Cacao, arahide, cocos – explozie de grasimi sanatoase

Sunt gustoase, hranitoare, satioase, perfecte pentru a da gust, savoare si consistenta dietelor vegetarienilor sau in timpul postului. Vorbim despre unturile de cacao, arahide si cocos. Evident, ca orice produs vegetal, nu au colesterol! Insa dincolo de avantajele consumului intern, aceste tipuri de unt pot fi folosite si pentru rasfatul pielii!
28.10.2010
Cacao, arahide, cocos – explozie de grasimi sanatoase
Cacao, arahide, cocos – explozie de grasimi sanatoase

Sunt gustoase, hranitoare,
satioase, perfecte pentru a da gust, savoare si consistenta
dietelor vegetarienilor sau in timpul postului. Vorbim despre
unturile de cacao, arahide si cocos. Evident, ca orice produs
vegetal, nu au colesterol! Insa dincolo de avantajele consumului
intern, aceste tipuri de unt pot fi folosite si pentru rasfatul
pielii!

Unturile speciale vin din Africa, unde nu prea se consuma
traditional grasime animala sau carne, din cauza posibilitatilor
reduse de conservare. In schimb, exista o serie de fructe sau
seminte furnizoare de grasimi vegetale bune, surse de energie si de
protectie impotriva soarelui puternic.

Aplicate pe piele, fac minuni: inmoaie, vindeca, estompeaza
cicatrici, vergeturi, protejeaza pielea de efectele nocive ale
ultravioletelor. Iar pentru o piele sanatoasa si ingrijita, aduc un
plus de frumusete, previn imbatranirea si elimina urmele
inestetice.

O motivatie perfecta ca sa indreptam mai mult atentia asupra
diverselor grasimi, mai mult sau mai putin solide la temperatura
camerei, numite generic unt si care, incalzite in palme, la
microunde sau incalzite prin frecare, cu instrumentele din
bucatarie, devin lichide. Recunosc ca mereu mi-au placut ca si gust
si ador sa le folosesc in bucatarie.

Untul de arahide

Consumat de cel putin 5 ori pe saptamana, reduce cu aproape 50%
riscul de producere a infarctului, in opinia cercetatorilor
americani. Oamenii de stiinta mai sustin ca arahidele si untul de
arahide contribuie la reducerea inflamatiilor din organism si la
insanatosirea retelei de vase de sange din jurul inimii.

Foarte popular in comunitatea celor care vor sa slabeasca ramane si
asa-zisa dieta cu unt de arahide, care consta in consumul unei
lingurite de unt de arahide, neindulcit, de cateva ori pe zi. Dieta
cu unt de arahide a fost inventata si lansata in lumea dietelor in
anul 2002 de catre Holly McCord. Se pare ca dieta este simpatizata
si chiar da rezultate, insa unii nutritionisti sustin ca nu este
decat o dieta hipocalorica, doar completata cu 4 linguri de unt de
arahide.


Untul de cacao

Este ingredientul de baza al ciocolatei albe, alaturi de vanilie si
lecitina si de altfel determina calitatea cicolatei. In plus, este
bogat in agenti antioxidanti, polifenoli si in special tocoferoli,
care il fac extrem de stabil, avand o perioada de garantie de 4-5
ani. Polifenolii actioneaza in principal prin inhibarea productiei
de IgE (imunoglobulina E), un factor inflamator local care
agraveaza dermatitele si eczemele.

Untul de cocos

Aportul caloric este foarte mare, dar sa ne gandim la aportul
pentru sanatate si sa ne multumim cu cantitati rezonabile.
Persoanele care vor sa slabeasca si trebuie sa se supuna unei diete
sarace in grasimi trebuie sa tina cont ca 100 g de unt de cocos, de
exemplu, furnizeaza in jur 360 calorii, deci este recomandat mai
ales dimineata, in combinatie cu alte seminte, nuci, migdale sau
alune, neindulcite, constituind o sursa pretioasa de energie si
frumusete a pielii, parului si unghiilor.

Datorita continutului ridicat in saruri minerale, oligoelemente,
aminoacizi si substante vitale secundare, untul de cocos
favorizeaza sanatatea si starea de bine, avand efect depurativ si
alcalinizant al intregului corp. Este recomandat si in terapia
ayurvedica pentru proprietatile sale antiinflamatorii, calmante ale
febrei, ale tulburarilor renale si circulatorii, precum si in
ameliorarea bolilor urinare si intestinale.

Citeste mai multe in editia tiparita a revistei Ce se
intampla, Doctore?

Citeste si: Vechii
dusmani au devenit aliatii dietei tale



Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu
Beatrice Osanu
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Laura Ciutacu, SANADOR: teste și analize înainte de sarcină