, arată ca aceştia din urmă au un indice de masă corporală mai scăzut, trebuie reţinut faptul că un consum adecvat de carne nu duce la obezitate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân