Băuturi şi alimente care ne pot ajuta în lupta cu insomnia

Lipsa somnului poate avea efecte serioase asupra organismului. Scăderea capacităţii de muncă şi schimbările de dispoziţie sunt doar două dintre acestea. Insomnia nu trebuie ignorată, atenţionează specialiştii care le recomandă persoanelor care se confruntă cu această afecţiune să îşi schimbe modul de viaţă. Iar schimbarea trebuie să înceapă mai întâi din farfurie!
  • Publicat:
Băuturi şi alimente care ne pot ajuta în lupta cu insomnia

Lipsa somnului poate avea efecte serioase asupra organismului. Scăderea capacităţii de muncă şi schimbările de dispoziţie sunt doar două dintre acestea. Insomnia nu trebuie ignorată, atenţionează specialiştii care le recomandă persoanelor care se confruntă cu această afecţiune să îşi schimbe modul de viaţă. Iar schimbarea trebuie să înceapă mai întâi din farfurie!

Nutriţioniştii au întocmit o listă cu băuturi şi alimente care joacă un rol important în menţinerea şi creşterea calităţii somnului. Berea, consumată în cantităţi moderate, ceaiul de levănţică, lintea şi seminţele de susan fac parte din categoria alimentelor-aliat în combaterea lipsei somnului.

Un consum moderat de bere poate contribui la combaterea insomniei 

Scăderea calităţii vieţii este un efect direct proporţional cu severitatea insomniei. Printre consecinţele lipsei somnului asupra organismului, medicii menţionează şi diminuarea randamentului intelectual, alterarea capacităţii de memorare şi instalarea depresiei. Nutriţioniştii consideră că un rol important în calitatea somnului îl joacă şi alimentaţia. Printre recomandările acestora se numără şi consumul moderat de bere, cu potenţiale beneficii în lupta cu insomnia.

Carenţa de triptofan din alimentaţie, un aminoacid indispensabil care nu poate fi sintetizat de organism, ci trebuie introdus prin dietă, afectează nivelul de melatonină şi serotonină, unul dintre efecte fiind şi insomnia. Consumată cu moderaţie, berea poate fi de ajutor în combaterea acestei afecţiuni, datorită conţinutului redus de alcool şi hameiului, sursă pentru acizii lupulonic si humulonic care au actiune soporifică. Un pahar de bere înainte de culcare poate ajuta la relaxarea vaselor de sânge, ceea ce induce somnul. Prin relaxarea vaselor de sânge presiunea arterială scade, ritmul cardiac devine mai lent, iar starea generală a organismului se îmbunătăţeşte a explicat dr. Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Specialiştii în nutriţie atenţionează asupra faptului că secretul obţinerii efectelor benefice ale berii asupra organismului constă în moderaţie. De aceea, consumul recomandat de bere în cazul femeilor este de 330 ml şi de 660 ml în cazul bărbaţilor.

Ceaiul de levănţică contribuie la un somn liniştit

Levănţica are o serie de efecte terapeutice dovedite, în compoziţia acestei plante fiind identificate peste 40 de componente care nu pot fi obţinute pe cale de sinteză în laborator. Consumată sub formă de ceai, levănţica poate acţiona ca un calmant al sistemului nervos central. Specialiştii spun că levănţica reduce starea de agitaţie şi de anxietate şi poate combate insomnia. Ceaiul se obţine sub formă de infuzie din două linguriţe de flori uscate sau pulbere infuzate 10 minute în 250 ml de apă clocotită. Consumul zilnic recomandat este de trei ceaiuri.

Lintea, de ajutor în combaterea insomniei

Lintea este o plantă din familia leguminoaselor, plante al căror consum a fost asociat în toate studiile de până acum cu o acţiune bună în profilaxia unor afecţiuni serioase cum sunt bolile cardiovasculare şi diabetul.

Aliment bogat în proteine şi sărac în grăsimi, lintea aduce în organism o cantitate mare de fibre solubile şi insolubile, vitamine din grupul B, mai ales folaţi (acid folic) şi vitamina E, antioxidanţi, precum şi elemente minerale (magneziu, fier şi multe altele), arată specialiştii. Valoarea nutriţională a lintei, pentru 198 grame este de 50% triptofan, substanţă în lipsa căreia se poate instala insomnia, spun nutriţioniştii.

Seminţele de susan pot menţine calitatea somnului  

Susanul este unul dintre cele mai vechi condimente. Pe lângă faptul că seminţele de susan au un gust foarte bun, sunt şi o importantă sursă de fibre, calciu şi alte minerale esenţiale organismului, printre care şi triptofan. Printre ingredientele active prezente în micuţele seminţe se mai numără şi grăsimile sănătoase, necesare bunei funcţionări a metabolismului şi a sistemului endocrin. Pentru un maxim de beneficii, seminţele de susan trebuie consumate crude.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dieta 5:2 – o pierdere de vreme?
Dieta 5:2 – o pierdere de vreme?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”